cronin 14.09.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Pytanie do fachowców. Mam próg do drzwi wejściowych, dębowy, surowy. Muszę go zabezpieczyć. Pierwotnie miał być pomalowany na szaro (remmersem), okazało się jednak że jego naturalny kolor idealnie pasuje mi do płytek podłogowych. Drewno jednak zmienia kolor z czasem. Czy można go zabezpieczyć, tak żeby nie zmieniło lub zmieniło w niewielkim stopniu? Ten kolor (zdjęcia poniżej, z lampą i bez) jest dla mnie idealny, nie tylko na próg, ale i na parapety i , w przyszłości, na schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.09.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Pytanie do fachowców. Mam próg do drzwi wejściowych, dębowy, surowy. Muszę go zabezpieczyć. Pierwotnie miał być pomalowany na szaro (remmersem), okazało się jednak że jego naturalny kolor idealnie pasuje mi do płytek podłogowych. Drewno jednak zmienia kolor z czasem. Czy można go zabezpieczyć, tak żeby nie zmieniło lub zmieniło w niewielkim stopniu? Ten kolor (zdjęcia poniżej, z lampą i bez) jest dla mnie idealny, nie tylko na próg, ale i na parapety i , w przyszłości, na schody. [ATTACH=CONFIG]279729[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]279730[/ATTACH] Proponuję proste rozwiązanie, podkład Capon Ekstra i na to Domalux poliuretan chemiczny ze trzy razy. Trochę zmieni barwę, po części zabezpieczy przed ingerencją UV, ale za to skutecznie zabezpieczy przed przetarciem, co przy progach jest nagminne. Najmniej zmieniają kolor drewna lakiery wodne, ale z ich trwałością na progach jest problem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 14.09.2014 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 (edytowane) Podkład znalazłam bezproblemowo, a lakier to ten ? (pytam bo jest jeszcze inny którego nie można wg opisu stosować na ten podkład)czy ten Edytowane 14 Września 2014 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.09.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Ten drugi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 14.09.2014 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.09.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Proponuję proste rozwiązanie, podkład Capon Ekstra i na to Domalux poliuretan chemiczny ze trzy razy. Trochę zmieni barwę, po części zabezpieczy przed ingerencją UV, ale za to skutecznie zabezpieczy przed przetarciem, co przy progach jest nagminne. Najmniej zmieniają kolor drewna lakiery wodne, ale z ich trwałością na progach jest problem. Pozdrawiam. Poliuretan syntetyczny/rozpuszczalnikowy Domalux żółknie z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.09.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Poliuretan syntetyczny/rozpuszczalnikowy Domalux żółknie z czasem. Zgadzam się, ale jeśli miałbym wybierać próg lekko przyżółknięty a przetarty to ????????????????? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 14.09.2014 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 To jeszcze zależy od tego jak szybko by zżołkł, i co to znaczy "lekko" Nie oczekuję 20letniego idealnego wyglądu, próg kosztował mnie 200 zł, więc spokojnie go mogę za jakiś czas wymienić. Co innego schody, te wolałabym zachować w lepszym stanie. Ale rozumiem, że fachowcy mają profesjonalną "lepszą" chemię, bądź też sposoby, które to zagwarantują? Czy też muszę pogodzić się z tym, że niezależnie od wszystkiego i tak po pewnym czasie zżółkną czy ściemnieją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.09.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Dąb zawsze będzie ciemniał, pod delikatniejszym wodnym z filtrem UV trochę wolniej przy poliuretanie syntetycznym szybciej.Z trwałością mechaniczną jest odwrotnie,Trochę lepiej jest przy markowych lakierach poliuretanowych w rozwiązaniach dwa w jednym. Ale nie jest tak, że istnieje lakier, który powstrzyma ciemnienie drewna, będzie skutecznie chronił schody i jeszcze w ogóle nie zżółknie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 14.09.2014 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 A woski, oleje, te też nie będą skuteczne? Nie jestem przywiązana do koncepcji lakieru. Pytam teraz o schody, nie o próg (lakier już zakupiłam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.09.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Osobiście nie man przekonania do olejów na schodach, do olejowosków tym bardziej. Pozdrawiam. PS. to zdjęcie po prawej rozprasza uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neono 15.09.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 ja stawiam na lakiery firmy Bona, fachowcy potraktowali moje schody (także dębowe) tym: http://www.bona.com/pl/Polski/BonaSystem/Lakiery/Lakiery/Bona-Mega/ Jestem zadowolony, nie ścierają się, nie matowieją i póki co znacznie nie ściemniały, więc nie mam na co narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts