Kasza w spraju 14.09.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Problem: Dom piętrowy, o szerokości do ok. 8m, aby wykluczyć konieczność ścian fundamentowych w środku domu, a jedynie po obwodzie. Jako że dom piętrowy występuje konieczność budowy schodów. Czy istnieje jakiś sposób aby wykonać strop bez dodatkowej ściany fundamentowej "wewnątrz" podpierającej schody? Myślałem o konstrukcji typu H, gdzie I to belki wzdłuż, a poprzeczka wyznacza granicę strop/schody... Nie jestem konstruktorem więc pytam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.09.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Pytasz o ławe pod pierwszym stopniem ? Ona w żelbetowych schodach zawsze jest.. Co to są konstrukcje typu H i belki I ? o czym piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasza w spraju 14.09.2014 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Spójrz na rysunek: Strop wzdłużny to "nóżki" od H - z tym nie ma problemu i tak można strop postawić, czy to prefabrykowany czy też teriva.Pytanie o poprzeczkę - czy można postawić belkę (belki) poprzeczne opierając się wyłacznie na belkach wzdłużnych, tak aby przenosiły siły. Inaczej formuując pytanie: czy można położyć strop ta jak na rysunku ze ścianami nośnymi tylko po obwodzie budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.09.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Inaczej formuując pytanie: czy można położyć strop ta jak na rysunku ze ścianami nośnymi tylko po obwodzie budynku? Na tak ogólne pytanie ogólne pytanie ogólna odpowiedź - można. Na samych elementach prefabrykowanych to sie nie uda ale jakieś podciągi juz znacznie pomogą. Sama płyta z taką dziurą to monolit da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 14.09.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Mały masz ten budynek, możesz też strop zwyczajnie uzbroić prętami i razem zalać, wystawiając pręty do schodów, jeśli będziesz zagospodarowywał poddasze, a pewno będziesz. Bez kombinowania. Jak już będziesz miał podstemplowane, można to spokojnie zrobić w jeden dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 15.09.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Zastanowiłem się, jak pogodzić Twoje potrzeby sensownego połączenia schodów i dobrej izolacji parteru od poddasza? Izolacji cieplnej i akustycznej.Przyszedł mi do głowy keramzyt jako częściowe wypełnienie, strop jest mały i prawdopodobnie nie będzie specjalnie obciążony, ale jednocześnie powinno być cicho i ciepło. Ktoś ma doświadczenia i podpowie coś koledze, ewentualnie mi wyjaśni, że jestem w błędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.09.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Zastanowiłem się, jak pogodzić Twoje potrzeby sensownego połączenia schodów i dobrej izolacji parteru od poddasza? Izolacji cieplnej i akustycznej. Przyszedł mi do głowy keramzyt jako częściowe wypełnienie, strop jest mały i prawdopodobnie nie będzie specjalnie obciążony, ale jednocześnie powinno być cicho i ciepło. Ktoś ma doświadczenia i podpowie coś koledze, ewentualnie mi wyjaśni, że jestem w błędzie? Co chcesz wypełnić tym keramzytem ? Bo w myślach nie czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 15.09.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Doczytałem sam. Nieopłacalne, warstwa by była grubsza, niż styropian o podobnych własnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasza w spraju 21.09.2014 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 A jak wygląda analiza kosztów z waszego doświadczenia? Strop który spełnia założenia to wylewany, zbrojony.Może taniej będzie jednak postawić dodatkową ścianę fundamentową pod schody i położyć terivę na całości piętra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 23.09.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Podobno teriva jest cicha i szybko się to składa. Dla porównania jest zazwyczaj obok strop zbrojony, zazwyczaj ma wyższe koszty. Ale to jest tylko reklama, więc ja podchodzę do tego sceptycznie, do kosztów samej robocizny i kosztów materiałów. Jak dla mnie, koszty bywają za wysokie. Jak się ma już pogięte bigle, to ten Twój strop to jest dzień roboty we dwóch, jak się sprężą, to razem ze schodami. A jeśli trzeba giąć bigle, to ten trzeci musi się tym zajmować. Widziałem te stropy dla porównania, tak się tego nie robi. Nawet na tym forum są wpisy w dziennikach budowy, jak ktoś robił sam taki strop i koszty nie były jakieś kosmiczne. Nie liczę w tym szalowania, chociaż w Polsce wymaga się wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts