gonzol 17.09.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Witam, Obecnie w moim mieszkaniu trwa "przekładanie" podłogi. Wykonawca ktory montował mi podłogę drewnianą źle ją położył czego efektem było w ciągu dwoch lat cyklinowanie i naprawianie podłogi z powodu wypadającej fugi miedzy deskami oraz jej miejscowe podklejanie. W ramach reklamacji wykonawca podjął się bezpłatnego "przełożenia" podłogi co skończyło się zerwaniem całej drewnianej podłogi i położeniu nowych desek (gdyż stare nie nadawały się do ponownego użytku). Obecnie prace są na etapie zerwania podłogi i przygotowania podłoża pod nową. Niestety mam wątpliwości co do przygotowanego podłoża. Poza lekkim zdarciem warstwy wierzchniej betonu i starego kleju podłoga została zagruntowana. Kolejna praca to za 7 dni położenie nowego parkietu. Niestety po "szlifowaniu" betonu na podłożu nadal są ślady starego kleju jak i nierówności , a wręcz ubytki betonu. PYTANIE: czy podłoże jest prawidłowo przygotowane? Nie chciał bym, żeby problemy odpadającej, ruszającej podłogi się na nowo pojawił. W miejscu pod drzwiami balkonowymi (tam gdzie czerwona cegła) ma zostać położona płyta OSB w celu wyrównania podłoża poniżej zamieszczam kilka zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 17.09.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Witam. Przygotowanie: (to co widziałem na fotkach) -badanie wilgotności posdzki -frezowanie pozostałosci z kleju do "zera" -jezeli wylewka nie jest stabilna (kruszy sie, odrywa, pęka) ją również frezujemy -gruntowanie posadzki przed wylaniem masy samoniwelującej - "czerwona cegła" można ją skuć, i zastosować zaprawe naprawczą, -na tak przygotowana powierzchnie kleimy parkiet, odpowiednim klejem, odpowiednim szpachlem zebatym, z zastosowaniem szczelin technologicznych Pozdrawiam (jakiś egzotyk był klejony?, czy deski wędzone?) (Widac na zdjeciach "przewage kohezji nad adhezją ) Edytowane 17 Września 2014 przez sp**t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzol 17.09.2014 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Egzotyk - teak Czyli rozumiem z Twojej wypowiedzi, że podloże NIE jest przygotowane prawidłowo?Aby to naprawić wykonawca musi:- zedrzeć stary klej całkowicie - ma być sam beton- frezowanie wylewki aby nie było dziur, ubytków Tak? Gdzieś w necie przeczytałem ,że "leniwi fachmani" zamiast frezować i wyrównywać podłoże to po prostu kładąc parkiet muszą dać więcej kleju aby było rowno. Edytowane 17 Września 2014 przez gonzol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzol 18.09.2014 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Rozmawiałem z moim wykonawcą o wątpliwościach jakie mam co do przygotowania podłoża.Jego zdaniem zdarcie tego (starego kleju) nie jest potrzebne gdyż był to klej dwu składnikowy który bardzo mocno trzyma się podłoża i zdzieranie go nie ma sensu bo i nowy parkiet będzie się dobrze tego trzymał.Miejsca gdzie są ubytki w wylewce to da więcej kleju aby wyrównać powierzchnie ;/ Czy w takiej sytuacji mogę jakoś na nim wymóc aby zdarł stary klej i wyrównał ( zrobił wylewkę) podłoże?Są ku temu jakieś przepisy , instrukcje jak ma wyglądać i być przygotowane podłoże pod parkiet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts