woszu 16.09.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Witam serdecznie. To mój pierwszy temat, pomimo tego, że śledzę forum od dawna. Lubię różne prace remontowe realizować samodzielnie. Są jednak takie tematy, których lepiej bez doświadczenia się nie tykać. Wg mnie takim tematem jest dach. No ale.... w moim przypadku jest to nieduży dach płaski (około 32m2) i niestety wszystkie firmy do których się zgłosiłem mnie olały. Podejrzewam, że zbyt mały dach i zbyt wiele pierdółek do zrobienia. No i mimo tego, że nie planowałem, to będę musiał się zająć sam tym ociepleniem (dach przecieka). Mam w związku z tym kilka pytań. Wiem, że jest kilka podobnych tematów na forum, ale jak sami powtarzacie, dach dachowi nie równy. Mam nadzieję, że Mistrz Jan coś podpowie:) Najpierw dane wejściowe:) Dach w kształcie litery L, nad dobudówką. Pod mniejszą, kwadratową częścią jest łazienka, nowo wyremontowana (sufit podwieszany, bez ocieplenia i izolacji). Strop betonowy, na którym przyklejone są przynajmniej 2 warstwy papy. Niestety przecieka i jej stan ogólny oceniam na tragiczny. Jestem za zerwaniem jej do zera. Podobnie istniejąca blacharka. Dodatkowo dom ociepliłem styropianem 10cm, i tak trzeba blacharkę zrobić od nowa. Do obróbki balcharskiej: - ściana przy większej części domu i ściana z drzwiczkami. - ogniomur (muszę go podnieść, żeby położyć styropapę) - rynna - dach skośny - komin Planuję następujący zakres prac: - zerwanie istniejących warstw papy (u mnie na wysypisku przyjmują papę za darmo, więc z pozbyciem się jej nie będzie problemu) - posmarowanie stropu uszczelniaczem (tego pkt nie jestem pewien, czy to konieczne i czym konkretnie posmarować) - przyklejenie papy podkładowej termozgrzewalnej (lub folii - proszę o podpowiedź) - przyklejenie styropapy 15cm. Jeszcze muszę sprawdzić spadki, jak będą za małe, to pod styropapę włożę kliny kształtujące odpowiedni spadek) - przymocowanie skrajnych płyt styropapy kołkami do stropu (nie wiem czy to konieczne jak jest ogniomur, który powinien chronić płyty przed podrywaniem przez wiatr) - przyklejenie klinów w rogach przy ścianach i przy ogniomurze, mających na celu złagodzenie kątów, żeby papa się nie łamała - montaż obróbek blacharskich (o tym poniżej) - przyklejenie wierzchniej papy termozgrzewalnej Proszę o poprawki, jeżeli powinienem coś zrobić inaczej. Największy problem będę miał z obróbkami blacharskimi. O ile ich wykonanie, to nie problem w pobliskiej firmie, o tyle montaż to już inna bajka. 1. Ogniomur Planuję coś takiego: http://www.styro-papa.pl/img/sys1.gif Czy blacharkę można montować bezpośrednio do cegły (podnosząc ogniomur planuję uformować delikatny spadek na górnej powierzchni ogniomuru), czy konieczne jest stosowanie listw drewnianych, które montuje się na kołkach do ogniomuru i dopiero blacharkę wkrętami do listwy, np, tak jak tutaj (nie planuję wykańczać wewn ścianki ogniomuru, jak na rysunku: http://www.abload.de/img/beztytuukrqlc.jpg 2. Ściany i komin Zarówno ściany jak i komin są ocieplone styropianem 10cm. Czy montując blacharkę, trzeba wciąć się w styropian i wpuścić blachę, czy wystarczy zastosować prosto zakończoną blachę i uszczelniacz? http://bi.gazeta.pl/im/7/9046/z9046847Q.jpg Jak powinna wyglądać blacha przyścienna w moim przypadku? 3. Dach skośny Czy przy tym skośnym daszku, też muszę robić obróbkę blacharską (jeżeli tak to w jaki sposób), czy wystarczy wpuścić papę wierzchnią pod dachówki? Wiem, że sporo tego, ale proszę was o pomoc, bo tak jak pisałem na początku, jestem zmuszony do samodzielnego działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.09.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Najprościej to zrzucić ogniomur. Papa pod styro - niepotrzebna. Przyklej styropapę do stropu na piankę (lekko nawilżając) Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woszu 16.09.2014 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 A wiesz że miałem taki pomysł żeby zrzucić ogniomur i wysunąć styropape na styropian na ścianie. Nie było by wtedy mostka termicznego. Ale....jak wtedy blacharke zamocować, bo krawędź musial bym jakoś zabezpieczyć. Możesz polecić jakąś piankę do styropapy? Nie trzeba dawać paroizolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woszu 16.09.2014 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Aha, no i co na zrzucenie ogniomuru przepisy? Bo z tego co czytałem musi być. To ściana od strony sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts