Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalna grubość - jest "afera"!

knr

Recommended Posts

W rysunku (sprzed 5 lat) mam izolacji na gruncie 4cm styropianu.

Wykonawca zostawił w całości ponad dwa razy więcej ale kierownik przyjechał w trakcie, zwyzywał ich, że co to za samowolka, że za dużo zostawili itd. i w ostatnim pomieszczeniu (salon) kazał zostawić tak jak w rysunku - na 4cm styropianu.

Nie było mnie tam kiedy się to wszystko działo.....

No i teraz jest afera. Architekt twierdzi, że 4cm starczy w zupełności, kierownik się z nim zgadza, wszystkie pozostałe źródła twierdzą, że absolutnie nie.

Pytanie zatem co robić, skuwanie raczej odpuszczam ale ... czy można styropian zastąpić czymś "wydajniejszym" aby te 4 cm faktycznie starczyło?

Może jakiś styropian z NASA możecie polecić?

Wcześniej nie było to brane pod uwagę ale z czasem pojawił się pomysł pokrycia całego domu podłogówką, czy w kontekście tych 4cm jest to w ogóle możliwe?

Kombinuje i dodaje centymetry. Plan jest taki, żeby podnieść lekko okna, zyskać parę centymetrów a jednocześnie posadzkę dozbroić.

Wychodzi mniej więcej tak:

1. papa termozgrzewalna

2. folia

3. 3cm styropianu

4. 3cm płyty ECOTherm (lambda 0.023 ?)

5. podłogówka

6. 5cm posadzki dozbrojonej (mixokret ?)

7. 1cm płytki

Łącznie ~12cm, tyle zdołam wygospodarować.

Pytanie, czy taka konfiguracja ma sens, czy nie kopie się z koniem i czy ostatecznie nie lepiej wyjdzie skuć jednak ślepą i położyć niżej?

Może zamiast podłogówki dać dodatkowe 1-2 cm styropianu i posadzkę zmniejszyć do 4 cm zbrojonych?

Parter ma raczej formę otwartą, salon będzie miał w sumie 6 metrów bieżących otwartych "dziur" na korytarz i kuchnię (w obu podłogówka), zatem może ciepło wciągnie z tych pomieszczeń a do salonu starczy nieduży kaloryfer?

Cóż, bardzo chciałem tego uniknąć ale to niestety niemożliwe.

Skuwamy, zalewamy od nowa, później papa, dwa razy 5cm styropianu, podłogówka, 7cm wylewki i płytki.

Jakkolwiek tego nie przekalkulować (podnoszenie okien, dokładanie więcej styropianu w reszcie domu, stosowanie droższych styropianów czy właściwie zamienników,....) to zawsze wyjdzie drożej niż skuć i zalać od nowa.

Cóż, bardzo chciałem tego uniknąć ale to niestety niemożliwe.

Skuwamy, zalewamy od nowa, później papa, dwa razy 5cm styropianu, podłogówka, 7cm wylewki i płytki.

Jakkolwiek tego nie przekalkulować (podnoszenie okien, dokładanie więcej styropianu w reszcie domu, stosowanie droższych styropianów czy właściwie zamienników,....) to zawsze wyjdzie drożej niż skuć i zalać od nowa.

Jak już skuwasz to wiedz o tym, że 10 cm to minimum.

Niech projektant obliczy wartość R izolacji pod podłogówką, uwzględniając temperaturę w podkładzie grzewczym, jego R i R okładziny posadzkowej Izolację pod podłogą grzewczą trzeba tak skonfigurować, aby skutecznie skierować strumień ciepła do góry - min 90% do pomieszczeń , max 10% w dół.

Póżniej tego nie poprawisz, a za niepotrzebne ogrzewanie gruntu będzie płacił przez cały czas. Pozdrawiam.