kubaar 15.09.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Witam, Mam do Was pytanie, ale najpierw parę danych. Fundament na terenie suchym, gliniastym, ławy będą wysoko w stosunku do obecnego terenu działki, dom niepodpiwniczony. Grunt rodzimy to glina, i chciałem obsypać fundament z zewnątrz obsypać ziemią taką "pół gliniastą, pół przepuszczalna", wydaje mi się ze to rozsądne rozwiązanie - obsypywanie piaskiem z zewnatrz powodowałoby że woda z całej działki podciekałaby pod dom z racji piasku. Problemem w takiej sytuacji jest to czy nie powstanie taka sytuacja jak zasypie fundament od srodka piaskiem? Ew czy ktoś robił tak że taką "ziemio-gliną" zasypać część wykopów a resztę uzupełnić piaskiem? Dodam ze zasypany fundament zostnie tak na zimę więc będzie miał okazję sam sie zagęścić zanim zrobie to mechanicznie. Proszę o Wasze opinie. Pozdrawiam,Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.09.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 , ławy będą wysoko w stosunku do obecnego terenu działki, dom niepodpiwniczony. Co masz na mysli pisząc wysoko? Ławy nad terenem ? Dodam ze zasypany fundament zostnie tak na zimę więc będzie miał okazję sam sie zagęścić zanim zrobie to mechanicznie. Proszę o Wasze opinie. W mikołaja też jeszcze wierzysz? Zasyp a na wisonę będziesz wybierał i ubijał warstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 15.09.2014 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Co masz na mysli pisząc wysoko? Ławy nad terenem ? W mikołaja też jeszcze wierzysz? Zasyp a na wisonę będziesz wybierał i ubijał warstwami. Przepraszam, tam miało być sciany fundamentowe a nie ławy. Co do tekstu na temat mikołaja - proszę o kulture wypowiedzi, rozumiem że poddajesz watpliwości to czy teren rzeczywiście osiądzie i zagęsci się bez mechanicznego zagęszczania, dziękuję w takim razie za opinię. Dalej nie uzyskałem jednak odpowiedzi na zadane pytanie odnosnie zasypu piaskiem na gliniastym terenie, ew mieszania wypełnienia wewnatrz fundamentów. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.09.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Co do tekstu na temat mikołaja - proszę o kulture wypowiedzi, rozumiem że poddajesz watpliwości to czy teren rzeczywiście osiądzie i zagęsci się bez mechanicznego zagęszczania, dziękuję w takim razie za opinię. Dalej nie uzyskałem jednak odpowiedzi na zadane pytanie odnosnie zasypu piaskiem na gliniastym terenie, ew mieszania wypełnienia wewnatrz fundamentów. A co jest niekultularnego w moim pytaniu ? Co do tego że nie zagęści samoczynnie przez jedną zime jestem pewny na 100% przykładów na forum jest od groma a ty nie zarejestorwałeś sie tu wczoraj wiec powinienes już to wyczytać. Ziemi-glina się nie andaje , w niektórych przypdakach grunt rodzimy z gliną nadaje się do zasypki, ale zasada jest taka że zasypujemy kruszywami niespoistymi i ubijamy warstwowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 15.09.2014 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Ziemi-glina się nie andaje , w niektórych przypdakach grunt rodzimy z gliną nadaje się do zasypki, ale zasada jest taka że zasypujemy kruszywami niespoistymi i ubijamy warstwowo Ok, dziekuję. A co z tym przemysleniem zeby obsypac fundament z zewnatrz tą "ziemio-gliną" biorąc pod uwagę to że teren jest gliniasty? Czy tok rozumowania że piasek będzie sciagał wodę jest poprawny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.09.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Od zewnątrz możesz użyc cokolwiek licząc sie z tym ze siądzie. Aby woda odpływala od budynku robie sie spadki terenu od budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 16.09.2014 04:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 ok dziękuję, jeżeli ktoś ma jeszcze jakiś przemyślenia w temacie to proszę kontunuować Pozdrawiam,Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.09.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Najlepiej zasyp czym tam chcesz, a po leżakowaniu przez zimę zrób badanie zagęszczenia gruntu. Koszt ok 150 złotych. I wówczas będziesz wiedział, czy jest to dobra metoda, czy raczej będziesz musiał wybrać to co wsypałeś i na nowo zagęszczać warstwami... Moje skromne doświadczenie. Wewnątrz budynku wsypałem piasek i zagęszczałem warstwami. Od ław do szczytu ścianki fundamentowej. Następnie zleciłem badanie stopnia zagęszczenia. Od zewnątrz obsypałem tym co mi zostało - gliną wymieszaną z piaskiem z wykopów i z piaskiem nawiezionym... Edytowane 16 Września 2014 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 16.09.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Najlepiej zasyp czym tam chcesz, a po leżakowaniu przez zimę zrób badanie zagęszczenia gruntu. Koszt ok 150 złotych. I wówczas będziesz wiedział, czy jest to dobra metoda, czy raczej będziesz musiał wybrać to co wsypałeś i na nowo zagęszczać warstwami.... Porada z gatunku utnij sobie rękę i poczekaj czy odrośnie. Zasyp gruntem niespoistym (piaskiem, żwirem, czy co tam masz tańszego) i zagęszczaj warstwami z polewaniem wodą (ale to nie jest staw, wiec lej tyle żeby było tylko wilgotne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts