dottt 13.09.2014 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Cześć, Jestem to nowa, ale mam nadzieję, że trafiłam do dobrego działu Już od kilku miesięcy urządzanie mieszkania spędza mi sen z powiek. Jednak tym razem już całkowicie się załamałam. Zaplanowałam szarą, matową kuchnię, a właściwie aneks kuchenny. Poza frotami szara ma być jedna ściana w salonie, reszta w bieli, do datki intensywny fiolet. Do wyboru miałam szarości ze wzornika RAL. Chciałam dobrać czysty szary, ale niestety tam wszystkie szarości wpadają w inne odcienie. Zastanawiałam się nad RAL 7004, ale wydawał mi się zbyt beżowy, RAL7045 i RAL 7040 zbyt niebieski... W końcu padło na RAL 7042. Kuchni jeszcze nie ma, ale w tym kolorze została pomalowana jedna ściana salonie i... ja widz szaro-zielony i się załamałam. Czy w ogóle jest jakaś neutralna szarość we wzorniku RAL? Teraz to nie ma szans, żeby fiolet do tego pasował. Chyba się zapłaczę... Może mimo wszystko zainwestować i zmienić fronty na inny odcień szarości? Bardzo proszę o rady, będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 14.09.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Też będę ten temat przechodziła, bo również planujemy wnętrza w szarościach (aczkolwiek będziemy celować w cieplejszą beżowo/brązową szarość) Rozumiem, że fronty w ral 7042 już zamówiłaś? Z tymi ralami jest o tyle problem, że producenci przeważnie podają kolorystykę ral jako ZBLIŻONĄ do koloru z palety ral i z doświadczenia wiem, że tak samo nazwany kolor z tym samym numerem ral u różnych producentów może wyglądać inaczej Należy również brać pod uwagę że na różnych materiałach nawet ta sama farba też będzie inaczej wyglądała.. Także jeśli Ci ten ral wyszedł na ścianie wpadający w zieleń wcale nie znaczy że na frontach będzie tak samo. W takich przypadkach najlepiej więc prosić o próbnik danego koloru (jakiś kawałek polakierowanego frontu, mała puszka farby itp.) Nie wiem na jakim etapie masz realizację mebli, ale jeśli się obawiasz jak wyjdą fronty może spróbuj wstrzymać zamówienie i poproś o próbnik koloru już na froncie? My jak na razie szukaliśmy bramy garażowej w ładnym szarym kolorze i padło na ral 9007 (szare aluminium) - na próbnikach u różnych producentów odcień nieco inny mimo tego samego numeru i nazwy! Już wiem, że nie kupię mebli ani farby bez uprzedniego obejrzenia próbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syriusz_BLACK 15.09.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 mnie ten szary w ogóle nie przekonuje, może to kwestia gustu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dottt 15.09.2014 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Do wtorku mogę jeszcze zmienić wybór! Tylko niestety barwią tylko z RAL'a, gdzie w sumie nie ma czystej szarości... Najbardziej mi pasuje 9006, gdyby to nie był metalik... Sam kolor jest najbliższy temu, czego szukam. Ściana RAL 7042 wyszła jak poniżej, no i niestety dla mnie jest zielonkawa... Co wybrać? Czy można z koloru metalik zrobić nie-metalik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 15.09.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Szczerze powiem, że nie wygląda źle ten kolor Oglądając na swoim monitorze nie mogę uchwycić tej zieleni aczkolwiek wierzę że na żywo może być zupełnie inaczej niż oddaje to zdjęcie. Dowiadywałaś się czy bazują jedynie na palecie RAL Classic? - która mimo wszystko jest dość ograniczona (bo jest jeszcze np. bardziej rozbudowana paleta RAL Design) Nadal jednak podtrzymuję że bazowanie na samej numeracji ral może być zgubne. Odsyłam do artykułu opisującego kolory ral 9006 i 9007. Jest tam zdjęcie pokazujące zestawienie tego pierwszego u różnych producentów gdzie widać jak mogą odbiegać od siebie efekty końcowe: http://www.rynekfarb.pl/dobor-kolorow-metalicznych-ral-9006-oraz-ral-9007-w-przemysle-i-dekoracji/ Swoją drogą często spoglądałam na 9006 przy okazji oglądania 9007 i jest to jak dla mnie baaaardzo jasny kolor szarości. W porównaniu z tym co masz na ścianie byłby jak delikatnie poszarzony biały A może niepotrzebnie trujesz sobie głowę? Może ten 7042 wyjdzie na meblach ładnie? Ja bym na Twoim miejscu poprosiła najpierw o próbkę na froncie, a jak nie przypasuje dopiero kombinowała co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dottt 15.09.2014 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Masz rację, za jasne by były w takim kolorze. Wpadłam teraz na szalony pomysł zmiany na RAL 7045. Ktoś ma coś w tym kolorze? Jakąś ściankę chociaż? Tego akurat widziałam próbkę i dylemat mam taki, że w sztucznym świetle jest zwyczajnie szary, ale z naturalnym jednak lekko wpada w niebieski - tu przykładowa kuchnia (moja też ma być w macie): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 15.09.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Na tych meblach nawet nawet wygląda, ale szukając po necie na wielu zdjęciach wpada mi ten ral właśnie w niebieski. A oglądałaś 7037?Ja podglądam różnice w kolorach m.in. tu:http://www.ralcolor.com/ (tu widać, że ten Twój ścienny faktycznie ma coś z zieleni)http://community.thefoundry.co.uk/asset/materials/index.aspx?mode=Tag&tags=RAL&page=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dottt 15.09.2014 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Na próbkach, które widziałam, RAL 7037 był już naprawdę bardzo ciemny. Dylemat mam taki, że dodatki chciałam mieć w intensywnym, ciemniejszym fiolecie, a ten zielonkawy odcień sprawi, że nie będzie pasować. Teraz już nawet się zastanawiam, czy zrezygnować z tej kuchni i szukać kogoś, kto zrobi z NCS'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k-gdańsk 15.09.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 ....Z tymi ralami jest o tyle problem, że producenci przeważnie podają kolorystykę ral jako ZBLIŻONĄ do koloru z palety ral i z doświadczenia wiem, że tak samo nazwany kolor z tym samym numerem ral u różnych producentów może wyglądać inaczej.... Należy również brać pod uwagę że na różnych materiałach nawet ta sama farba też będzie inaczej wyglądała.. Niezupełnie jest tak jak piszesz. Ral oznacza konkretny kolor i "kolor zbliżony" jest po prostu innym kolorem. Jeśli producent nie ma odpowiedników ral to należy takiego unikać. Oznacza to bowiem niedopracowane receptury pigmentowe, stosowanie "tanich" pigmentów, zmiany dostawców itp. Przy tego typu produktach problem będzie się nasilać wraz z procesem starzenia się lakieru, farby. To taki przykład czym różni się wyrób droższy od tańszego. Powodów pierwotnych różnicy kolorystycznej może być kilka. Słaba jakość produktu to pierwsze. Innym przygotowanie mieszanki. Ryzyko większe im mniejsza ilość farby a mieszalnik mniej precyzyjny lub zanieczyszczony. Najpospolitszym, niestosowanie kart technicznych produktów. Z niedbalstwa lub oszczędności. Piszę o materiałach stosowanych w stolarstwie ale zasada jest ta sama. Nadmierne lub niecelowe rozcieńczenie, stosowanie przypadkowych, tańszych komponentów (utwardzaczy, rozcieńczalników), dla oszczędności wykonawcy mniejsza ilość warstw decydująca o nasyceniu kolorem. Przy odpowiedniej jakości produktu i stosowaniu zaleceń producenta nie ma znaczenia na jakim materiale bazowym leży farba. Do przygotowania podłoża służą farby podkładowe. Wykonawca z doświadczeniem wie, że jest ona co najmniej tak samo ważna jak powłoka finalna. Przy powszechnym dążeniu do niższej ceny warstwy podkładowe są tym na czym się oszczędza. Nie widać jej i niekiedy nie ma jej fizycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k-gdańsk 15.09.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 .... Teraz już nawet się zastanawiam, czy zrezygnować z tej kuchni i szukać kogoś, kto zrobi z NCS'a. RAL, NCS, PANTONE to systemy odwzorowania kolorów. Ktoś kto posiada próbnik RAL zapewne posiada także NCS. Problemem nie jest z jakiego ktoś korzysta próbnika. Wpis powyżej być może to wyjaśnia. NCS odwzorowuje większą ilość kolorów. Widać to na próbniku, gdy są zestawione obok siebie. Niekoniecznie zauważalne w gotowym wyrobie w konkretnym pomieszczeniu gdzie specyfika oświetlenia i pozostała użyta kolorystyka tworzą współzależności. Zdarzyło się kiedyś, że do wykończenia mebli w mieszkaniu współpracująca z nami Projektantka wybrała szarości do każdego pokoju nieco inne. Niestety, doszło do pomyłki i lakiernik użył tego samego koloru do całości. W każdym pomieszczeniu ten sam kolor dawał odrobinę odmienny odbiór. Pamiętam rozmowę Klienta z Projektantką i wzajemną Ich radość z trudów i efektu doboru kolorów. O pomyłce dowiedziałem się przy okazji porządków w lakierni i znalezieniu niewykorzystanych opakowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dottt 16.09.2014 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 RAL, NCS, PANTONE to systemy odwzorowania kolorów. Ktoś kto posiada próbnik RAL zapewne posiada także NCS. Problemem nie jest z jakiego ktoś korzysta próbnika. Wpis powyżej być może to wyjaśnia. NCS odwzorowuje większą ilość kolorów. Widać to na próbniku, gdy są zestawione obok siebie. Niekoniecznie zauważalne w gotowym wyrobie w konkretnym pomieszczeniu gdzie specyfika oświetlenia i pozostała użyta kolorystyka tworzą współzależności. Zdarzyło się kiedyś, że do wykończenia mebli w mieszkaniu współpracująca z nami Projektantka wybrała szarości do każdego pokoju nieco inne. Niestety, doszło do pomyłki i lakiernik użył tego samego koloru do całości. W każdym pomieszczeniu ten sam kolor dawał odrobinę odmienny odbiór. Pamiętam rozmowę Klienta z Projektantką i wzajemną Ich radość z trudów i efektu doboru kolorów. O pomyłce dowiedziałem się przy okazji porządków w lakierni i znalezieniu niewykorzystanych opakowań. Wczoraj się dowiadywałam i otrzymałam informację, że ta firma lakieruje jedynie w kolorach z palety RAL. Może tylko takimi recepturami dysponują, a może po prostu tak przyjęli z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 16.09.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Wczoraj się dowiadywałam i otrzymałam informację, że ta firma lakieruje jedynie w kolorach z palety RAL. Może tylko takimi recepturami dysponują, a może po prostu tak przyjęli z góry. Kolega k-gdańsk dosyć obszernie i bardzo ładnie Ci to już wyjaśnił. Przeczytaj raz jeszcze zwłaszcza przykład z projektantką. Skala RAL jest skalą obiektywną -arbitralną, zarówno dla lakierników jak i producentów lakierów i jest standardowym wyznacznikiem pewnego modelu barwnego jak wzorzec metra w Sevres. Skala NCS to modele wrażeniowe bazujące na procentowym mieszaniu szarości, bieli i dosyć karkołomnych składowych barwnych. Stąd RAL ma pewną określoną i ograniczoną ale wygodną ilość przyjętych wzorców, wystarczających do dobierania lakierów nawet na karoserii uszkodzonych samochodów ( lakiernik i tak wie , że nowy lakier na błotniku będzie różnił się "na oko" początkowo nieznacznie od "starego" lakieru fabrycznego). Natomiast NCS może w sposób niemal nieograniczony mieszać pigmenty. To jest tak zwana babska skala, pozwalająca matematycznie opisać nasz ukochany siwo-koperkowy brąz lub staro-majtkowy róż. Nieważne czy lakiernik posługuje się modelem RAL czy NCS, mieszalnik komputerowy zazwyczaj ma możliwość zamiany i porównania skal. Problem pojawia się wówczas kiedy lakiernik korzystać musi z owych 2 tys ustalonych laboratoryjnie kolorów, bo takie farby oferuje mu akurat producent. Na pocieszenie powiem Ci tylko tyle, że modele NCS przy takim aptekarskim podejściu jak Twoje również można sobie wsadzić w buty. Każda barwa , zwłaszcza ta z palet szarości, będzie sprawiała inne wrażenie w zależności od stopnia połysku, struktury podłoża, wielkości powierzchni, rodzaju i typu oświetlenia. Człowiek rozróżnia kilkaset rodzajów natężenia (nasycenia) i kilkaset barw z czego nie zapamięta nawet kilkunastu najbliższych sobie leżacych w skali.( Czyli, pomiędzy poziomem 1 a 11 nie pamięta żadnej różnicy, dopiero przy porównaniu-zestawieniu jest ona ledwie widoczna). Przy takim podejściu, masz tylko jedno wyjście. Kupić małe opakowanie lakieru, kazać pomalować na kolor i fakturę docelową płytę o powierzchni ok. 0,5m2 i zanieść ją do kuchni... a następnie przez kilka kolejnych dni zastanawiać się czy to już ten kolor, czy może jednak dołożyć do niego średnio-wielką kropelkę żółcieni. Farby określane w RAL tej możliwości Ci nie dają. Faceci mają jednak prościej, bo rozróżniają tylko 3 kolory : fajny, ch..owy i pedalski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dottt 16.09.2014 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Przy takim podejściu, masz tylko jedno wyjście. Kupić małe opakowanie lakieru, kazać pomalować na kolor i fakturę docelową płytę o powierzchni ok. 0,5m2 i zanieść ją do kuchni... a następnie przez kilka kolejnych dni zastanawiać się czy to już ten kolor, czy może jednak dołożyć do niego średnio-wielką kropelkę żółcieni. Farby określane w RAL tej możliwości Ci nie dają. Faceci mają jednak prościej, bo rozróżniają tylko 3 kolory : fajny, ch..owy i pedalski. Ja bym jeszcze dodała ulubiony kolor mojego lubego - wszystkojedno Dziękuję wszystkim za obszerne wypowiedzi. Mam jeszcze takie dziwne pytanie - czy jak kiedyś będę chciała zmienić kolor frontów, to te które już mam się nadadzą do przemalowania, czy trzeba całość zamówić od nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts