w.rob 28.07.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 No właśnie problem w tym, że od 1 czerwca zmieniły się przepisy i podobno nie można nic zmienić w elewacji, nasza projektantka nie chce iśc na zmiany bez zgody urzędu, podobno kontrolują i nie chce mieć problemów (bo ona musi podpisać zmiany-chyba) coś mi się wydaje, że ktoś próbuje naciągnąć Cię na kasę... taka zmiana wielkości okna nie stanowi dużego odstępstwa od zatwierdzonego projektu i wystarczający będzie wpis do dziennika budowy (przynajmniej tak twierdzi mójkierownik budowy) sprawdź to dokładnie, bo szkoda kasy i nerwów na bieganie z projektem zamiennym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 30.07.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 w.rob, a gdzie można to sprawdzić? Czy przypadkiem nie jest tak, że co inspektor, to inna interpretacja czy coś jest odstępstwem istotnym czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 30.07.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 echo Też mam salon ok.30 m a w nim:na dłuższej ścianie drzwi tarasowe 1.80x2,30 oraz okno 1,50x1,50 i na krótszej ścianie okno 1,50x1,50, myślę, że potrójne drzwi tarasowe będą ok. , tak jak piszesz będzie jaśniej i ładniej.Qurczę myślę, że z powodu jednego okienka nie zamamrzniesz w domku pozdrawiam tak zrobiłem: zostawiłem potrójne drzwi balkonowe 262x220 + okno w bocznej ścianie 144x146; na razie stoja tylko ściany bez stropu ale wygląda super!!! żona bardzo się cieszy, że takie duże drzwi balkonowe z widokiem na ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elczak 30.07.2004 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 Byłam w starostwie i dowiedziałam się, że powiększenie okna to już zmiana elewacji i potrzebny jest aneks do pozwolenia na budowę, nasza projektantka za to dostanie 200 zł. Aneks w 4 egzemplarzach z naniesionymi zmianami. Lepiej zrobić tak i spać spokojnie-tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.07.2004 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 elczak - u mnie projekt wyjsciowy to jedno a chalupa wykonana to dugie - i wiesz co z byla zrobilismy? Na sam koniec architekt wszystkie zmiany wprowadzil hurtem, za taka sama oplate jakbysmy sie za kazdym razem do niego zwracali. Przynieslismy mu tylko projekt z zaznaczinymi zmianami i on juz to wszystko tak pieknie pokreslil na tym potwierdzonym przez Architekture na czerwono ze ho ho ho, Odebrali nam dom bez klopotow - mimo ze wciaz tynkow zewnetrznych nie ma i brak jednej balustrady na balkonie.A co do drzwi tarasowych - mam w domu 2100/2500 podzielone na 3 (fix+rozwierne+fix) i w sumie nam to wystarczyloAle mozna tez i tak jak na zdjeciu fix+przesuwka+fix) 3200/2450 i tez jest super, tylko kasa z racji przesuwki, innahttp://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/Zabia_Wola/przesuwka_zabia_wola_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiP 02.03.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 ja natomiast chciałbym się zapytć czy macie okna z poprzeczkami poziomymi czy całe przeszklone ewntualnie ze szprosami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 02.03.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Echo, ja też mam salon 30m2 -strony świata -głownie południowy zachód.Mam w nim 2 okna tarasowe, jedno 2x 90 cm z ruchomym słupkiem i drugie 3 x 90 cm (180 cm z ruchomym slupkiem i 90 cm -fix) oraz okno fix 146 x 146 cm . Calosc biala, pcv, bez szprosów i przewiązek, mam nadzieje ze bedzie ok. Okna tarsowe przesuwane, sa faktycznie ladniejsze od rozwierno-uchylnych ale etz drozsze i mniej bezpieczn ejesli chodzi o ew. włam. mój keirownik budowy mnie napenwo na kase nei naciaga, kazda zmiana wielkosci okna musi byc zgloszona do inspektoratu nadzoru, bo to zmiana wygladu fasady. tylko pytanie keidy zglaszac? na koncu? czy jeszcze w trakcei bduowy jak moze byc i tak kilka jeszcze innych zmian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 02.03.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 A tak wyglądają nasze drzwi tarasowe "wyłożone" na jedną stronę.Szerokość 2,60 m, wysokość 2,40 m.http://nurniegodom.republika.pl/images/315.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 02.03.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 My mamy na zachód 2020x2300 (szer-wys). Salon ma 6m szeokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 02.03.2005 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 I zostało jak pisałem wcześniej, tzn od południa potrójne (razem szer 262 cm, wys 220 cm) z wyjściem na taraz - pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 02.03.2005 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 mam drzwi tarasowe o szerokości prawie 180cm i to za mało , jak robiono mi projekt to nie wiedziałem iż to za mało myślałem że to dużo, i chciałem zamontować drzwi suwane , i przez tą szerokość będe miał z ruchomym słupkiem Nurni masz fajne drzwi, jakie to są (z czego) i ile orientacyjnie kosztują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.03.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 mdzelawski - wiedzialem, kurcze bylem pewny ze Cie tu znajde Ladne drzwi harmonijkowe? Tez mi sie podobaja w naturze mozesz je obejrzec w salonie firmowym ROTO na Wale Miedzeszynskim - jak bedziesz miach chuc A zreszta - polecam Ci tam wizyte - zobaczysz takze przesowki wszelakie, okiennice itp bajery Szczerze polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 02.03.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Nurni masz fajne drzwi, jakie to są (z czego) i ile orientacyjnie kosztują ? Dzięki, drewniane, mahoń meranti (kolor orzech/orzech ) z firmy Natura. Są do obejrzenia w salonie Natury na Bartyckiej. Bardzo wygodne, najpierw otwiera się prawe skrzydło, jako samodzielne, potem po przekręceniu drugiej klamki odsuwa się całość na jedną stronę. Z tego co pamiętam cena ok. 3.000 PLN. Ich wielką zaletą jest ogromne wyjście na taras bez obijania się o słupki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 02.03.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 A tak wyglądają nasze drzwi tarasowe "wyłożone" na jedną stronę. Szerokość 2,60 m, wysokość 2,40 m. http://nurniegodom.republika.pl/images/315.jpg Pozdrawiam BRAVO - świetna harmonijka. W lecie wrażenia będą super - zrób sobie zajefajny taras z poziomem podłogi + 2 do 4% spadku na odpływ wody !!! Drzwi przesuwne (np. niskoprogowe) można wykonać w max rozmiar 3600mm x 2600 mm jedno skrzydło !!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 02.03.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Charlie DziękiTaras będzie łączony drewno z kostką.Drewno będzie licować ze ścianami domu a potem kostka. Więc z wodą nie będzie problemu. Schemacik: IIIOOOOOOOOOOOIIIOOOOOOOOOOOIIIOOOOOOOOOOOIIIOOOOOOOOOOOIIIOOOOOOOOOOOIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII I - drewno ryflowane szer. ok. 1 mO - kostka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 02.03.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 nurni ale super! Ja mam identyczny układ okien, a niestety tarasowe są dwuskrzydłowe. Gdzie byłeś 2 lata temu? Moja żona jak to Twoje rozwiązanie zobaczyła to jęknęła i zapytała się ile będzie kosztowała przeróbka. Ja mam szyby antywłamaniowe i okna P4, czy okucie w Twojej metodzie by wytrzymały i jak długo? Jakiej to firmy są okna? Drewniane? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 03.03.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 nurni ale super! Ja mam identyczny układ okien, a niestety tarasowe są dwuskrzydłowe. Gdzie byłeś 2 lata temu? Moja żona jak to Twoje rozwiązanie zobaczyła to jęknęła i zapytała się ile będzie kosztowała przeróbka. Ja mam szyby antywłamaniowe i okna P4, czy okucie w Twojej metodzie by wytrzymały i jak długo? Jakiej to firmy są okna? Drewniane? Pzdr. 2 lata temu to byłem w powijakach budowlanych. Czy z P4 by wytrzymały - jeśli dobrze pamiętem to chyba tak. Okna drewniane firmy NATURA. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 03.03.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Muszę firmie Gidanex (wykonawca moich okien) przedstawić to rozwiązanie, przynajmniej inni z tego skorzystają! Dzięki jeszcze raz nurni. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 03.03.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 A najciekwasze w tym wszystkim jest to, że po przeczytaniu na forum wszystkiego o oknach (m.in. tarasowych) zauważyłem, że ludziska narzekają na drzwi otwierane. Zacząłem temat drążyć i znalazłem suwane. Dla mnie suwane wymagają za dużo siły do otwarcia i mają za wysoki próg. Gdzieś na stronach zagramanicznych zobaczyłem harmonijkę i zacząłem jej szukać u nas. Okazało się, ze akurat takie ma Natura i mój wykonawca z nimi współpracuje. Z tego co się orientuję to każdy wykonawca okien może to zrobić tylko najwyżej potraktuje to indywidulanie dokupując specjalne okucia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 04.03.2005 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Jestem już umówiony wstępnie z moim wykonawcą na zbadanie technicznej strony przeróbki. nurni czy mógłbyś zamieścić linka do Tego zdjęcia + ewentualnie jeszcze trochę innych zdjęć ze szczegółami? Dzięki z góry. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts