map78 18.09.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Nie wkładaj mi w usta nie moich słów. Napisałem wyraźnie - bufor będzie rozwiązaniem lepszym od pompy w tym konkretnym przypadku. Bo w tym przypadku PC PW to jedno wielkie nieporozumienie. Nieporozumienie:jawdrop: Ale większe, czy mniejsze niż ekogroszek? Spójrz jeszcze raz na tą kotłownię, zastanów się spokojnie i wtedy odpowiedz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.09.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Napisałem - zamurowałbym drzwi do hallu. Niezależnie od zastosowanego źródła ciepła. Zastanów się i odpowiedz - co wyceniłeś na 28 klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.09.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Napisz proszę - co się mieści w tych 28 klockach? Pompa ciepła Panasonic 9kW 3fazy (nie T-Cap) - kosztuje katalogowo 20tys. ,ale z doświadczenia wiem że można ją kupić taniej - na allegro bywają po 17-18tys, ale liczmy 20:) Zasobnik Galmet Maxi 300l - kosztuje ok 3tys 3 Grzejniki niskotemperaturowe to koszt 1500żł 3500zł instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.09.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Napisałem - zamurowałbym drzwi do hallu. Niezależnie od zastosowanego źródła ciepła. Zastanów się i odpowiedz - co wyceniłeś na 28 klocków. Czyli poczyniłbyś nieodwracalne straty dla tego domu - tak jak to już wcześniej pisałem. Wejście przez garaż to wartość dodana do domu, oczywiście nie gdy musisz przebijać się przez kotłownie:eek: A co z pomieszczeniem gospodarczym obok kotłowni? - jakbyś do niego wchodził? - przez garaż? - przecież to chore:( A może przerobiłbyś je na składzik węgla:eek: To by tylko potwierdziło wszystkie teorie Artura - tylko, że w tym wypadku na straty poszłyby 3 pomieszczenia:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.09.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 (edytowane) ja widzę w cenniku 20300 PLN NETTO Aquarea 9 kW 400 V. To brutto będzie 24969? Bez montażu? Plus 3 tys Galmet - 28 tys. Plus grzejniki - 29500. Co zamierzasz w kotłowni ( pompowni? ) umieścić żeby zapewnić zasilanie podłogi temperaturą 30 stopni a kaloryferów 40 stopni? Bo już masz budżet przekroczony a jeszcze składać nie zacząłeś. PS. Dopiero Ci pudła ze szpejami przyszły - jeszcze za transport zapłacić trzeba. Edytowane 18 Września 2014 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.09.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Czyli poczyniłbyś nieodwracalne straty dla tego domu - tak jak to już wcześniej pisałem. Wejście przez garaż to wartość dodana do domu, oczywiście nie gdy musisz przebijać się przez kotłownie:eek: A co z pomieszczeniem gospodarczym obok kotłowni? - jakbyś do niego wchodził? - przez garaż? - przecież to chore:( A może przerobiłbyś je na składzik węgla:eek: To by tylko potwierdziło wszystkie teorie Artura - tylko, że w tym wypadku na straty poszłyby 3 pomieszczenia:( a co takiego Ty trzymasz w pomieszczeniu gospodarczym, co może Ci się przydać w salonie? Bo ja to kosiarki, łopaty śniegowe, grabie, konewkę - jakoś nic przydatnego " na pokojach " nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 18.09.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 (edytowane) Pompa ciepła Panasonic 9kW 3fazy (nie T-Cap) - kosztuje katalogowo 20tys. ,ale z doświadczenia wiem że można ją kupić taniej - na allegro bywają po 17-18tys, ale liczmy 20:) Zasobnik Galmet Maxi 300l - kosztuje ok 3tys 3 Grzejniki niskotemperaturowe to koszt 1500żł 3500zł instalacja Ja mam wycenę ( co tam wycena, zapomniałem - Ja już ta pompę mam, ale nie chodzę jej oglądać) przekazana do BOŚ na 24 tys tcap 1 faza, seria S na 3 fazach jest od Tcap 1 faza tańszy i mam wycenę na 23102zl brutto. Oczywiście zbiornik galmet maxi 300l w cenie a można kupić tez nieco tańsze. Także z grzejnikami w 25000 można zamknąć. A jak dostaniesz/ trafisz z terminem w kasę z BOS to i taniej Edytowane 18 Września 2014 przez lukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.09.2014 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 ja widzę w cenniku 20300 PLN NETTO Aquarea 9 kW 400 V. To brutto będzie 24969? Bez montażu? Plus 3 tys Galmet - 28 tys. Plus grzejniki - 29500. Co zamierzasz w kotłowni ( pompowni? ) umieścić żeby zapewnić zasilanie podłogi temperaturą 30 stopni a kaloryferów 40 stopni? Bo już masz budżet przekroczony a jeszcze składać nie zacząłeś. Moja pompa w cenniku kosztuje 27500zł Netto, a zapłaciłem za nią 24500zł Brutto - nie byłem i nie jestem wiceprezesem i nie mam żadnych znajomości, po prostu przy zakupie PCi można negocjować w przeciwieństwie do zakupu RBR'a. Różnicowanie temp można zapewnić w ten sam prosty sposób co przy węglu, a nawet prościej bo na jednej pompie obiegowej - wystarczy dać mieszacz na podłogówkę a całość grzać do 40st. Myślę, że koszt takiego zaworu 3D jakoś zmieści się w naszym budżecie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 18.09.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 (edytowane) Znajomy teraz montuje do małego domku 9kw seria S, 1 faza, z Galmet maxi i kasa z BOS na czysto za ...... Uwaga ekogroszkowcy i drodzy dosłownie instalatorzy PC ... 13000 złotych i już odliczyłem koszta na bank i podatek od dotacji. Co ku...rczę za 13 tys można lepszego mieć? NIC. Nawet za 8-9 tys nie warto kupować niezniszczalnego bufora z grzałka. A mógł mieć całość za 11900 jakby wziął ok 200 litrowy zasobnik innej firmy. Edytowane 18 Września 2014 przez lukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.09.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 (edytowane) Ja mam wycenę przekazana do BOŚ na 24 tys tcap 1 faza, seria S na 3 fazach jest od Tcap 1 faza tańszy i mam wycenę na 23102zl brutto. Oczywiście zbiornik galmet maxi 300l w cenie a można kupić tez nieco tańsze. Także z grzejnikami w 25000 można zamknąć. A jak dostaniesz/ trafisz z terminem w kasę z BOS to i taniej lukasza no tak to ja się nie bawię. Ja zrobiłem wycenę kotłowni ekogroszkowej na najlepszych materiałach, z kotłem za 7 tysi, sprzęgłem wodnym i rozdzielaczem obiegów uznanego i drogiego producenta, pompami energooszczędnymi Grundfos - a Ty mi że taniej też można? To i kocioł można za 4100 PLN z Castoramy, sprzęgło olać bo można kawałek rury dać o sporym przekroju z ośmioma dziurami i też zabangla, pompy chinki a reszta po taniości. Wycena zejdzie do max 9 tysięcy PLN -ów przy układzie zamkniętym - z robocizną. Przy otwartym nie przekroczy 7 klocków. PS - i o dotację z PONE też ubiegać się można - koło czwórki z dotacją by się pewnie zamknął w niektórych gminach. Edytowane 18 Września 2014 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.09.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 a co takiego Ty trzymasz w pomieszczeniu gospodarczym, co może Ci się przydać w salonie? Bo ja to kosiarki, łopaty śniegowe, grabie, konewkę - jakoś nic przydatnego " na pokojach " nie widzę. A jakie inne pomieszczenie gospodarcze w tym domu widzisz:confused: Podpowiem Ci nie ma - to byłoby jedyne, więc nawet po głupia miotłę musiałbys chodzic przez podwórko. Ja u siebie mam oprócz kotłowni i garażu - pralnię, spiżarnię i 2 garderoby, a dodatkowo 60m2 strychu. Jakbyś Pani f zamurował te drzwi to zostałby jej tylko strych - jeśli go zrobi:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.09.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Różnicowanie temp można zapewnić w ten sam prosty sposób co przy węglu, a nawet prościej bo na jednej pompie obiegowej - wystarczy dać mieszacz na podłogówkę a całość grzać do 40st. Myślę, że koszt takiego zaworu 3D jakoś zmieści się w naszym budżecie;) Narysuj schemat. Jak ta jedna pompa obiegowa zasili podłogówkę za mieszaczem 30-stoma stopniami i kaloryfery 40-stoma stopniami. Parę kresek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.09.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Nie odpowiedziałem w sumie co trzymam;)A więc: pralkę, suszarkę, zestawy do sprzątania (mopy, rury i osprzęt do OC), deskę do prasowania, rzadziej używane sprzęty kuchenne, maszynę do szycia, karmy dla psa i kota i wiele, wiele innych rzeczy. Narzędzia ogrodowe i łopaty śniegowe trzymam w domku narzędziowym - w domu się nie zmieściły, a Ty chcesz Pani f odebrać jedyne pomieszczenie gospodarcze:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.09.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 A tam co trzymasz. Może schemat jednak? Doctor Google nie znalazł jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.09.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Narysuj schemat. Jak ta jedna pompa obiegowa zasili podłogówkę za mieszaczem 30-stoma stopniami i kaloryfery 40-stoma stopniami. Parę kresek. Nie muszę nic rysować. Jutro zrobię Ci zdjęcie - bo mam tak samo. Nie byłem pewien czy kk dadzą radę w mrozy na zasilaniu 35st więc kazałem zamontować mieszacz na podłogówce. Przy ogrzewaniu nie było potrzeby go używać, ale robiłem to przy chłodzeniu - żeby na podłogę leciała cieplejsza woda niż na kk. Wszystko działało na jednej obiegówce i to fabrycznej, tej co jest w pompie. Teraz idę do łóżeczka, bo już mi się znudziło przekonywanie, że nie jestem wielbłądem... Bywajcie. Dobranoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.09.2014 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Dom najlepiej było by grzać pompą , bo i i sama kotłownia nie jest zbyt idealnie położona , ale o tym powinno się już myśleć przed wbiciem łopaty. Tutaj mamy instalację mieszaną co już w sama w sobie mocno przeszkadza w instalacji pompy , dodatkowo powstała już kotłownia z kominem do kotła , więc znów mamy już poniesione koszty ...Można oczywiście kupić jakie wielkie grzejniki i na siłę dać pompę , tylko pytanie czy takie wielkie kolubryny będą ładnie wyglądały w pomieszczeniu w którym hydraulik wyliczył i uwzględnił wielkość grzejników zasilanych wyższą temepraturą ? Zwykłe grzejniki bardzo kiepsko grzeją poniżej 50 stopni , poniżej 40 stopni to już masakra i wtedy dużo lepszą sprawność mają grzejniki miedziane , ale te kosztują dużo więcej niż klimakonwektory ... Tak naprawdę w takim przypadku tylko klimakonwektory , bo one mają zupełnie inną konstrukcję niż grzejniki i dużo większą moc przy niskich temp. zasilania , tyle że kosztują kilkanaście razy więcej niż zwykły grzejnik ... Tutaj jest problem ...Najniższe koszty obecnie inwestycji to kocioł. Spokojnie z montażem i wyposażeniem kotłowni zmieści się w 10ys.Jak będzie chciała zrobić obecnie pompę to zapewne skończy się na około 35tys z klimakonwektorami , bo jedynie takie rozwiązanie będzie później bardziej ekonomiczne w użytkowaniu. Wszystko więc zależy jaką kasą dysponuje pytający. Jak ma nadmiar gotówki to bym się nawet nie zastanawiał i brał pompę (9KW T-CAP) + klimakonwektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 19.09.2014 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 lukasza no tak to ja się nie bawię. Ja zrobiłem wycenę kotłowni ekogroszkowej na najlepszych materiałach, z kotłem za 7 tysi, sprzęgłem wodnym i rozdzielaczem obiegów uznanego i drogiego producenta, pompami energooszczędnymi Grundfos - a Ty mi że taniej też można? nie rozumiem o czym piszesz? Piszesz rozsądnie, żebyśmy porównali dobre z dobrym. Zgoda. Tylko co że ja podałem coś niedobrego? i słabego: Pompa Panasonic TCap 9KW Zasobnik Galmet Maxi 300L w cenie ok 2600zł Pompka obiegowa nie wiem jaka jest ale chyba Wilo Pompka CWU Grundfos z A+ Rurki idą z miedzi te kilka mb (to chyba drożej od elastycznych?) Do tego jakiś zawór wymagany przez Panasonic i zalecany z Simensa. Całość po dotacji dla mnie 18500 zł. Zaś kolega wziął to samo tylko do mniejszego domu i zmienił tylko PC na Serię C 9kw 1 faza i po dotacji płaci 13000zł z "mykim" a bez myku może 500 zł drożej. Nawet niech będzie te 13500zł z dotacją to ma być: "drogo" czy "niedobrze" czy może "zabójczo dla ekogroszku". Bo serio nie złapałem o co chodzi z tym, że nimy Ty wyceniasz super sprzęt a ja .... słaby? P.S. Upusty na PC są Ogromne. Jak ktoś poszuka. Rzędy 5 tys z tym co tu na forum inni polecali jako dobrą ofertę. Ceny podaję od instalatorów z uprawnieniami i wiedzą także nie jakiś człowiek z garażu - zachowujesz pełną gwarancję. Może po prostu ceny PC dawane przez instalatorów schodzą na ziemię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 19.09.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 ...... a można kupić tez nieco tańsze. Także z grzejnikami w 25000 można zamknąć. A jak dostaniesz/ trafisz z terminem w kasę z BOS to i taniej No to pogrubione zrozumiałem tak, że można kupić tańsze - czyli użyć tańszych materiałów. Na przykład pompę, zasobnik czy jeszcze coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 19.09.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Na to schodzenie na ziemię właśnie liczę - za parę lat mój domowy kocioł zdechnie ( już dyszkę obrócił - może jeszcze ze 4 - 5 latek pogrzeje ) i trzeba coś będzie podumać. Tyle że ja wyłącznie gruntową jestem zainteresowany - i liczę że z odwiertami będę dobrą markową pompę miał za tych parę lat taniej niż obecnie wycenia się PC PW. No jeszcze kwestia przekonania małżonki zostaje - pracuję nad tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.09.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 pogrzeje ) i liczę że z odwiertami będę dobrą markową pompę miał za tych parę lat taniej niż obecnie wycenia się PC PW. No jeszcze kwestia przekonania małżonki zostaje - pracuję nad tym. To powodzenia,szkoda,że Alfy co roku nie tanieją a liczyłem na to bo to przecież tylko 4 kółka i kierownica... O ja naiwny Kotły co roku lub co parę lat tanieją ? Ekogroszek podobnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts