drapek 14.09.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 (edytowane) Wiem że jest kilka podobnych wątków ale jest w nich taki bajzel że ciężko wychwycić konkretne informacje a nie każdy ma czas aby przeczytać kilka wątków po kilkadziesiąt stron:bash: Proponuję aby w tym wątku tylko i wyłącznie sprawa wyglądała tak: Podajemy markę (model, moc) pompy ciepła oraz wielkość ogrzewanego domu (mile widziane to jak jest ocieplony i czy jest reku) - i koniecznie uwagi odnośnie pompy - czy spełniła oczekiwania,(ewentualna cena PC) czy w ciągu kilku lat użytkowania były problemy itp. Żadnych zbędnych dyskusji aby temat był czytelny i można było znaleźć w nim to co opisuje temat wątku;) O konkrety można zapytać na priv;) Nie ukrywam że najbardziej ciekawią mnie pompy Ecopower, Ecopol i Ekontech Edytowane 14 Września 2014 przez drapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 15.09.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 http://www.abatronic.pl/pompy-ciepla/dc-inverter-woda-woda nie używam jej co prawda, ale jest to pompa atrakcyjna cenowo - w granicach 5 tysięcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 15.09.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 http://www.abatronic.pl/pompy-ciepla/dc-inverter-woda-woda nie używam jej co prawda, ale jest to pompa atrakcyjna cenowo - w granicach 5 tysięcy... Zwykła, tania chińska pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 16.09.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 cóż za trafność i spostrzeżenie. Miały być tanie? Znajdź mi więc tanią pompę ciepła - np. niemiecką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 16.09.2014 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 z całym szacunkiem Panowie - ale czy nie umiecie czytać że zrozumieniem?! Nie róbcie kolejnego wątku z setkami odpowiedzi, które niczego nie wnoszą. Wiadomym jest że nie można kupić "markowej" pompy w cenie chińskiej więc po co takie kłótnie i szukanie zaczepki... Pisać tylko konkrety w odpowiedzi na temat albo nic nie pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 16.09.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 A jakie to mają być pompy - gruntowe, powietrzne ? Ta podana w linku to woda-woda, dobra chyba jak się ma własny staw lub rzekę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 16.09.2014 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Fakt, tego nie sprecyzowałem w pierwszym poście - najbardziej chodzi o gruntówki Oczywiście użytkownicy pomp innych marek też mogą napisać swoje "spostrzeżenia" - będzie można porównać wszystko w jednym wątku co byłoby bardzo pomocne. Mam nadzieję że wątek rozwinie się o cenne informacje w tym temacie Proszę jednak trzymać się tematu - tak będzie po prostu łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 17.09.2014 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 ciężko będzie. Tanie pompy to produkcja wschodnia, a o nich już jest wątek. Moim zdaniem zdublowałeś temat bo tanich pomp zachodniej produkcji nie znajdziesz. A o "chinkach" masz tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191324-Pompa-ciep%C5%82a-chi%C5%84szczyzna-z-kompresorem-Panasonic-prosz%C4%99-o-opinie&p=6538784#post6538784 ale kto wie. Osobiście chciałbym aby ten temat się rozwinął, bo to by świadczyło o tym, że są na rynku dobre i tanie pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 17.09.2014 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Wiem że są podobne wątki - o ecopowerz'e jakieś 70 stron, o ecopolu podobnie. Panasonic liczy sobie ponad 40 stron wątku. Tyle że konkretnych informacji na temat jest jakieś 5% jak nie mniej W tym wątku również zaczyna robić się bajzel... a miały być konkrety od użytkowników. Za duży pier*olnik jest na tym forum po prostu - mam wrażenie że nikt nad tym nie "czuwa". Bywam na forach motoryzacyjnych i tam jeśli w wątku są posty nie na temat to admin robi z tym porządek - USUWA. W ten sposób wątki są krótkie i można znaleźć potrzebne informacje po kilkunastu/ kilkudziesięciu minutach a nie kilkudziesięciu godzinach... vega1 - w którym momencie napisałem o tanich zachodnich produkcjach? Sorryy - ale widzę że naprawdę masz problem z czytaniem ze zrozumieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 17.09.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Nawet gdyby było takie forum to by się na nim niewiele działo, a tych paru posiadaczy PC, którzy tu są by go nie utrzymało. Nie oszukujmy się, PC są średnio popularną metodą ogrzewania i taką pozostaną o ile nie zacznie się prawnie na wielką skalę ograniczać węgla/gazu lub nie stanieje sprzęt do ceny - koszt produkcji + 100% a nie + 300, 400 albo i więcej %. A co do pompy gruntowej - jak bym taka planował to brał bym bez zastanowienia meetinga np 12kW za 6900 z COP niby 4.0, nawet gdyby był 3,5, a pompa wytrzymała 1/3 markowych to i tak taniocha a bebechy markowe. Edytowane 17 Września 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 17.09.2014 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Właśnie o to chodzi że jest tu sporo ludzi mających PC. Jest wiele wątków gdzie można znaleźć interesujące nas opinie, ale ciężko do tego dotrzeć. Przegarnąłem 30 stron o pompach ecopower'a i znalazłem jedynie może z 5-7 wiadomości które faktycznie coś wniosły do wątku - PARANOJA:bash: a spędziłem nad tym kilka godzin.Podobnie z wątkami o reku - ponad miesiąc przeglądałem wolnym czasem kilka wątków po kilkadziesiąt stron aby "wyłapać" 20-25 konkretnych postów odnośnie budowy, regulacji i doboru tej instalacji.Więc pozostaje uzbroić się w cierpliwość i spędzić kolejny miesiąc albo dwa nad wątkami o PC. Bo widzę że w tym wątku inaczej nie będzie - więc możemy porozmawiać tu np o pogodzie:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 17.09.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Wiem że są podobne wątki - o ecopowerz'e jakieś 70 stron, o ecopolu podobnie. Panasonic liczy sobie ponad 40 stron wątku. Tyle że konkretnych informacji na temat jest jakieś 5% jak nie mniej W tym wątku również zaczyna robić się bajzel... a miały być konkrety od użytkowników. Za duży pier*olnik jest na tym forum po prostu - mam wrażenie że nikt nad tym nie "czuwa". Bywam na forach motoryzacyjnych i tam jeśli w wątku są posty nie na temat to admin robi z tym porządek - USUWA. W ten sposób wątki są krótkie i można znaleźć potrzebne informacje po kilkunastu/ kilkudziesięciu minutach a nie kilkudziesięciu godzinach... vega1 - w którym momencie napisałem o tanich zachodnich produkcjach? Sorryy - ale widzę że naprawdę masz problem z czytaniem ze zrozumieniem... nie pierdolnik (jak piszesz) na forum jest, tylko nie umiesz lub nie chce Ci się czytać. To że wątek o ecopowerze ma około 70 stron, nie znaczy że nie ma tam informacji o które pytasz. Ba, powiem więcej - tam jest więcej informacji niż oczekujesz bo nawet zdjęcia tej pompy od środka. Każdy parametr jest tam rozłożony na czynniki pierwsze. A Ty zakładasz (dublujesz) wątek, i oczekujesz nie wiem czego. Najpierw wypada przeczytać te wątki które już są. Tam wszystko jest napisane o tanich pompach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 17.09.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Najpierw wypada przeczytać te wątki które już są. Tam wszystko jest napisane o tanich pompach. Niektórych tanich pompach, niewielu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 17.09.2014 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Spotkales sie z fm np. Samochodowym... Piszcie, tylko konkrety, cena, spalanie, zadowolenie... O wszystkich samochodach.... Ale interesuja mnie glownie diesle do 1.6L. Jak myslisz.... Co z takiego watku wyjdzie ? A tu slonko swieci Ja i wielu użytkowników forów na których "jestem obecny" na pewno odpisało by Ci na temat albo wcale - tam naprawdę praktycznie nie ma dyskusji nie na temat. "Samochodowa" branża jest bardziej rozwinięta i zapewne byłbyś poproszony o jakieś uściślenie. vega1 - nie spinaj się tak bo Ci coś pęknie:D Tak jak już pisałem przeczytałem około 30 stron o PC ecopower i znalazłem jedynie kilka konkretnych opinii. Jeżeli uważasz że to nie jest pie*olnik to brawo - widocznie nie rozumiesz co oznacza to słowo. Żadnych zdjęć PC w środku nie widziałem. Pewnie jest na jakiejś 50 stronie więc za jakieś 2 tygodnie może dotrę do tych informacji:D Nie mam tyle czasu żeby przejrzeć w krótkim czasie te wszystkie wątki bo dużo pracuję - miałem nadzieję że z upływem czasu zajrzy tu użytkownik PC o których napisałem w pierwszym poście i wyrazi swoją opinię. Widocznie takie rzeczy "tylko w erze":cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 17.09.2014 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Hm.... Na 100% nie jest.... Ale wiem ze jest inaczej... Bo tez kozystam z fm JSM jak i PC. Gdzie struktura fm jest inna, ale tez ton uzytkownikow A tu... Jest jak jest, ale tez nie mozna powiedziec ze nic nie ma Tylko moze trzeba troszke czasu aby to znalesc Jasne że samochody to bardziej rozwinięty temat - układy wtryskowe, silniki wolnossące, doładowane, turbina, kompresor, skrzynie biegów, multitronic, tiptronic, DSG itp itd. Chyba nie ma osoby która ogarnia "całą branżę" ...a pompa ciepła to pompa ciepła - sprężarka, parownik, skraplacz, zawór dławiący, pompy obiegowe, sterownik i jakieś tam czujniki. Każda z technicznego pkt widzenia wygląda bardzo podobnie (żeby nie powiedzieć tak samo) - różnią się tylko markami użytych podzespołów. Zgadzam się z Tobą, nie można powiedzieć że tu nic nie ma - jest zapewne masa przydatnych informacji, ale naprawdę ciężko do nich dotrzeć i nie robi się nic żeby to się zmieniło na lepsze - ten "chaos" jedynie się rozrasta. Wątek nie przyniósł oczekiwanych efektów więc nie ma sensu go ciągnąc dalej. Napisałem prośbę o jego zamknięcie/usunięcie. Pozostaje jedynie przerzucać setki stron istniejących wątków z nadzieją że znajdę potrzebne info. Edytowane 17 Września 2014 przez drapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts