JacekOstrowski 17.09.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Witam, mój znajomy zwrócił się do mnie z prośbą o poradę. Musi skuć 1-2cm ściany. Celem jest zamieszczenie akwarium w wnęce- niestety akwarium się nie mieści- brakuje tych 2cm. Czym i jak to zrobić, aby wyszło równo i dobrze? Bardzo proszę o pomoc. Na zdjęciu jest zaznaczone o chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 17.09.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Te wnęki, półeczki i skosy to przypadkiem nie płyta GK? Skuwanie to dość mocne słowo w tym przypadku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekOstrowski 17.09.2014 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Chyba płyta- raczej na pewno- to czym doradzałbyś to "skuwanie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 17.09.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Jeśli mogę...Grubość płyty GK to ok 12mm, więc trzeba ją zdemontować i najprawdopodobniej także profil do którego została przykręcona. Trzeba go przesunąć o te 2cm i o ile demontaż płyty odbył się bez zbytniej demolki można ją powtórnie wykorzystać. Radziłbym zwrócić też uwagę na czym będzie stało to akwarium, bo jeśli pod nim będzie również gips i zwykłe profile, to cienko to widzę. Litr pojemności to kilogram masy. Pod duże akwaria robi się specjalne stelarze. Trzeba także pamiętać, że gips w kontakcie z wodą raczej przegrywa, a przy obsłudze akwarium raczej nie da się tego uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 17.09.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Carver dobrze pisze ale w recycling gk to bym się nie bawił, nie jest to droga rzecz, a już na pewno tańsza niż twój czas i nerwy jaki poświecisz na dostosowanie odpadów. Zwłaszcza nie będąc specem w tej dziedzinie. Ciecia kątówką nie polecam zapyli to pomieszczenie i wszystkie w okolicy, Pani domu się ucieszy. Sprawdzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekOstrowski 17.09.2014 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Właśnie rozmawiałem z znajomym, nie jest to płyta GK- tylko betonowy słup. Demontaż płyty więc odpada. Płyta GK jest tylko tam, gdzie jest półka. Półka będzie właśnie zdemontowana. Akwarium będzie stało na specjalnym regale. Macie jakieś porady jak skuć te 2cm w tym betonowym słupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 18.09.2014 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Dwa centymetry to niby nie dużo, ale jeśli to jest betonowy słup, to te 2cm akurat osłaniają zbrojenie. Oby było osadzone głębiej...Niestety, żeby było równo trzeba będzie troszkę pobrudzić. Kątówka z tarczą diamentową- trzeba naciąć słup na te 2- 2,5cm. Najlepiej kilka nacięć krzyżujących się ze sobą. Potem przecinakiem, albo młotem udarowym z dłutem wybrać do odpowiedniej głębokości. Całość wyrównać tynkiem cienkowarstwowym, albo klejem do styropianu. Lepiej tam nie pchać gładzi gipsowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekOstrowski 18.09.2014 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Dziękuję Wam za rady- mam nadzieję, że znajomy sobie poradzi. Osobiście wezwałbym jakiegoś fachowca do tego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekOstrowski 19.09.2014 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Do tematu- jak powiedziałem co i jak ma zrobić to się trochę przeraził dziś ma przyjechać jakiś fachowiec i mu to wycenić, no jestem ciekaw ile sobie za to zażyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.09.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 A ja bym sprawdził (choćby śrubokrętem) jak grubo jest otynkowany ten słup. Być może wystarczy skuć sam tynk? A słup potem otynkować cienkowarstwowo choćby klejem do styropianu? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts