Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nalot na ścianie, grzyb ?

Tom7712

Recommended Posts

Witam

100 letnia kamienica, uszkodzona rynna zalewała ścianę na balkonie.

Tynk odpadał płatami, pojawił się grzyb. Zeskrobałem ze ściany odpadający tynk, potraktowałem ścianę środkiem grzybobójczym

Niewiele to pomogło, ściana sypała się dalej ale z grzybem się uspokoiło

Rynna została naprawiona

Zeskrobałem resztę odpadającego tynku, ściana wygląda na suchą.

Na drugi dzień po zeskrobaniu na ścianie pojawia się nalot, jakby piasek wyłaził ze ściany, można to zetrzeć ręką ale na drugi dzień jest to samo

Zdjęcia nalotu http://pokazywarka.pl/r10w7n/

Co z tym zrobić ? Mogę na to położyć tynk ?

Pytanie pierwsze: co było w preparacie grzybobójczym, pytanie numer dwa: jaki był tynk na ścianie. Bo jeśli był wapienno cementowy, albo wapienny - a każda przedwojenna kamienica niemal z urzędu takowy posiadała, to preparat grzybobójczy mógł:

- zdemolować tynk

- uszczelnić zaprawę między cegłami na tyle, że wszystko co było w środku po prostu wychodzi na zewnątrz tam gdzie może.

To delikatne przypuszczenia...

Pytanie pierwsze: co było w preparacie grzybobójczym, pytanie numer dwa: jaki był tynk na ścianie. Bo jeśli był wapienno cementowy, albo wapienny - a każda przedwojenna kamienica niemal z urzędu takowy posiadała, to preparat grzybobójczy mógł:

- zdemolować tynk

- uszczelnić zaprawę między cegłami na tyle, że wszystko co było w środku po prostu wychodzi na zewnątrz tam gdzie może.

To delikatne przypuszczenia...

Preparat savo. Tynk pewnie wapienny. Pytanie co robić dalej....

Ech.... z tego co sprawdzałem. Jeśli miałeś tynk wapienny (baza: związki wapnia) to być może nie on był przyczyną grzybów, a raczej brały się z muru lub "skąd inąd". O ile zrozumiałem opisy i składy to prawdopodobnie zniszczyłeś część tynku wapiennego - nie wiem do jakiej głębokości. Podchloryn wpływa na białka bakterii i innych niszcząc je. W składach białek - jest wapń. Ergo... No właśnie. Może się okazać, że konieczne będzie skucie tynku zobaczenie co jest w środku i od nowa położenie czegoś nowego....