Tom7712 16.09.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Witam 100 letnia kamienica, uszkodzona rynna zalewała ścianę na balkonie.Tynk odpadał płatami, pojawił się grzyb. Zeskrobałem ze ściany odpadający tynk, potraktowałem ścianę środkiem grzybobójczymNiewiele to pomogło, ściana sypała się dalej ale z grzybem się uspokoiłoRynna została naprawionaZeskrobałem resztę odpadającego tynku, ściana wygląda na suchą.Na drugi dzień po zeskrobaniu na ścianie pojawia się nalot, jakby piasek wyłaził ze ściany, można to zetrzeć ręką ale na drugi dzień jest to samo Zdjęcia nalotu http://pokazywarka.pl/r10w7n/ Co z tym zrobić ? Mogę na to położyć tynk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 16.09.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Pytanie pierwsze: co było w preparacie grzybobójczym, pytanie numer dwa: jaki był tynk na ścianie. Bo jeśli był wapienno cementowy, albo wapienny - a każda przedwojenna kamienica niemal z urzędu takowy posiadała, to preparat grzybobójczy mógł:- zdemolować tynk- uszczelnić zaprawę między cegłami na tyle, że wszystko co było w środku po prostu wychodzi na zewnątrz tam gdzie może.To delikatne przypuszczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom7712 17.09.2014 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Pytanie pierwsze: co było w preparacie grzybobójczym, pytanie numer dwa: jaki był tynk na ścianie. Bo jeśli był wapienno cementowy, albo wapienny - a każda przedwojenna kamienica niemal z urzędu takowy posiadała, to preparat grzybobójczy mógł: - zdemolować tynk - uszczelnić zaprawę między cegłami na tyle, że wszystko co było w środku po prostu wychodzi na zewnątrz tam gdzie może. To delikatne przypuszczenia... Preparat savo. Tynk pewnie wapienny. Pytanie co robić dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.09.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Ech.... z tego co sprawdzałem. Jeśli miałeś tynk wapienny (baza: związki wapnia) to być może nie on był przyczyną grzybów, a raczej brały się z muru lub "skąd inąd". O ile zrozumiałem opisy i składy to prawdopodobnie zniszczyłeś część tynku wapiennego - nie wiem do jakiej głębokości. Podchloryn wpływa na białka bakterii i innych niszcząc je. W składach białek - jest wapń. Ergo... No właśnie. Może się okazać, że konieczne będzie skucie tynku zobaczenie co jest w środku i od nowa położenie czegoś nowego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts