Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie du?e drzwi tarasowe?

Recommended Posts

Jakie macie duże drzwi, które prowadzą na taras?

Mamy wyjście na taras od północy jedno i zachodu drugie. Drzwi mają 1500/2300cm - 2 sztuki i jedno okno bez funkcji 750/2300. Nie wiem czy nie za małe- to projekt budowa mam nadzieję w sierpniu, ale nie wiem czy z tymi drzwiami to nie błąd.

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Duże tak z rzutu wynika na oko (chociaż niejeden podobno umarł :-? ), że jakieś 1,8-2 szerokie i jakieś 2,2-2,3 m wysokie. Sztuk dwie przedzielone słupkiem. Tylko, że otwieraja się wg. projektu jeno na połowie szerokości.

http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=175

Mam toto, :lol: sorki, będę miał od strony połudnowej z widokiem na pozostałość działki. Ze względu na wystawkę planuję zrobić pergolę z rusztowaniem ustawionym N-S. W lecie jak zazieleni to ocieni, zimą bez zieleni ogrzeje :D .

Boli mnie to, że jeno 1/2 otworu wg projektu się rozwiera z punktu funkcjonalności czy ktoś już to przerabiał?

Z drugiej strony dostęp ze środkami czystosci pełen, a koszty wykonania niższe.

Projektant przewidział 300x240 cm(h) na taras. Nie wiem jak taką kobyłę rozwiązać: dzielić na dwa czy trzy???? Widziałem piękne przesuwne 2 częściowe - ale cena.... Czy na drzwiach balkonowych robicie zewnętrzne rolety? Ja chciałbym: niech złodziej włazi przez zwykłe okno, ale niech nie wybija okna w drzwiach: szyby po 1500x2300. :cry:

też mamy problem z dobraniem szerokości drzwi tarasowych,

W projekcie było tak:

salon 23 m2 - jedne drzwi 3-skrzydłowe (drzwi czy okno tarasowe) 270 x 220.

Powiększyliśmy salon i jest tak:

salon 30 m2 - 2-skrzydłowe drzwi tarasowe (czy okno) 180x220 oraz jedno okno 144x146 - jednak teraz zastanawiamy się czy nie bedzie za mało światła w związku ze zmniejszeniem drzwi tarasowych.

Czy dla 30m2 powinniśmy zostawić 3-skrzydłowe drzwi + okno, czy wystarczą 2-skrzydłow + okno (2-skrzydłowe mamy już kupione, ale można dokupić 1-skrzydłowe i je razem połączyć)pomóżcie w wyborze.... :)

My mamy właśnie 150 / 230 - podzielone chyba 90/60 i wszystko było by ok. gdyby pani sprzedająca uprzedziła mnie że nie mogę tej większej części zamknąć tak aby mniejsza była otwarta , no i że w tej mniej. nie ma klamki tylko taki haczyk od środka Tak więc co do wielkości to mi odpowiada ale ciągle mi się zamykają- nast . razem kupiłabym rozsuwaneOczywiście mam plastiki - nie mogły być wyższe bo wtedy w 1/3 szyby musiałaby być poprzeczka ( jak w blokach), i polecam taką klameczkę na zewnątrz żeby móc wejść jak się przymkną

U mnie dwie pary drzwi - każde to 2x90szerokie i 230 wysokie. 90 to wystarczająca szerokość, żeby wychodzić przez jedno otwarte skrzydło. A oczywiście jak przyjdzie tłum gości to otwieramy na pełną szerokość.

Było pytanie co to jest ruchomy słupek: to taka nazwa rozwiązania, w którym jedno skrzydło ma schowaną klamkę. Czyli najpierw jedyną widoczną klamką otwieram jedno skrzydło a potem (jeśli chcę) otwieram tą schowaną dźwigienką drugie skrzydło. duduś ma właśnie ruchomy słupek i zwraca uwagę na ograniczenie: skrzydła nie są równocenne.

Była też cytowana tęsknota za drzwiami przesuwnymi. Też takie chcieliśmy i ... dobrze, że się nie zdecydowaliśmy. Powód - drzwi przesuwne są znacznie węższe bo przecież otwiera się tylko jedno skrzydło. U nas oba skrzydła po otwarciu nie sterczą na środek pokoju tylko układają się wzdłuż ściany więc nie ma co tęsknić za przesuwnymi.

U nas oba skrzydła po otwarciu nie sterczą na środek pokoju tylko układają się wzdłuż ściany więc nie ma co tęsknić za przesuwnymi.

myciek, czy to znaczy, że masz drzwi harmonijkowe?Jeśli tak to napisz jak się sprawują.Widziałam w M&S takie drzwi harmonijkowe, ale jak tylko pytam o takie gdzie indziej, to wszyscy mi odradzają(czy dlatego, że nie mają takich w ofercie :o )Cenowo są droższe, ale nie droższe niż przesuwane.

pozdrawiam

U nas oba skrzydła po otwarciu nie sterczą na środek pokoju tylko układają się wzdłuż ściany więc nie ma co tęsknić za przesuwnymi.

myciek, czy to znaczy, że masz drzwi harmonijkowe?Jeśli tak to napisz jak się sprawują.Widziałam w M&S takie drzwi harmonijkowe, ale jak tylko pytam o takie gdzie indziej, to wszyscy mi odradzają(czy dlatego, że nie mają takich w ofercie :o )Cenowo są droższe, ale nie droższe niż przesuwane.

pozdrawiam

Właśnie półtora miesiaca temu wstawiłem takie harmonijkowe od Gebauera ( 3 skrzydła - 2 składane harmonijkowo 250x230). Trudno po takim czasie oceniać walory ekspolatacyjne ale pod wzgledem estetyki jestem zachwycony takim rozwiązaniem - jak sie wszystko otworzy to "dziura w scianie" na ogród jest ponad dwa metry szeroka. Okucia ROTO NT chodzą jak sie patrzy!

też mamy problem z dobraniem szerokości drzwi tarasowych,

W projekcie było tak:

salon 23 m2 - jedne drzwi 3-skrzydłowe (drzwi czy okno tarasowe) 270 x 220.

Powiększyliśmy salon i jest tak:

salon 30 m2 - 2-skrzydłowe drzwi tarasowe (czy okno) 180x220 oraz jedno okno 144x146 - jednak teraz zastanawiamy się czy nie bedzie za mało światła w związku ze zmniejszeniem drzwi tarasowych.

Czy dla 30m2 powinniśmy zostawić 3-skrzydłowe drzwi + okno, czy wystarczą 2-skrzydłow + okno (2-skrzydłowe mamy już kupione, ale można dokupić 1-skrzydłowe i je razem połączyć)pomóżcie w wyborze.... :)

wg obliczeń niby jest OK, jednak wydaje mi się, że dodając dodatkowe skrzydło (aby otrzymac okno tarasowe potrójne) salon zyska wizualnie, będzie większy optycznie i jaśniejszy

jednak czy po powiększeniu okien mogę coś stracić (oprócz wydatku na okno) np. ciepło uciekające przez szybę 1,1?????

waham się co zrobić... :o

A ja mam coś co się nazywa absyda (o ile czegoś nie pokręciłem :)) czyli przeszklony narożnik. Z tego tylko dwa skrzydła (chiba po 90cm) są rozwierno-uchylne.

Normalnie otworzone jest tylko jedno skrzydło. Jak jest ładnie i duży ruch otwieramy dwa. Nie ma jakiś problemów ze światłem czy ściskiem w przejściu.

IMHO rodzaj drzwi na tars zależy od samego tarasu. Najładniejsze są szerokie, rozsuwane. Najlepiej jeśli można całkowicie otworzyć jedną ścianę. Ale u nas średnio by to pasowało.