batontweex 14.09.2014 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Witajcie moi mili.Jestem tutaj nowy i dopiero co zaczynam przygodę z budową.Jestem teraz w trakcie wykonywania fundamentów ,a dokładniej murowania z bloczków fundamentowych.Ściany zewnętrzne będą stawiane z gazobetonu i wybiegając trochę w przyszłość zacząłem studiować mój projekt w tej właśnie kwestii.Mam pytanie i proszę o pomoc. W projekcie jest napisane/narysowane iż otwory okienne powinny zaczynać się na wysokości 85cm od poziomu zero,ja chciałbym aby otwory zaczynały się na wysokości jednego metra gdyż bloczki gazobetonowe mają wysokość 20cm więc na piątej warstwie zaczęły by się okna.Idąc dalej,,okna mają 150cm wysokości plus metr od poziomu zero to daje 2,50m do tego nadproże połączone z wieńcem +35 cm co daje nam wysokość wszystkiego 2m i 85cm.W projekcie jest że ściana zewnętrzna powinna mieć 2m i 70cm (różnica 15cm wynikająca z podniesienia wysokości okien) Co w takim przypadku powinienem zrobić? czy jak ściana będzie wyższa o te 15 cm to mogę mieć problemy np. z odbiorem budynku itp? wysokości okien wolałbym nie zmieniać,wysokości wieńca i nadproży tym bardziej też nie...co radzicie w takiej sytuacji.Nie rozmawiałem jeszcze na ten temat z KB bo taka mi teraz przyszła myśl do głowy i chciałem poradzić się Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.09.2014 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Ja bym użył piły i docioł gazobeton. Okna na metrze to średni pomysł. Dlaczego liczysz gazobeton od zera a nie od góry ścian fundamentowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batontweex 15.09.2014 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Dziekuje jajmar za zainteresowanie tematem.Licze gazobeton od zera bo to jest jednoczesnie góra sciany fundamentowej,tak mam w projekcie,chyba że źle to interpretuje.Jesli chodzi o okna to masz racje.Wczoraj juz po napisaniu posta,doszedlem do wniosku ze ten metr o ktorym pisalem to troche za wysoko i zostawie tak jak jest 85cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.09.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Sciana fundamentowa powinan kończyć sie na poziomie chudego betonu czyli na (około) -20 poniżej zera docelowego. Wynika to z ciąglości izlocji poziomej. Zwróć na to uwagę. Tym samym od (około) -20 starujesz ze ścianami parteru. Nie wiem co masz za bloczki ale sporo znanaych firm ma wyskośc 24cm a nie 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batontweex 15.09.2014 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Zamieściłem fragment rysunku z mojego projektu, na którym zaznaczyłem poziom zero oraz górną płaszczyznę ostatniego bloczka fundamentowego,widać na tym rysunku że ta płaszczyzna bloczka jest równa z poziomem zero i na tym bloczku startuje z murem właściwym.Ale jest to moja interpretacja i mogę się mylić. Jeśli chodzi o bloczki to myślałem o Ytongu,który ma właśnie 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.09.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Rysunek czytasz własciwie , tylko na rysunku bzdura. Zwróc uwagę gdzie kończą sie fundamnty pod działowki , tu tez powinna zewnetrzna ściana sie kończyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batontweex 15.09.2014 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 A no wlasnie i przy scianach dzialowych jest napisane ze "wysokosc fundamentu scian dzialowych do wysokosci podkladu betonowego"a zewnetrzne nośne są do poziomu 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.09.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Zero to poziom wykończony czyli w drzwiach, balkonach tarasach bedzie widac goły bloczek ? Minimum obniżenia to ponizej podkładu betonowego pod posadzkę czyli -6 -7cm od zera ale to dalej kombinacje z izlocją. U Ciebie minimum to -9 posadzka +szlichta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batontweex 15.09.2014 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Hm..mnie to sie wydawalo że tak:na wylaną ławę stawiam bloczki fundamentowe do poziomu zero. Po postawieniu bloczkow na wszystkich scianach do srodka piach zagęścic i na to chudy beton ale zostawiam sobie okolo 19 cm do konca ostatniego bloczka,na to jakis steropian 10cm i szlichta 7cm i na to wylewka ostateczna i cos co wykancza podloge -panel,plytka itp. 2cm. I wtedy mam podloge w poziomie zero ktora jest rowna ostatniemu gornej płaszczyźnie ostatniego bloczka tak tosobie ubzdurałem i prosze popraw mnie jajmar zanim cos zchrzanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.09.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Już o tym pisałem wg mnie to złe rozwiązanie. Co mam poprawiać, ściana fundamentowa powinna kończyc sie na poziomie chudego betonu, albo chudy beton na poziomie ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 17.09.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 W moim projekcie jest tak samo: ściana fundamentowa dochodzi do poziomu zero. Aby nie "łamać" izolacji p.wilgociowej - dałem ją między warstwami bloczków fundamentowych a nie na połączeniu ze ścianą.Dlaczego fundament sięga do poziomu zero? Ano pewnie dlatego, żeby zachować odpowiednią wysokość cokołu na zewnątrz budynku. Poziom gruntu jest raptem 30cm pod poziomem zero.Nic pewnie nie stoi na przeszkodzie, aby fundament zakończyć na -24 (czyli bez ostatniego bloczka) i ścianę zacząć murować niżej - ale skonsultuj to lepiej z kierownikiem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts