w.rob 15.06.2004 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Robicie takie szerokie te drzw, czy to znaczy, że szerokość 1,5m to mało. Ja tak projektuje i teraz się zastanawiam. Ze światłem w salonie nie ma problemu, bo od strony jadalni jest niemal w całości przeszklony wykusz. wydaje mi się, że 1,5 m powinno również być bardzo OK zależało nam jednak na maksymalnym otwarciu salonu na taras i ogród - stąd te prawie 2 metry otwartej przestrzeni po rozsunięciu drzwi tarasowych... chcielibyśmy w przyszłości jakoś fajnie zagospodarować południowo-zachodnią część ogródka, która będzie przylegać do salonu i tarasu (taras ok 30m2) pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 17.06.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 też mamy problem z dobraniem szerokości drzwi tarasowych, W projekcie było tak: salon 23 m2 - jedne drzwi 3-skrzydłowe (drzwi czy okno tarasowe) 270 x 220. Powiększyliśmy salon i jest tak: salon 30 m2 - 2-skrzydłowe drzwi tarasowe (czy okno) 180x220 oraz jedno okno 144x146 - jednak teraz zastanawiamy się czy nie bedzie za mało światła w związku ze zmniejszeniem drzwi tarasowych. Czy dla 30m2 powinniśmy zostawić 3-skrzydłowe drzwi + okno, czy wystarczą 2-skrzydłow + okno (2-skrzydłowe mamy już kupione, ale można dokupić 1-skrzydłowe i je razem połączyć)pomóżcie w wyborze.... wg obliczeń niby jest OK, jednak wydaje mi się, że dodając dodatkowe skrzydło (aby otrzymac okno tarasowe potrójne) salon zyska wizualnie, będzie większy optycznie i jaśniejszy jednak czy po powiększeniu okien mogę coś stracić (oprócz wydatku na okno) np. ciepło uciekające przez szybę 1,1????? waham się co zrobić... jasny gwint!!! powiększać drzwi balkonowe czy nie??? jeszcze mam czas i możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 17.06.2004 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 echo Też mam salon ok.30 m a w nim:na dłuższej ścianie drzwi tarasowe 1.80x2,30 oraz okno 1,50x1,50 i na krótszej ścianie okno 1,50x1,50, myślę, że potrójne drzwi tarasowe będą ok. , tak jak piszesz będzie jaśniej i ładniej.Qurczę myślę, że z powodu jednego okienka nie zamamrzniesz w domku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 18.06.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 dzięki, dzięki.... może ktoś jeszcze coś doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 18.06.2004 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Ja raczej nic nie doradzę, ponieważ nie wiem jaki będzie efekt końcowy, ale ja mam podobnie jak Echo: salon 32 m2 a w nim drzwi tarasowe 180x230 i okno 146x146. Z tym, ze salon z jednej strony jest zupelnie otwarty na jadalnię w której jest duże okno a z drugiej na klatkę schodową, gdzie też jest okno.Duże znaczenie mają też oczywiście strony świata. U mnie akurat okno tarasowe wychodzi na południe a to drugie na zachód, więc światła powinno być pod dostatkiem.U moich rodziców jest salon 25 m2 i mają południowe okno 146x146 i zachodnie 146x146. Pokój jest bardzo widny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 18.06.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Zapomniałem dopisać, że bardzo ważna jest też kolorystyka wnętrza i ilość mebli. Bylem ostatnio u znajomych, którzy mają bardzo duży salon (na pewno ponad 30m2) i super duże 4-skrzydłowe wyjście na taras i jeszcze okno z boku. Mimo to wcale nie wydawało się, że pomieszczenie jest super widne. Dość ciemne ściany i zagracenie meblami robi swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 18.06.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 U nas w salonie (27 m kw) mamy 2 okna. Tarasowe 2,7 x 2,3 podzielone na 2 części (2x1,35m) rozsuwane(jedna część zachodzi na drugą). Jesteśmy z tego rozwiązania bardzo zadowoleni. Zabiera mało miejsca po otwarciu, ale zabiera więcej kasy przy zakupie . Ale taki był nasz wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 18.06.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Ja raczej nic nie doradzę, ponieważ nie wiem jaki będzie efekt końcowy, ale ja mam podobnie jak Echo: salon 32 m2 a w nim drzwi tarasowe 180x230 i okno 146x146. Z tym, ze salon z jednej strony jest zupelnie otwarty na jadalnię w której jest duże okno a z drugiej na klatkę schodową, gdzie też jest okno. Duże znaczenie mają też oczywiście strony świata. U mnie akurat okno tarasowe wychodzi na południe a to drugie na zachód, więc światła powinno być pod dostatkiem. U moich rodziców jest salon 25 m2 i mają południowe okno 146x146 i zachodnie 146x146. Pokój jest bardzo widny. u mnie strony świata tak samo jak u Rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 18.06.2004 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Oj zazdroszczę wam tych stron świata. U mnie okna w salonie będą wychodziły na północny wschód i północny zachód pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 20.06.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 tak, strony świata są OK , ale co zrobić z drzwiami tarasowymi: dokupić i powiększać czy zostawić???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 20.06.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 moje drzwi tarasowe sa szerokie na metr wysokie 2 m..i sa od północy...i szczezrze powiem bardzo sie ciesze z takiego usytułowania. a dlaczego??? wszyscy sie przekonaja jak to jest sieedziec w południowym słoncu na tarasie...nawet pod parasolką.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 20.06.2004 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 Teska- to też właśnie tym się pocieszam, a z moich okienek będę mogła podziwiać wschód (fzhut ) i zachód słońca. echo- dołóż to jedno okno! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 21.06.2004 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Teska- to też właśnie tym się pocieszam, a z moich okienek będę mogła podziwiać wschód (fzhut ) i zachód słońca. echo- dołóż to jedno okno! pozdrawiam chyba tak zrobię, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 21.06.2004 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Niby moje duże będą 2x po 2m szerokości od południa, ale docelowo w lecie za dużo przez nie słońca nie będzie wpadać do salonu. Wymyśliłem sobie pergolę z rusztm prostopadłym do muru, a na niej pnące róże. To w lecie. Zimą natomiast dzięki układowi rusztu jak liści nie będzie to słoneczko będzie saloon nagrzewać, a tak w ogóle to wszystko zależy do czego te drzwi i na co przez nie patrzeć. My będziemy patrzeć na działkę przez drewniany taras z pergolą. Inni będą kupować huśtawki z baldachimem, a wymyśliłem, że kupimy tylko huśtawkę i dopniemy do konstrukcji pergoli. Nie wiem kiedy to będzie, ala będzie uparty jestem. a wtedy saloon nam się rozrośnie do około 60 m kw. z tego połowa wolna od podatku katastralnego bo i taki wprowadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elczak 29.06.2004 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 My chyba zwiększymy z 1500/2300 do 2000/2300, ale żeby być w zgodzie z prawem i nie mieć problemów przy odbiorze musimy złożyć do starostwa zmiany do pozwolenia tzn projekt z nowymi wymiarami (chyba tylko elewacje i rzuty-mam nadzieję), ale to znowu pieniądze dla projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 29.06.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 My chyba zwiększymy z 1500/2300 do 2000/2300, ale żeby być w zgodzie z prawem i nie mieć problemów przy odbiorze musimy złożyć do starostwa zmiany do pozwolenia tzn projekt z nowymi wymiarami (chyba tylko elewacje i rzuty-mam nadzieję), ale to znowu pieniądze dla projektanta. mój kierownik twierdzi, że wystarczy wpis w dzienniku???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elczak 29.06.2004 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 No właśnie problem w tym, że od 1 czerwca zmieniły się przepisy i podobno nie można nic zmienić w elewacji, nasza projektantka nie chce iśc na zmiany bez zgody urzędu, podobno kontrolują i nie chce mieć problemów (bo ona musi podpisać zmiany-chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej - Chrząstawa 30.06.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Drzwi na taras? 4x175x235 i 2x160x235. Razem 6 drzwi podwojnych. I naswietle 50x235. Powinno wystarczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alupin 02.07.2004 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Ja mam 2300x1800 przez nie mi sie włamali mam takie 3 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 02.07.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 A nie lepiej drzwi na taras o standardowej wielkości i obok wielka szyba w stałym szkleniu. Kwiatki będzie widać, będzie bezpiecznie, niższe koszty - stałe szklenie jest wielokrotnie tańsze od wielkich drzwi tarasowych. A szyba może być 0,7 - są takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts