Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lodowka 70 lub 75cm

Olleo

Recommended Posts

Zona zamarzyla sobie wymiane lodowki na wieksza, ale drugiego Liebherra niespecjalnie mam ochote kupowac (cena powyzej 4000zl). Nie mam tez juz czasu szukac po forach serwisantow, ktore firmy i modele sa jednorazowe, ktorych sie nie da naprawiac itd.

Wiem, ze pare osob tutaj sie orientuje, wiec prosze wskazowki - ktore lodowki odrzucic na wstepie, ktore maja drogi serwis, ktore maja wady projektowe utrudniajace eksploatacje itd., a ktore warto kupic, bo wytrzymaja powiedzmy 10 lat.

Wazne: mam 77cm miejsca - teoretycznie zmiesci sie 75cm szeroka, ale pytanie, czy sa systemowe ograniczenia szerokosci otwierania drzwi, zeby tynku nie skuwac i ile cm trzeba na takie otwarcie drzwi, zeby swobodnie wysunac wszystko?

Idealem bylaby lodowka z srednim zamrazalnikiem i gigantyczna chlodziarka.

Kryteria szerokosci (powyzej 69cm), wysokosci (powyzej 194cm) i ceny (ponizej 3777zl) spelniaja nastepujacy producenci:

- beko

- elektrolux

- siemens

- bosch

- jakis mi nieznany Blomberg

Dalsze kryteria, to pojemnosc chlodziarki netto, bezawaryjnosc, serwisowalnosc (nie moze to byc jednorazowka) i cena czesci.

• 2 weeks później...
Na Samsunga chyba bym się nie skusił więcej. Nie odradzam, ale trafiłem najwyraźniej na słaby model. Za to mam lodówkę innego koreańskiego producenta, LG. Ten sprzęt mam już jakiś czas i działa bardzo dobrze. Jest cichsza niż poprzednia. Kupiłem taką, że ma dużo pojemności dla chłodziarki i zamrażarki. Warto przemyśleć ile miejsca potrzeba, każdy ma różne wymagania. Dobrym dodatkiem jest kostkarka, w mojej lodówce jest bardzo dobra, to już naprawdę wygoda niezła.