Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

włącznik dzwonkowy jak wykonać instalację

Recommended Posts

witam. Mam problem ponieważ ostatnio w moim domu wymieniłem schody. Schody zamówiłem z podświetlaniem led. Mój problem polega na tym otóż: mam obecnie połączenie pod wyłacznik schodowy. Chciałbym zamienić to na wyłączniki dzwonkowe aby normalne oświetlenie razem ze schodami świeciło i po zaprogramowaniu tego urządzenia po dwukrotnym naciśnięciu aby same schody świeciły. Oczytałem się troszke ale nie wiem jak mam się do tego zabrać. Przekaźnik na szynie już mam zamówiony i włącznki również. Jak kabel mam użyć? Lampa musi być podłączona bezpośrednio do przekaźnika? no i jeszcze jak podłączyć oświetlenie led alby nic się nie popaliło? :)

1) Co zamówiłeś ? Napisz dokładnie jakie to jest urządzenie.

2) Masz możliwość dołożenia przewodów ?

http://allegro.pl/przelacznik-bistabilny-czasowy-sekwencyjny-rozny-i4530684914.html taki sterownik

mam możliwość dołożenia kabli chociaż wolał bym tego nie robić bo trzeba było by miałbym troche wykuwania. Kabel 3x1,5 wystarczy czy trzeba 5x1,5?

http://allegro.pl/przelacznik-bistabilny-czasowy-sekwencyjny-rozny-i4530684914.html taki sterownik

mam możliwość dołożenia kabli chociaż wolał bym tego nie robić bo trzeba było by miałbym troche wykuwania. Kabel 3x1,5 wystarczy czy trzeba 5x1,5?

Z opisu wynika, że to prosty sterownik programowalny. Takie rzeczy działają na wyjściach w oparciu o wewnętrzny program, który zbiera dane z wejść. Wejścia, czyli w tym przypadku klawisze wyłączników dzwonkowych powinny moim zdaniem mieć osobne przewody bo to w tym układzie zwykłe zwory NO. Nie widzę tego jakoś na normalnym prądowym okablowaniu. Na stronie 5 i 6 instrukcji jest pokazany sposób podłączanie wejść. Wyłączniki MUSZĄ być separowane względem wyjść wysokoprądowych czyli u Ciebie lamp.