Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie du?e drzwi tarasowe?

Recommended Posts

Robicie takie szerokie te drzw, czy to znaczy, że szerokość 1,5m to mało. Ja tak projektuje i teraz się zastanawiam. Ze światłem w salonie nie ma problemu, bo od strony jadalni jest niemal w całości przeszklony wykusz.

wydaje mi się, że 1,5 m powinno również być bardzo OK

zależało nam jednak na maksymalnym otwarciu salonu na taras i ogród - stąd te prawie 2 metry otwartej przestrzeni po rozsunięciu drzwi tarasowych...

chcielibyśmy w przyszłości jakoś fajnie zagospodarować południowo-zachodnią część ogródka, która będzie przylegać do salonu i tarasu (taras ok 30m2)

pozdrowionka

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

też mamy problem z dobraniem szerokości drzwi tarasowych,

W projekcie było tak:

salon 23 m2 - jedne drzwi 3-skrzydłowe (drzwi czy okno tarasowe) 270 x 220.

Powiększyliśmy salon i jest tak:

salon 30 m2 - 2-skrzydłowe drzwi tarasowe (czy okno) 180x220 oraz jedno okno 144x146 - jednak teraz zastanawiamy się czy nie bedzie za mało światła w związku ze zmniejszeniem drzwi tarasowych.

Czy dla 30m2 powinniśmy zostawić 3-skrzydłowe drzwi + okno, czy wystarczą 2-skrzydłow + okno (2-skrzydłowe mamy już kupione, ale można dokupić 1-skrzydłowe i je razem połączyć)pomóżcie w wyborze.... :)

wg obliczeń niby jest OK, jednak wydaje mi się, że dodając dodatkowe skrzydło (aby otrzymac okno tarasowe potrójne) salon zyska wizualnie, będzie większy optycznie i jaśniejszy

jednak czy po powiększeniu okien mogę coś stracić (oprócz wydatku na okno) np. ciepło uciekające przez szybę 1,1?????

waham się co zrobić... :o

jasny gwint!!!

powiększać drzwi balkonowe czy nie???

jeszcze mam czas i możliwości :D

echo Też mam salon ok.30 m a w nim:na dłuższej ścianie drzwi tarasowe 1.80x2,30 oraz okno 1,50x1,50 i na krótszej ścianie okno 1,50x1,50, myślę, że potrójne drzwi tarasowe będą ok. :wink:, tak jak piszesz będzie jaśniej i ładniej.Qurczę myślę, że z powodu jednego okienka nie zamamrzniesz w domku :o :wink:

pozdrawiam

Ja raczej nic nie doradzę, ponieważ nie wiem jaki będzie efekt końcowy, ale ja mam podobnie jak Echo: salon 32 m2 a w nim drzwi tarasowe 180x230 i okno 146x146. Z tym, ze salon z jednej strony jest zupelnie otwarty na jadalnię w której jest duże okno a z drugiej na klatkę schodową, gdzie też jest okno.

Duże znaczenie mają też oczywiście strony świata. U mnie akurat okno tarasowe wychodzi na południe a to drugie na zachód, więc światła powinno być pod dostatkiem.

U moich rodziców jest salon 25 m2 i mają południowe okno 146x146 i zachodnie 146x146. Pokój jest bardzo widny.

Zapomniałem dopisać, że bardzo ważna jest też kolorystyka wnętrza i ilość mebli. Bylem ostatnio u znajomych, którzy mają bardzo duży salon (na pewno ponad 30m2) i super duże 4-skrzydłowe wyjście na taras i jeszcze okno z boku. Mimo to wcale nie wydawało się, że pomieszczenie jest super widne. Dość ciemne ściany i zagracenie meblami robi swoje...

Ja raczej nic nie doradzę, ponieważ nie wiem jaki będzie efekt końcowy, ale ja mam podobnie jak Echo: salon 32 m2 a w nim drzwi tarasowe 180x230 i okno 146x146. Z tym, ze salon z jednej strony jest zupelnie otwarty na jadalnię w której jest duże okno a z drugiej na klatkę schodową, gdzie też jest okno.

Duże znaczenie mają też oczywiście strony świata. U mnie akurat okno tarasowe wychodzi na południe a to drugie na zachód, więc światła powinno być pod dostatkiem.

U moich rodziców jest salon 25 m2 i mają południowe okno 146x146 i zachodnie 146x146. Pokój jest bardzo widny.

u mnie strony świata tak samo jak u Rav

moje drzwi tarasowe sa szerokie na metr wysokie 2 m..i sa od północy...i szczezrze powiem bardzo sie ciesze z takiego usytułowania. a dlaczego??? wszyscy sie przekonaja jak to jest sieedziec w południowym słoncu na tarasie...nawet pod parasolką..

Niby moje duże będą 2x po 2m szerokości od południa, ale docelowo w lecie za dużo przez nie słońca nie będzie wpadać do salonu. Wymyśliłem sobie pergolę z rusztm prostopadłym do muru, a na niej pnące róże. To w lecie. Zimą natomiast dzięki układowi rusztu jak liści nie będzie to słoneczko będzie saloon nagrzewać, a tak w ogóle to wszystko zależy do czego te drzwi i na co przez nie patrzeć. My będziemy patrzeć na działkę przez drewniany taras z pergolą. Inni będą kupować huśtawki z baldachimem, a wymyśliłem, że kupimy tylko huśtawkę i dopniemy do konstrukcji pergoli. Nie wiem kiedy to będzie, ala będzie uparty jestem. a wtedy saloon nam się rozrośnie do około 60 m kw. z tego połowa wolna od podatku katastralnego bo i taki wprowadzą.

My chyba zwiększymy z 1500/2300 do 2000/2300, ale żeby być w zgodzie z prawem i nie mieć problemów przy odbiorze musimy złożyć do starostwa zmiany do pozwolenia tzn projekt z nowymi wymiarami (chyba tylko elewacje i rzuty-mam nadzieję), ale to znowu pieniądze dla projektanta.

mój kierownik twierdzi, że wystarczy wpis w dzienniku???? :o