Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja CO grawitacyjna w domku

maciekchn

Recommended Posts

Witam mam pytanieczy da sie sprawdzic samemu szczelnosc bez napełniania wody w co grawitacyjnym w domku ? kombinuje czy jak podam kompresorem powietrze przez wyrównawczy sprawdze w ten sposob? bo uszczelniałem poaczenia które były pordzewiałem na pakuły i chce sprawdzic czy wszystko jest ok.

myślałem ze by kupic zaczke na 1/2 cala pod kompresor podłaczyc kompresor nabic 1bar i czekac jak załaczy sie znaczy ze cisnienie ucieklo i jest nieszczelnosc połacznia psikac woda z mydłem

Przejściówkę to obojętnie jaką kupisz aby nałożyć węża ale ja bym jeszcze dał jakiś zawór kulowy. Przez kompresor jeżeli stary to może być ubytek powietrza ale i jaką masz histerezę ustawioną na sprężarce aby załączył się ponownie? Od takich małych ciśnień? Jak dobijesz i zakręcisz to potem tylko obserwować manometr..

1 bar to za mało. nabij 3-4 bar.

jesli masz budynek 2-kondygnacyjny i piec w piwnicy to juz tam masz ok 1,5

Ja mam piwnicę, parter, piętro i nad tym strych. Wszędzie grzejniki, kocioł w piwnicy i na kotle 1,2 bara. Jak się mają proponowane przez Ciebie 4 bary do dopuszczalnego ciśnienia dla przeciętnego kotła stalowego? Podpowiadam: w instrukcjach zazwyczaj wpisują maks 1,5 bara.

Edytowane przez gondoljerzy

Ja bym nabił tyle ile mam na zabezpieczeniu + malutka rezerwa. Piszę o sprawdzaniu instalacji a nie o instalacji z kotłem.

Co do manometru to wystarczy taki w którym masz dany zakres jaki chcesz mierzyć i który można sobie potem zostawić w instalacji. Ja mam zamontowany manometr do 4 barów, zabezpieczenie mam na 2 lub 2,5 dokładnoe nie pamiętam.