Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kabel telefoniczny 10-cio parowy??

Recommended Posts

Ja tez mam polozony taki kabel.

Dzieki niemu mam miec mozliwosc posiadania roznych linii telefonicznych np. faks, telefony i jeszcze cos zostanie.

Mysle ze z kablami nie warto oszczedzac, gdyz kladzenie kabli po ulozeniu tynkow jest utrudnione, a przed tynkami mozna sobie pozwolic na potencjalne przyszle zachcianki.

Kabel 10 parowy powinien wytrzymać transmisję na Ethernecie 10 Mb/s.

Jak będzie na Fast Ethernecie 100 Mb/s trudno powiedzieć, ale na 90 % nie wynegocjuje transmisji.

Elektrycy i telefony boją się kabli kompu.

Ja dam skrętkę FTP tak jak napisałem w temacie:

Internet bezprzewodowy w domu (Internet wireleśny)

Jak będziesz miał 10 par to i tak nie rozszyjesz jednej pary w punkcie końcowym, a i łączówki do rozszycia w centrali gwiazdy będą nieci droższe. Podwójne gniazdo komputerowe to 2x4pary i więcej nie osadzisz w jednej ramce/puszce.

jak na telefony, domofony to taki może być, ale na ethernet to nie za bardzo się nadaje. powinna być skrętka UTP. Różnią się rodzajem skrętu.

Pamiętaj tylo jak będą ci kłaść w ziemię (np. od domu do furtki, itp ) to powinien być żelowny, bo inaczej to parę lat i się zwykły rozsypie.

Za tą cenę ?

Lepiej ułuż 2 x UTP 5 kategorii - w hurtowniach znajdziesz w cenie ok 1 zł/m

jeden wykorzystasz do komputera a drugi różnie.

A tak naprawde to lepiej z każdego pomieszczenia ułóżyc

2 x UTP do jednego miejsca (garaż, piwnica itp) wtedy np wstawisz tam huba czy switcha i masz sieć komputerowa w całym domu. Mała centralka

z np 8 nr wew i 1/2 zewn załatwi też telefon w każdym pomieszczeniu, interkom - rozmowy wewnętrzne, przełączanie rozmów na dowolny wewnętrzny, odebranie przychodzącej z dowolnego wewnętrznego itp za darmo (aż nie bedziesz dzwonił poza centralkę)

Dodatkowo przystawka domofonowa załatwi temat domofonu, domofon przy furtce można wtedy sterować z dowolnego aparatu wewnątrz domu też nie płacąc za to operatorowi (TPSA czy inny)

Pozdrawiam

Waldek

PS. Wiem co mówie bo mam tak zrobione i jak podciągnołem internet to do jednego miejsca a jest w całym domu. Taniej (i zdrowiej) niż wi-fi.