lucano 16.09.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Witam, Na wstępie zaznaczam że jestem laikiem jeśli chodzi o sprawy instalacji więc proszę o nie besztanie Stanęliśmy na etapie instalacji hydrauliki i majster zrobił wycenę, wysłał listę materiałów na pierwszy etap pod tynki. Kazał nam kupić też jakiś mieszacz. Szukałem hasła mieszacz i znalazłem że jest to termin potoczny a fachowo nazywa się to zawór 4d. Popatrzyłem na allegro i jest tego trochę Wysłałem zapytanie do hydraulika który ma być czy z siłownikiem czy bez i do czego są te siłowniki. Odpisał mi że prawdopodobnie to co znalazłem to są mieszacze do centralnego ogrzewania a jemu chodziło o mieszacz do prysznica. Mam teraz pytanie czy taki zawór 4d przy kotle nie załatwi sprawy i trzeba mieć mieszacz do prysznica? Czy może źle rozumiem i jeden mieszacz steruje temp ogrzewania a drugi steruje temp CWU? Jeśli tak jest to proszę doradźcie jaki mieszacz prysznicowy będzie dobry (pewny pod względem niezawodności i mało awaryjny). Z góry dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.09.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 A nie montujecie czasem prysznicowego zestawu podtynkowego?Bo jak dla mnie to chodzi o tą część zakończoną kurkiem, którym regulujesz temp wody.Mieszacz, czyli zawór 3D, 4D do CO to zupełnie co innego i do prysznica się nie nada:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 16.09.2014 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Chodzi mu dokłądnie o mieszacz do prysznica Edytowane 16 Września 2014 przez lucano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.09.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Chodzi mu dokłądnie o mieszacz do prysznica W takim razie chodzi mu zapewne o coś takiego:) http://armaturasanitarna.com/p1542,caleffi-520440-mieszacz-termostatyczny-1-2-regulowany-40-60-c.html?utm_source=okazje.info&utm_medium=referral&utm_campaign=okazje.info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 16.09.2014 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Czy to jest ten sam zawór który będzie przy piecu? Bo ten przy piecu też nazywa się mieszacz lub zawór 4d pytanie tylko do czego służy tamten bo myślałem, że do tego samego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.09.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Czy to jest ten sam zawór który będzie przy piecu? Bo ten przy piecu też nazywa się mieszacz lub zawór 4d pytanie tylko do czego służy tamten bo myślałem, że do tego samego. Nie. Ten co ci zapodałem to mieszacz wody sanitarnej, czyli tej co masz w kranie. Ten przy kotle to będzie mieszacz wody kotłowej, tej co jest w instalacji CO. Ale ich budowa i zasada działania jest praktycznie taka sama, tzn zaworu 3D, bo 4D ma jeszcze jeden króciec;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 16.09.2014 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Czy po założeniu takiego mieszacza wody sanitarnej będzie w ogóle możliwość sterowania temperaturą wody z baterii np biorąc prysznic czy będzie tylko lecieć jedna stałą temp ciepłej wody lub sama zimna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.09.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Czy po założeniu takiego mieszacza wody sanitarnej będzie w ogóle możliwość sterowania temperaturą wody z baterii np biorąc prysznic czy będzie tylko lecieć jedna stałą temp ciepłej wody lub sama zimna? Oczywiście że będzie. Jak widziałeś mieszacz ma regulację temp w zakresie od 40 do 60st - to jest nadal zbyt wysoka temp do kąpieli i dalej ustawisz sobie w tzw kranie taką jaka konkretnie potrzebujesz. Instalacja takiego mieszacza sanitarnego ma na celu ochronę ciebie i twojej rodziny przed poparzeniem. Najprawdopodobniej będziesz miał jakieś wysokotemperaturowe źródło ciepła - w takich instalacjach może się zdążyć, że CWU będzie miała temp nawet i powyżej 80st - i właśnie przed tym ma cię uchronić ten mieszacz, bo on obniży ta temperaturę zanim zdąży dolecieć to do kranu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 16.09.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 W takim razie chodzi mu zapewne o coś takiego:) http://armaturasanitarna.com/p1542,caleffi-520440-mieszacz-termostatyczny-1-2-regulowany-40-60-c.html?utm_source=okazje.info&utm_medium=referral&utm_campaign=okazje.info Chyba nie o to chodzi! Jak dla mnie to będzie "zielone" pudełko + osprzęt: http://www.systerm.pl/5919,s1_zestaw-podtynkowy-prysznicowy-6w1-hansgrohe-omnires-strm59.html Producent może być dowolny, to tylko przykład. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.09.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Chyba nie o to chodzi! Jak dla mnie to będzie "zielone" pudełko + osprzęt: http://www.systerm.pl/5919,s1_zestaw-podtynkowy-prysznicowy-6w1-hansgrohe-omnires-strm59.html Producent może być dowolny, to tylko przykład. Pozdrawiam GREGOR Taka i była moja pierwsza myśl - zobacz mój pierwszy post. Ale tutaj nie można kupić dowolnego mieszacza, tylko taki który podpasuje później do instalacji, bo one są w zestawie z obudową. Poza tym inwestor chyba wiedziałby, czy ma zamiar instalować zestaw podtynkowy, czy nie (taka mam nadzieję) Najlepiej niech spyta dokładnie tego swojego hydraulika o co mu chodzi, ale ja stawiam na mieszacz sanitarny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 16.09.2014 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Więc gdy ustawię na mieszaczu np 50 stopni to nawet gdy w kranie puszczę gorącą na maksa jej temp powinna wynosić 50 stopni? Jeżeli jedynym zastosowaniem tego mieszacza jest ochrona przed poparzeniem to nie wiem czy jest sens to zakładać. Przez ponad 30 lat nigdy się nie poparzyłem podczas mycia/kąpieli. EDIT/ Hydraulik odpisał chodzi o: "Chodzi o mieszacz podtynkowy do bateri natryskowej z deszczownia" Czyli to jest to samo co było w linku powyżej? Jeśli tak to będzie to potem pasować do każdej baterii i deszczowni? Edytowane 16 Września 2014 przez lucano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.09.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Hydraulik odpisał chodzi o: "Chodzi o mieszacz podtynkowy do bateri natryskowej z deszczownia" Czyli to jest to samo co było w linku powyżej? Jeśli tak to będzie to potem pasować do każdej baterii i deszczowni? Czyli to nie jest to co w linku moim, tylko to co w linku kolegi xmsg Swoją drogą nieźle zielony jesteś jeśli w swoim własnym domu montujesz zestaw prysznicowy podtynkowy i nawet o tym nie wiesz;) Ten mieszacz będzie już w komplecie z baterią - bo tak to się sprzedaje. Najlepiej w ogóle kup sobie cały zestaw podtynkowy jako komplet, bo i tak to trzeba dobrać jakoś kolorystycznie i żeby ze sobą funkcjonowało. Jeśli chcesz kupić na razie sam mieszacz to musisz wiedzieć już teraz ci chcesz do niego podłączyć, bo od tego będzie zależała liczba wyjść na mieszaczu i funkcji na baterii. Ja mam np 3-funkcyjną (deszczownica, kaskada, wylewka) ale są na prawdę różne. Tutaj masz link do innego tematu, w którym pisałem jak zamontować taki zestaw podtynkowy. Mieszacza tam zbytnio nie widać, ale to jest ten element pod pokrywą baterii. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230020-Monta%C5%BC-zestawu-prysznicowego-podtynkowego&p=6598155&viewfull=1#post6598155 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.09.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 nie sprzedaje sie tylko kompletów, podtynk+reszta. A w podtynku jest niestety tylko gniazdo meszacza, więc można kupić do tego co się chce, byle jednej marki - to trzeba wybierać już na początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts