Arek99 04.06.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 elektryk chce żebym kładł kabel j.w. - twierdzi, że obsłuży on telefon cyfrowy (ponoć na 8 przewodów), internet i zostanie jeszcze zapas. Czy rzeczywiście jest sens kłaść taki kabel?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 04.06.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Ja tez mam polozony taki kabel. Dzieki niemu mam miec mozliwosc posiadania roznych linii telefonicznych np. faks, telefony i jeszcze cos zostanie. Mysle ze z kablami nie warto oszczedzac, gdyz kladzenie kabli po ulozeniu tynkow jest utrudnione, a przed tynkami mozna sobie pozwolic na potencjalne przyszle zachcianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 04.06.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Jeśli chcesz mieć oddzielnie telefon i internet, to wystarczą Ci dwie pary. (Cyfrowy też chodzi na na jednej parze.) Żeby mieć ewentualny zapas np. na domofon, można zastosować trochę grubszy kabel np. 5 parowy, ale 10, to lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 04.06.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Jeśli porównasz ceny przewodu czteroparowego i dziesięcioparowego to nie jest to taka duża różnica. Jeśli położysz ten drugi będziesz mógł połączyć komputer, telefon, unifon itp. Od przybytku głowa nie boli.Ja mam położoną skrętkę 10 parową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.06.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Kabel 10 parowy powinien wytrzymać transmisję na Ethernecie 10 Mb/s.Jak będzie na Fast Ethernecie 100 Mb/s trudno powiedzieć, ale na 90 % nie wynegocjuje transmisji.Elektrycy i telefony boją się kabli kompu.Ja dam skrętkę FTP tak jak napisałem w temacie: Internet bezprzewodowy w domu (Internet wireleśny) Jak będziesz miał 10 par to i tak nie rozszyjesz jednej pary w punkcie końcowym, a i łączówki do rozszycia w centrali gwiazdy będą nieci droższe. Podwójne gniazdo komputerowe to 2x4pary i więcej nie osadzisz w jednej ramce/puszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 04.06.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 jak na telefony, domofony to taki może być, ale na ethernet to nie za bardzo się nadaje. powinna być skrętka UTP. Różnią się rodzajem skrętu.Pamiętaj tylo jak będą ci kłaść w ziemię (np. od domu do furtki, itp ) to powinien być żelowny, bo inaczej to parę lat i się zwykły rozsypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.06.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Ethernet powinno chwycić, kiedyś próbowałem na krótkich odległosciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 04.06.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 A jaki zelowy polecasz? W przyszlym tygodniu bede wlasnie kladl kable do furtki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 04.06.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 kabel np. telefoniki o symboluXzTKMXw strona 114 w linkuhttp://www.poltel.pl/admin/uploaded_files/pliki/Kable_12_TF.pdf Wartozrobić sobie puszkę przy płocie z zapasikiem, bo gdy kiedyś kładliby ci kabel telefoniczny ziemią to będzie sobie czekał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SlawekZ 04.06.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 np. Madex UTP Kategoria 5e Żelowany - 155 MHz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.06.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Taki niemiecki jest Telegaertner. Grubsze nieco druciki ma i izolacje też przec co przekrój większy. Ale w użytkowaniu sprawdzony 1/3 najliczniejszego banku na tym chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 04.06.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 W sklepie podano mi oznaczenie XzTKMxpW (3*2*0,5) po 2,40 zł brutto za 1mb. Czy znacie i mozecie go polecic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawi 04.06.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Za tą cenę ?Lepiej ułuż 2 x UTP 5 kategorii - w hurtowniach znajdziesz w cenie ok 1 zł/mjeden wykorzystasz do komputera a drugi różnie.A tak naprawde to lepiej z każdego pomieszczenia ułóżyc2 x UTP do jednego miejsca (garaż, piwnica itp) wtedy np wstawisz tam huba czy switcha i masz sieć komputerowa w całym domu. Mała centralkaz np 8 nr wew i 1/2 zewn załatwi też telefon w każdym pomieszczeniu, interkom - rozmowy wewnętrzne, przełączanie rozmów na dowolny wewnętrzny, odebranie przychodzącej z dowolnego wewnętrznego itp za darmo (aż nie bedziesz dzwonił poza centralkę)Dodatkowo przystawka domofonowa załatwi temat domofonu, domofon przy furtce można wtedy sterować z dowolnego aparatu wewnątrz domu też nie płacąc za to operatorowi (TPSA czy inny) Pozdrawiam WaldekPS. Wiem co mówie bo mam tak zrobione i jak podciągnołem internet to do jednego miejsca a jest w całym domu. Taniej (i zdrowiej) niż wi-fi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 04.06.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 W sklepie podano mi oznaczenie XzTKMxpW (3*2*0,5) po 2,40 zł brutto za 1mb. Czy znacie i mozecie go polecic? będzie bardziej giętki od tego co ja podałem. jak się upierasz na skrętkę to np. http://zefiryn.tme.pl/arts/ZMIANY/utpd5_z_z-mdx.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts