Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zabezpieczyć dąb, żeby NIE zmienił koloru?

cronin

Recommended Posts

Pytanie do fachowców. Mam próg do drzwi wejściowych, dębowy, surowy. Muszę go zabezpieczyć. Pierwotnie miał być pomalowany na szaro (remmersem), okazało się jednak że jego naturalny kolor idealnie pasuje mi do płytek podłogowych. Drewno jednak zmienia kolor z czasem. Czy można go zabezpieczyć, tak żeby nie zmieniło lub zmieniło w niewielkim stopniu? Ten kolor (zdjęcia poniżej, z lampą i bez) jest dla mnie idealny, nie tylko na próg, ale i na parapety i , w przyszłości, na schody.

DSCF6701.jpgDSCF6702.jpg

Pytanie do fachowców. Mam próg do drzwi wejściowych, dębowy, surowy. Muszę go zabezpieczyć. Pierwotnie miał być pomalowany na szaro (remmersem), okazało się jednak że jego naturalny kolor idealnie pasuje mi do płytek podłogowych. Drewno jednak zmienia kolor z czasem. Czy można go zabezpieczyć, tak żeby nie zmieniło lub zmieniło w niewielkim stopniu? Ten kolor (zdjęcia poniżej, z lampą i bez) jest dla mnie idealny, nie tylko na próg, ale i na parapety i , w przyszłości, na schody.

[ATTACH=CONFIG]279729[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]279730[/ATTACH]

Proponuję proste rozwiązanie, podkład Capon Ekstra i na to Domalux poliuretan chemiczny ze trzy razy. Trochę zmieni barwę, po części zabezpieczy przed ingerencją UV, ale za to skutecznie zabezpieczy przed przetarciem, co przy progach jest nagminne.

Najmniej zmieniają kolor drewna lakiery wodne, ale z ich trwałością na progach jest problem. Pozdrawiam.

Proponuję proste rozwiązanie, podkład Capon Ekstra i na to Domalux poliuretan chemiczny ze trzy razy. Trochę zmieni barwę, po części zabezpieczy przed ingerencją UV, ale za to skutecznie zabezpieczy przed przetarciem, co przy progach jest nagminne.

Najmniej zmieniają kolor drewna lakiery wodne, ale z ich trwałością na progach jest problem. Pozdrawiam.

Poliuretan syntetyczny/rozpuszczalnikowy Domalux żółknie z czasem.

To jeszcze zależy od tego jak szybko by zżołkł, i co to znaczy "lekko" :) Nie oczekuję 20letniego idealnego wyglądu, próg kosztował mnie 200 zł, więc spokojnie go mogę za jakiś czas wymienić.

Co innego schody, te wolałabym zachować w lepszym stanie. Ale rozumiem, że fachowcy mają profesjonalną "lepszą" chemię, bądź też sposoby, które to zagwarantują? Czy też muszę pogodzić się z tym, że niezależnie od wszystkiego i tak po pewnym czasie zżółkną czy ściemnieją?

Dąb zawsze będzie ciemniał, pod delikatniejszym wodnym z filtrem UV trochę wolniej przy poliuretanie syntetycznym szybciej.

Z trwałością mechaniczną jest odwrotnie,

Trochę lepiej jest przy markowych lakierach poliuretanowych w rozwiązaniach dwa w jednym.

Ale nie jest tak, że istnieje lakier, który powstrzyma ciemnienie drewna, będzie skutecznie chronił schody i jeszcze w ogóle nie zżółknie.

Pozdrawiam.