Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Puszczy-komentarze

magi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 127
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z własnych doświadczeń:

Wigilia we własnym domu oznacza termin ciężki do realizacji ale realny -

1) też tak chciałem w ubiegłym roku ale dłuuugo szukałem szybkiej technologii (błąd) więc zacząłem budowę dopiero w październiku a zamieszkałem dwa tygodnie temu (7 miesięcy)

2) dużo zależy od stanu który jesteście w stanie zaakceptować jako nadający się do zamieszkania

Z tym drugim punktem jest ten problem że grozi wam iż przyzwyczaicie się do niedokończonych rzeczy i tak już zostanie. Zabraknie pieniędzy, chęci itd. A w dodatku ci obcy ludzie (jeśli budowlańców - z całym szacunkiem dla śmietanki tej profesjii - ludźmi nazwać można) kręcący się po mieszkaniu ...

Wydaje mi się że dobrze jest przyjąc termin ambitny z tym że zakładać iż świat się nie zawali jak przesunie się o kilka miesięcy ...

Gratuluję odwagi i życzę powodzenia i dużo cierpliwości. Puszcza Mar. to przepiękna miejscowość, dużo zieleni i świeżego powietrza. Pobudowaliśmy dom pod Skierniewicami, za kilka dni chcemy się wprowadzić. Wrazie problemów z wyborem podwykonawców służę pomocą, (mieliśmy do nich wyjątkowe szczęście).

Monika

Bard13 - pisząc że wigilia jest realna miałem na myśli że naprawdę, wbrew temu co wielu mówi, jest to realne by mieć całkiem znośne warunki do zamieszkania. W technologii tradycyjnej.

Wiem że będziesz miał b. mało czasu przy tym całym rozgardiaszu obecnie, ale żeby zamieszkać musisz m.in. zamknąć dom. Czyli okna i drzwi. Terminy tu są liczone w miesiącach (np. 2 miesiace). Oczywiście może jakiś dostawca w okolicy zrobi to szybciej ale tak się porobiło przez ten maj. Więc jeśli mi wolno Ci coś doradzić, zamów je jak najwcześniej, najlepiej jak tylko będziesz miał otwory okienne i drzwiowe.

Pozdrawiam i przepraszam jeśli uważasz że wyrywam się ze swoimi radami nieproszony.

Wrazie problemów z wyborem podwykonawców służę pomocą, (mieliśmy do nich wyjątkowe szczęście).

Monika

To już się piszę na wykonawcę sieci CO i wody. Kanalizacją zajmie się teść, hydraulik, ale nie robi w miedzi i plastiku, więc rurek w domu nam nie ułoży.

Gdzie mieszkasz, skoro jesteśmy "sąsiadami" to grilla trzeba zmontować ;)

Co do dojazdów - sama przeprowadzka wydłużyła mi czas do pracy o ok. 20-30 min co uznaję za całkowicie akceptowalne. Natomiast to że rozkopali Aleję Krakowską - dodatkowo o godzinę :evil: (pierwszego dnia - teraz znalazłem sobie jakieś objazdy więc tylko 30 min). Czyli gdybym mieszkał w W-wie mógłbym mieć to samo - długi czas dojazdu ...

Pozdrawiam

Ps. Czy wy budujecie dwa różne acz podobne domy? :wink: (Chodzi o to że przy nickach macie obrazki różnych domów - albo mi się tak wydaje ...)