Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga sosnowa - jasne "plamy" po meblach i dywanie

krzych_u

Recommended Posts

Witajcie,

Mam podłogę sosnową. Zerwałem ją, a następnie zbiłem z powrotem co by nie było szpar. Deski będę cyklinować. Mam tylko pewien problem. Otóż na środku przez 20lat leżał dywan/meble i w tym miejscu mam jaśniejsze deski. Na około zaś, deski z wiekiem zmieniły kolor - ściemniały. Część desek zużytych/brzydkich muszę wymienić i będą bardzo jasne. Co mogę z tym fantem zrobić? Czy można zrobić na całej powierzchni jednolity kolor np.: rozjaśnić /ściemnić wszystkie deski?

Z góry dziękuje za pomoc :yes:

Edytowane przez krzych_u

Witajcie,

Mam podłogę sosnową. Zerwałem ją, a następnie zbiłem z powrotem co by nie było szpar. Deski będę cyklinować. Mam tylko pewien problem. Otóż na środku przez 20lat leżał dywan/meble i w tym miejscu mam jaśniejsze deski. Na około zaś, deski z wiekiem zmieniły kolor - ściemniały. Co mogę z tym fantem zrobić? Czy można zrobić na całej powierzchni jednolity kolor np.: rozjaśnić /ściemnić wszystkie deski?

Deski po cyklinowaniu i ponownym lakierowaniu odzyskają jednolitą barwę.

Witajcie,

Mam podłogę sosnową. Zerwałem ją, a następnie zbiłem z powrotem co by nie było szpar. Deski będę cyklinować. Mam tylko pewien problem. Otóż na środku przez 20lat leżał dywan/meble i w tym miejscu mam jaśniejsze deski. Na około zaś, deski z wiekiem zmieniły kolor - ściemniały. Część desek zużytych/brzydkich muszę wymienić i będą bardzo jasne. Co mogę z tym fantem zrobić? Czy można zrobić na całej powierzchni jednolity kolor np.: rozjaśnić /ściemnić wszystkie deski?

Witam

Deski zmieniły kolor przez działanie promieni UV. Można pozbyć sie przebarwień poprzez cyklinowanie (chyba że są bardzo głemboko). Wtedy przeprowadzić można koloryzacje (przyciemnić-wybielić)

Pozdrawiam

(Przedstawiam foto z renowacji sosny: przyciemnianie i wybielanie,)

CAM00568.jpgDSCN3606.jpg