Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !

Mam mały problem i proszę o poradę. Zbliżam się z moją budową do końca i niedługo będę musiał zgłosić zakończenie budowy do PINB. Budynek wymaga tylko zawiadomienia. Problem mam w tym, że nie zbudowałem szamba zgodnie z planem zagospodarowania.

Nie zbudowałem dlatego, że prawdę mówiąc odkryłem na działce istniejące szambo, które zaraz po kupnie a w momencie załatwiania formalności z PnB było mega zarośnięte a nie było wrysowane w mapy.

Gdy było już PnB, okazało się że szambo jest w dobrym stanie, wybetonowane z każdej strony i puste :). W międzyczasie dowiedziałem się też, iż jest już na ukończeniu projekt kanalizacji w mojej ulicy i w ciągu 1-2 lat będzie to realizowane.

Trochę bezsensu było, więc budowanie nowego szamba, z racji iż jedno mam (ok 7,5 m3) a i tak niedługo będize kanalizacja.

Jednak mam dylemat co zrobić ze zgłoszeniem, bo terenu w sumie nie zrobiłem zgodnie z mapką. Zalegalizować starego szamba się nie da, bo raz że wymaga to znów PnB a dwa przekracza o 1m2 dopuszczalną pow zabudowy :mad:.

Kierownik radzi, żeby opisać sytuacje i wpisać że tymczasowo będzie podłączone pod istniejące - ale boje się, że to może nie przejść.

Można też kombinować z jakąś prowizorką/ małym szambem, ale mam taką sytuację, że wszystko mam niemal na styk puszczone (inaczej się nei dało) i w miejscu gdzie miało być szambo przygotowałem wyprowadzenie kanalizacji oraz wody na zewn. pos do przyszłych instalacji zewn.

Ktoś mi też doradził, żeby nie zgłaszać budynku a mieszkać, ale jakoś nie chcę tak robić.

Co radzicie zrobić ?

https://forum.murator.pl/topic/193588-zg%C5%82oszenie-zako%C5%84czenia-budowy-a-wykoanie-szamba/

Wizyta u projektanta (architekta) powinna rozjaśnić sprawę (o ile jest kumaty).

Rozwiązań jest wiele - zgodnych z obowiązującym prawem.

Ps. Szambo nie wpływa na powierzchnią zabudowy działki.

Ps.2. Zanim cokolwiek zrobisz, musisz mieć ekspertyzę szczelności tego szamba.

eSiwy12, dziękuje za odp.

Projektant / kier budowy zasugerował rozwiązanie tj opisałem. Osoba załatwiająca PnB zasugerowała mała prowizorkę i w sumie tyle z rozwiązań, więcej nic mi nie przychodzi do głowy :(

Wg powyższej osoby wlicza się szambo jako pow zabudowy, odejmując od pow biologicznie czynnej, której to procent jest określony w MPZP.

Jak wygląda taka ekspertyza ?

To oznacza, ze nie jest kumaty - niestety.

Skoro szambo jest (było) porośnięte trawą (a musiało skoro było niewidoczne), czyli zgodnie z definicją:

22) terenie biologicznie czynnym - należy przez to rozumieć teren z nawierzchnia ziemną urządzoną w

sposób zapewniający naturalną wegetację ,,,,,,,,,,,,,,,

to nie zabiera terenu ......:mad:

Pomijam już to, że w "inwentaryzacji geodezyjnej", tak czy siak, to szambo musi być "ujawnione" - a skoro musi być ujawnione, to projektant robi odpowiedni zapis w projekcie. Sprawdź czy w MPZP istnieje jakiś zapis co do "tymczasowych" szamb.

To oznacza, ze nie jest kumaty - niestety.

Skoro szambo jest (było) porośnięte trawą (a musiało skoro było niewidoczne), czyli zgodnie z definicją:

to nie zabiera terenu ......:mad:

Pomijam już to, że w "inwentaryzacji geodezyjnej", tak czy siak, to szambo musi być "ujawnione" - a skoro musi być ujawnione, to projektant robi odpowiedni zapis w projekcie. Sprawdź czy w MPZP istnieje jakiś zapis co do "tymczasowych" szamb.

U mnie jest to tak ujęte w MPZP:

Powierzchni biologicznie czynnej - rozumie się przez to część działki budowlanej na gruncie rodzimym, która

pozostaje niezabudowana powierzchniowo lub kubaturowo w głąb gruntu, nie stanowiąca nawierzchni dojazdów

i dojść pieszych, pokryta roślinnością.

Szambo nie jest przypadkiem zabudowane kubaturowo w głąb gruntu ?

Moje niestety to wyrwaniu krzaczorów jest na równo zrobione z gruntem, ale to nie problem przerobić je na podziemne :). Inwentaryzacja była robiona i nie wrysował mi szamba. Choc i tak trzeba bedzie robic inwentaryzacje po zakonczeniu budowy.

Zapisow na szambo tymczasowe w MPZP nie mam.

W jaki sposób mogę je zalegalizaować, bo obawiam się że nie samym wpisem w dzienniku ?

Kwalifikacji dokonuje projektant (architekt) - jeśli uzna, że nie jest istotna, to nie jest.

Jeśli uzna, że jest istotna, to projekt zamienny (zagospodarowania działki) i wniosek o zmianę PnB w tym zakresie.

Jeszcze raz:

Kwalifikacji dokonuje projektant (architekt) - jeśli uzna, że nie jest istotna, to nie jest..

Nie urzędnik, tylko projektant - jego zdanie jest decydujące.

Jak kumaty - znajdzie najprostsze wyjście.

Jak nie kumaty - określona procedura, którą powinien znać.

Jak nie zna procedury - zmień projektanta.

Tak, pisałem o projektancie, ale doradzono mi spróbować z inwentaryzacją i aktualizacją zrobioną przez kierownika (choć telefonicznie zanegowała to jedna pani w nadzorze a pan za to pan powiedzial, ze nie powinno byc problemow :rolleyes:)