elczak 04.06.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Jakie macie duże drzwi, które prowadzą na taras? Mamy wyjście na taras od północy jedno i zachodu drugie. Drzwi mają 1500/2300cm - 2 sztuki i jedno okno bez funkcji 750/2300. Nie wiem czy nie za małe- to projekt budowa mam nadzieję w sierpniu, ale nie wiem czy z tymi drzwiami to nie błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.06.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Duże tak z rzutu wynika na oko (chociaż niejeden podobno umarł ), że jakieś 1,8-2 szerokie i jakieś 2,2-2,3 m wysokie. Sztuk dwie przedzielone słupkiem. Tylko, że otwieraja się wg. projektu jeno na połowie szerokości. http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=175 Mam toto, sorki, będę miał od strony połudnowej z widokiem na pozostałość działki. Ze względu na wystawkę planuję zrobić pergolę z rusztowaniem ustawionym N-S. W lecie jak zazieleni to ocieni, zimą bez zieleni ogrzeje . Boli mnie to, że jeno 1/2 otworu wg projektu się rozwiera z punktu funkcjonalności czy ktoś już to przerabiał? Z drugiej strony dostęp ze środkami czystosci pełen, a koszty wykonania niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 04.06.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 U nasz będą jedne 2x90 cm, a drugie trzyczęściowe składane w harmonijkę na jedną stronę 3x80 cm, wysokości chyba 2,10 m. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterek 04.06.2004 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Ja mam 1.8 x 2.3 m, dwa skrzydla, jedno rozwieralno-uchylne, drugie rozwieralne z ruchomym slupkiemWitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzskr 08.06.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 A tak przy okazji to jak działa ten "ruchomy słupek" - po otwarciu drzwi sie go wyjmuje czy co? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 08.06.2004 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Ja mam troje drzwi 1500x2100 (jedne na dole i dwoje na gorze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 08.06.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Projektant przewidział 300x240 cm(h) na taras. Nie wiem jak taką kobyłę rozwiązać: dzielić na dwa czy trzy???? Widziałem piękne przesuwne 2 częściowe - ale cena.... Czy na drzwiach balkonowych robicie zewnętrzne rolety? Ja chciałbym: niech złodziej włazi przez zwykłe okno, ale niech nie wybija okna w drzwiach: szyby po 1500x2300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 08.06.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 4000 x 2300 - będzie trochę światała i przestrzeni dla salonu 4 skrzydał, zewnętrzne stałe, szklone w skrzydle, wewnętrzne przesuwne bez słupka - po rozsunięciu zostaną prawie dwa metry "wolnej ściany"... pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 08.06.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Robicie takie szerokie te drzw, czy to znaczy, że szerokość 1,5m to mało. Ja tak projektuje i teraz się zastanawiam. Ze światłem w salonie nie ma problemu, bo od strony jadalni jest niemal w całości przeszklony wykusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 09.06.2004 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 też mamy problem z dobraniem szerokości drzwi tarasowych, W projekcie było tak: salon 23 m2 - jedne drzwi 3-skrzydłowe (drzwi czy okno tarasowe) 270 x 220. Powiększyliśmy salon i jest tak: salon 30 m2 - 2-skrzydłowe drzwi tarasowe (czy okno) 180x220 oraz jedno okno 144x146 - jednak teraz zastanawiamy się czy nie bedzie za mało światła w związku ze zmniejszeniem drzwi tarasowych. Czy dla 30m2 powinniśmy zostawić 3-skrzydłowe drzwi + okno, czy wystarczą 2-skrzydłow + okno (2-skrzydłowe mamy już kupione, ale można dokupić 1-skrzydłowe i je razem połączyć)pomóżcie w wyborze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 09.06.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Jeżeli chodzi o ilośc światła, to powierzchnia przeszkleń (bez ram !!) ma wynosic od 1/8 do 1/12 powierzchni podłogi, więc na 30 m2 potrzebujesz 3,75m2 przeszkleń więc wystarczy tyle ile masz teraz. Należy jeszcze brac pod uwage rozmieszczenie tych okien, by nie było ciemnych kątów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 09.06.2004 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 My mamy właśnie 150 / 230 - podzielone chyba 90/60 i wszystko było by ok. gdyby pani sprzedająca uprzedziła mnie że nie mogę tej większej części zamknąć tak aby mniejsza była otwarta , no i że w tej mniej. nie ma klamki tylko taki haczyk od środka Tak więc co do wielkości to mi odpowiada ale ciągle mi się zamykają- nast . razem kupiłabym rozsuwaneOczywiście mam plastiki - nie mogły być wyższe bo wtedy w 1/3 szyby musiałaby być poprzeczka ( jak w blokach), i polecam taką klameczkę na zewnątrz żeby móc wejść jak się przymkną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 09.06.2004 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 U mnie dwie pary drzwi - każde to 2x90szerokie i 230 wysokie. 90 to wystarczająca szerokość, żeby wychodzić przez jedno otwarte skrzydło. A oczywiście jak przyjdzie tłum gości to otwieramy na pełną szerokość. Było pytanie co to jest ruchomy słupek: to taka nazwa rozwiązania, w którym jedno skrzydło ma schowaną klamkę. Czyli najpierw jedyną widoczną klamką otwieram jedno skrzydło a potem (jeśli chcę) otwieram tą schowaną dźwigienką drugie skrzydło. duduś ma właśnie ruchomy słupek i zwraca uwagę na ograniczenie: skrzydła nie są równocenne.Była też cytowana tęsknota za drzwiami przesuwnymi. Też takie chcieliśmy i ... dobrze, że się nie zdecydowaliśmy. Powód - drzwi przesuwne są znacznie węższe bo przecież otwiera się tylko jedno skrzydło. U nas oba skrzydła po otwarciu nie sterczą na środek pokoju tylko układają się wzdłuż ściany więc nie ma co tęsknić za przesuwnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 09.06.2004 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 przesuwane 180/223 w salonie oprócz tego jescze będe miała duży wykusz od samej podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 09.06.2004 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 U nas oba skrzydła po otwarciu nie sterczą na środek pokoju tylko układają się wzdłuż ściany więc nie ma co tęsknić za przesuwnymi. myciek, czy to znaczy, że masz drzwi harmonijkowe?Jeśli tak to napisz jak się sprawują.Widziałam w M&S takie drzwi harmonijkowe, ale jak tylko pytam o takie gdzie indziej, to wszyscy mi odradzają(czy dlatego, że nie mają takich w ofercie )Cenowo są droższe, ale nie droższe niż przesuwane. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 09.06.2004 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 My mamy (już wstawione) z jednej strony salonu 304/238 - troje drzwi w tym jedne z ruchomym słupkiem. Z drugiej strony od frontu mamy witrynę narożnikową 5m - światla nie zabraknie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 14.06.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 U nas oba skrzydła po otwarciu nie sterczą na środek pokoju tylko układają się wzdłuż ściany więc nie ma co tęsknić za przesuwnymi. myciek, czy to znaczy, że masz drzwi harmonijkowe?Jeśli tak to napisz jak się sprawują.Widziałam w M&S takie drzwi harmonijkowe, ale jak tylko pytam o takie gdzie indziej, to wszyscy mi odradzają(czy dlatego, że nie mają takich w ofercie )Cenowo są droższe, ale nie droższe niż przesuwane. pozdrawiam Właśnie półtora miesiaca temu wstawiłem takie harmonijkowe od Gebauera ( 3 skrzydła - 2 składane harmonijkowo 250x230). Trudno po takim czasie oceniać walory ekspolatacyjne ale pod wzgledem estetyki jestem zachwycony takim rozwiązaniem - jak sie wszystko otworzy to "dziura w scianie" na ogród jest ponad dwa metry szeroka. Okucia ROTO NT chodzą jak sie patrzy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 14.06.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 też mamy problem z dobraniem szerokości drzwi tarasowych, W projekcie było tak: salon 23 m2 - jedne drzwi 3-skrzydłowe (drzwi czy okno tarasowe) 270 x 220. Powiększyliśmy salon i jest tak: salon 30 m2 - 2-skrzydłowe drzwi tarasowe (czy okno) 180x220 oraz jedno okno 144x146 - jednak teraz zastanawiamy się czy nie bedzie za mało światła w związku ze zmniejszeniem drzwi tarasowych. Czy dla 30m2 powinniśmy zostawić 3-skrzydłowe drzwi + okno, czy wystarczą 2-skrzydłow + okno (2-skrzydłowe mamy już kupione, ale można dokupić 1-skrzydłowe i je razem połączyć)pomóżcie w wyborze.... wg obliczeń niby jest OK, jednak wydaje mi się, że dodając dodatkowe skrzydło (aby otrzymac okno tarasowe potrójne) salon zyska wizualnie, będzie większy optycznie i jaśniejszy jednak czy po powiększeniu okien mogę coś stracić (oprócz wydatku na okno) np. ciepło uciekające przez szybę 1,1????? waham się co zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 14.06.2004 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 joola - nie mam drzwi harmonijkowych. Po prostu u mnie drzwi są w narożniku, więc nie mam problemu ze skrzydłem sterczącym na środek pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 15.06.2004 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 A ja mam coś co się nazywa absyda (o ile czegoś nie pokręciłem ) czyli przeszklony narożnik. Z tego tylko dwa skrzydła (chiba po 90cm) są rozwierno-uchylne. Normalnie otworzone jest tylko jedno skrzydło. Jak jest ładnie i duży ruch otwieramy dwa. Nie ma jakiś problemów ze światłem czy ściskiem w przejściu. IMHO rodzaj drzwi na tars zależy od samego tarasu. Najładniejsze są szerokie, rozsuwane. Najlepiej jeśli można całkowicie otworzyć jedną ścianę. Ale u nas średnio by to pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts