Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skucie ściany - Jak zrobić samemu i bez doświadczenia? PILNIE POTRZEBNA POMOC

JacekOstrowski

Recommended Posts

Witam, mój znajomy zwrócił się do mnie z prośbą o poradę. Musi skuć 1-2cm ściany. Celem jest zamieszczenie akwarium w wnęce- niestety akwarium się nie mieści- brakuje tych 2cm. Czym i jak to zrobić, aby wyszło równo i dobrze? Bardzo proszę o pomoc.

DSC_0070.jpg

Na zdjęciu jest zaznaczone o chodzi.

Jeśli mogę...

Grubość płyty GK to ok 12mm, więc trzeba ją zdemontować i najprawdopodobniej także profil do którego została przykręcona. Trzeba go przesunąć o te 2cm i o ile demontaż płyty odbył się bez zbytniej demolki można ją powtórnie wykorzystać. Radziłbym zwrócić też uwagę na czym będzie stało to akwarium, bo jeśli pod nim będzie również gips i zwykłe profile, to cienko to widzę. Litr pojemności to kilogram masy. Pod duże akwaria robi się specjalne stelarze. Trzeba także pamiętać, że gips w kontakcie z wodą raczej przegrywa, a przy obsłudze akwarium raczej nie da się tego uniknąć

Carver dobrze pisze ale w recycling gk to bym się nie bawił, nie jest to droga rzecz, a już na pewno tańsza niż twój czas i nerwy jaki poświecisz na dostosowanie odpadów. Zwłaszcza nie będąc specem w tej dziedzinie. Ciecia kątówką nie polecam zapyli to pomieszczenie i wszystkie w okolicy, Pani domu się ucieszy. Sprawdzałem :D

Właśnie rozmawiałem z znajomym, nie jest to płyta GK- tylko betonowy słup. Demontaż płyty więc odpada. Płyta GK jest tylko tam, gdzie jest półka. Półka będzie właśnie zdemontowana. Akwarium będzie stało na specjalnym regale. Macie jakieś porady jak skuć te 2cm w tym betonowym słupie?

Dwa centymetry to niby nie dużo, ale jeśli to jest betonowy słup, to te 2cm akurat osłaniają zbrojenie. Oby było osadzone głębiej...

Niestety, żeby było równo trzeba będzie troszkę pobrudzić. Kątówka z tarczą diamentową- trzeba naciąć słup na te 2- 2,5cm. Najlepiej kilka nacięć krzyżujących się ze sobą. Potem przecinakiem, albo młotem udarowym z dłutem wybrać do odpowiedniej głębokości. Całość wyrównać tynkiem cienkowarstwowym, albo klejem do styropianu. Lepiej tam nie pchać gładzi gipsowej.