Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament - możliwy?

Kasza w spraju

Recommended Posts

Problem:

Dom piętrowy, o szerokości do ok. 8m, aby wykluczyć konieczność ścian fundamentowych w środku domu, a jedynie po obwodzie.

Jako że dom piętrowy występuje konieczność budowy schodów.

Czy istnieje jakiś sposób aby wykonać strop bez dodatkowej ściany fundamentowej "wewnątrz" podpierającej schody?

Myślałem o konstrukcji typu H, gdzie I to belki wzdłuż, a poprzeczka wyznacza granicę strop/schody...

Nie jestem konstruktorem więc pytam...

5F94lwz.jpg

Spójrz na rysunek:

Strop wzdłużny to "nóżki" od H - z tym nie ma problemu i tak można strop postawić, czy to prefabrykowany czy też teriva.

Pytanie o poprzeczkę - czy można postawić belkę (belki) poprzeczne opierając się wyłacznie na belkach wzdłużnych, tak aby przenosiły siły.

Inaczej formuując pytanie: czy można położyć strop ta jak na rysunku ze ścianami nośnymi tylko po obwodzie budynku?

Inaczej formuując pytanie: czy można położyć strop ta jak na rysunku ze ścianami nośnymi tylko po obwodzie budynku?

Na tak ogólne pytanie ogólne pytanie ogólna odpowiedź - można. Na samych elementach prefabrykowanych to sie nie uda ale jakieś podciągi juz znacznie pomogą. Sama płyta z taką dziurą to monolit da radę

Zastanowiłem się, jak pogodzić Twoje potrzeby sensownego połączenia schodów i dobrej izolacji parteru od poddasza? Izolacji cieplnej i akustycznej.

Przyszedł mi do głowy keramzyt jako częściowe wypełnienie, strop jest mały i prawdopodobnie nie będzie specjalnie obciążony, ale jednocześnie powinno być cicho i ciepło.

Ktoś ma doświadczenia i podpowie coś koledze, ewentualnie mi wyjaśni, że jestem w błędzie?

Zastanowiłem się, jak pogodzić Twoje potrzeby sensownego połączenia schodów i dobrej izolacji parteru od poddasza? Izolacji cieplnej i akustycznej.

Przyszedł mi do głowy keramzyt jako częściowe wypełnienie, strop jest mały i prawdopodobnie nie będzie specjalnie obciążony, ale jednocześnie powinno być cicho i ciepło.

Ktoś ma doświadczenia i podpowie coś koledze, ewentualnie mi wyjaśni, że jestem w błędzie?

Co chcesz wypełnić tym keramzytem ? Bo w myślach nie czytam.

Podobno teriva jest cicha i szybko się to składa. Dla porównania jest zazwyczaj obok strop zbrojony, zazwyczaj ma wyższe koszty.

Ale to jest tylko reklama, więc ja podchodzę do tego sceptycznie, do kosztów samej robocizny i kosztów materiałów.

Jak dla mnie, koszty bywają za wysokie.

Jak się ma już pogięte bigle, to ten Twój strop to jest dzień roboty we dwóch, jak się sprężą, to razem ze schodami. A jeśli trzeba giąć bigle, to ten trzeci musi się tym zajmować. Widziałem te stropy dla porównania, tak się tego nie robi.

Nawet na tym forum są wpisy w dziennikach budowy, jak ktoś robił sam taki strop i koszty nie były jakieś kosmiczne. Nie liczę w tym szalowania, chociaż w Polsce wymaga się wszystkiego. :-)