Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie dzialki rekraacyjnej z przemieszczaniem sie zwierzat?

Recommended Posts

witam, przeszukałem pól netu i nic nie znalazłem w związku z tym mam pytanie? Posiadam działkę rekreacyjną w pierwszej linii od jeziora(10m od granicy działki jezioro) wedle planu zagospodarowania "ogrodzenie nie wyższe niż 1,5m wykonane tylko i wyłącznie z elementów drewnianych-zabrania się stosowania ogrodzeń pełnych uniemożliwiających przemieszczania się zwierząt".

Jak zinterpretować przemieszczanie się zwierząt?

1)Czy mogę zrobić podmurówkę pod słupki drewniane?

2)czy mogę nagiąć i zrobić konstrukcje płotu metalową(przęsła+słupek) i obłożyć ja drewnem?

3)Czy mogę zamontować bramę metalową przesuwana i obłożyć ja drewnem?

4)Co oznacza przemieszczanie się zwierząt wedle prawa i jakie powinny być zachowane szczeliny w ogrodzeniu ?

5)czy mogę zrobić płot ze sztachetami ze szczelinami od 3,5cm do 5cm?

6)czy mogę zrobić ogrodzenie w postaci np.3 desek zamontowanych poziomo o szczelinach 5cm?

Dodam ze bramy będę 2 jedna od wjazdu druga do jeziora. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje.

• 2 weeks później...

1) Nie, podmurówka uniemożliwi przemieszczanie się zwierząt

2) Jest to ryzykowne, de facto całe powinno być wykonane całe z elementów drewnianych

3) Nie, nie chodzi o robienie metalowych ogrodzeń/bram i okładanie ich drewnem, ale o drewniane

4) to nie jest jasno sprecyzowane, ale elementy muszą być takie, aby mogły przemieszczać się małe zwierzęta (płazy, gady, drobne ssaki, raczej nie chodzi o jelenie) - bo wtedy zapis byłby bardziej precyzyjny

5) myślę, że to wystarczy

6) j.w.

Większość odpowiedzi na podstawie doświadczenia i subiektywnej oceny. Najlepiej zapytać na piśmie o tę sprawę urząd wydający plan/warunki zabudowy, bo zapis jest bardzo ogólny i można mieć wątpliwości.