mikees 16.09.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Witam, Mam do Was pytanie o to jak przygotować tarasy - zaizolować JE aby nie pominąć żadnej z warstwy. Jestem przed ociepleniem, Chce zaprosić wylewkarzy na zewnątrz, Chce uniknąć mostów cieplnych a prawie wszędzie w każdym systemie czy mapei, izohan.. jest styropian na ścianie. Mam dwa miejsca takiej sytuacji ale inaczej przygotowane tarasy:1. Taras na gruncie. Jest wylany betonowy z ostępem 10cm od budynku. W miejsce odstępu jest włożony styropian. 2. Taras na balkonie. Mam zrobiony dach: folia, styro, 2x papa z wywinięciem obu na mur. W obu przypadkach w pierwszej chwili pomyślałem po prostu o wylaniu wylewki ale nie wiem jak to będzie potem z elewacją i ew. przemarzaniem. Chciałbym wykonać to zgodnie ze sztuką. Prośba o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 16.09.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Ja jestem zdania, że hydroizolację i paroizolację wywija się na ścianę bez ocieplenia. Popatrz na rysunki poważniejszych systemodawców (Schomburg, PCI Basf) jak oni rozwiązują warstwy. Drugi rysunek to wspomniany przez ciebie Mapei, wszystkie izolacje są przed ociepleniem ściany. Edytowane 16 Września 2014 przez dozrc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikees 17.09.2014 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Ja jestem zdania, że hydroizolację i paroizolację wywija się na ścianę bez ocieplenia. Popatrz na rysunki poważniejszych systemodawców (Schomburg, PCI Basf) jak oni rozwiązują warstwy. Drugi rysunek to wspomniany przez ciebie Mapei, wszystkie izolacje są przed ociepleniem ściany. [ATTACH=CONFIG]280119[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]280120[/ATTACH] Zgadzam się z Tobą i to jest ok tylko na obu rysunkach warstwa dociskowa jest pod tymi izolacjami a ocieplenie dopiero potem. U mnie nie ma jeszcze docisku stad wcześniejsze pytania. Czy jeśli wyleje jastrych jako docisk i jednocześnie warstwę twarda pod płytki bądź drewno to czy takie rozwiązanie nie da dużych mostków cieplnych na styku jastrych-ściana? Edytowane 17 Września 2014 przez mikees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikees 17.09.2014 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Chodzi o to że ocieplenie będę robił później a wylewkę teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 17.09.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Mam ten sam etap. Na całym balkonie przygrzałem papę termozgrzewalną i wywinąłem ją na ścianę. Na to pójdzie styropian i wylewka. Na wylewkę planuję jakąś dać folię w płynie, na to klej i jakieś płytki. Pamiętać jeszcze trzeba o obróbkach z blachy, ale one pójdą na klej. Nieco inaczej zrobiłem taras. Na piasek poszły resztki papy z dachu, które zrobiły fajną izolację przeciw wodną. Na to został wylany beton z gruszki do odpowiedniej już wysokości. Przy ścianach przygrzałem pasek papy i wywinąłem na ściany - to zostanie schowane pod ociepleniem. Na posadzkę pójdzie jak wyżej folia w płynie, klej i jakieś kafle. Co do folii w płynie... nie wiem czy to jest potrzebne, bazuję na własnych doświadczeniach - przez wiele lat na balkonie w bloku miałem kafelki położone na kleju elastycznym, bez żadnej folii czy podobnej powłoki p-wodnej. W owych czasach były to zresztą nowości dość kosztowne. Balkon był zalewany wiele lat deszczem, śniegiem i nawet zamarzał... nic nie popękało i nic nie zacieka. Zacieki są owszem, ale wynikiem braku obróbek z blachy, która po prostu została zjedzona zębem czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikees 17.09.2014 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Mam ten sam etap. Na całym balkonie przygrzałem papę termozgrzewalną i wywinąłem ją na ścianę. Na to pójdzie styropian i wylewka. Na wylewkę planuję jakąś dać folię w płynie, na to klej i jakieś płytki. Pamiętać jeszcze trzeba o obróbkach z blachy, ale one pójdą na klej. Nieco inaczej zrobiłem taras. Na piasek poszły resztki papy z dachu, które zrobiły fajną izolację przeciw wodną. Na to został wylany beton z gruszki do odpowiedniej już wysokości. Przy ścianach przygrzałem pasek papy i wywinąłem na ściany - to zostanie schowane pod ociepleniem. Na posadzkę pójdzie jak wyżej folia w płynie, klej i jakieś kafle. Co do folii w płynie... nie wiem czy to jest potrzebne, bazuję na własnych doświadczeniach - przez wiele lat na balkonie w bloku miałem kafelki położone na kleju elastycznym, bez żadnej folii czy podobnej powłoki p-wodnej. W owych czasach były to zresztą nowości dość kosztowne. Balkon był zalewany wiele lat deszczem, śniegiem i nawet zamarzał... nic nie popękało i nic nie zacieka. Zacieki są owszem, ale wynikiem braku obróbek z blachy, która po prostu została zjedzona zębem czasu... A jak zrealizujesz styk z murem/ścianą w obu przypadkach. Jak dasz wylewkę to będzie to co kolega podesłał wcześniej na zdjęciach -> czyli wylewka będzie stykała się bezpośrednio z murem (będzie je rozdzielała tylko papa) ? Najprościej je zrobić docelowo taras/balkon z warstwami a potem ocieplić z okapnikiem ale czy nie będzie wtedy jakiegoś problemu na stykach bez ocieplenia, czy będzie przemarzanie, wilgoć w tym miejscu od wewnątrz budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 17.09.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Zgadzam się z Tobą i to jest ok tylko na obu rysunkach warstwa dociskowa jest pod tymi izolacjami a ocieplenie dopiero potem. Warstwa dociskowa jak sama nazwa wskazuje dociska termoizolację. Na warstwie dociskowej jest izolacja właściwa np. podpłytkowa w formie szlamu mineralnego. Pod termoizolacją może być hydroizolacja pośrednia spełniająca jednocześnie rolę paroizolacji (gdy jesteśmy nad pomieszczeniem) wykonana np. z masy bitumicznej czy samoprzylepnych membran lub mat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 18.09.2014 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 A jak zrealizujesz styk z murem/ścianą w obu przypadkach. Jak dasz wylewkę to będzie to co kolega podesłał wcześniej na zdjęciach -> czyli wylewka będzie stykała się bezpośrednio z murem (będzie je rozdzielała tylko papa) ? Najprościej je zrobić docelowo taras/balkon z warstwami a potem ocieplić z okapnikiem ale czy nie będzie wtedy jakiegoś problemu na stykach bez ocieplenia, czy będzie przemarzanie, wilgoć w tym miejscu od wewnątrz budynku? Czy warstwa styropianu będzie OK? Później schowam ten styropian pod ociepleniem ściany. Woda spływająca ze ściany (przy zacinającym deszczu bo balkon mam pod daszkiem) spłynie spadkiem na zewnątrz balkonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts