Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydrofor czy pompa głebinowa?

bombel6622

Recommended Posts

Witam. Potrzebuje rady w jaki sposób dostarczyć wodę do domu jednorodzinnego. Lustro wody w studni jest na ok 4-5 m. Pan ktory kopał studnie polecil abym zainstalował hydrofor 150 l przy rurze studni i rura wodna doprowadził wodę do domu gdyż zapobiegnie to częstemu załanczaniu pompy a co za tym idzie mniej awarii. Wiem ze tez jest druga metoda aby wrzucić w rurę pompę głębinową i zainstalował zbiornik w domu. Ktory sposób jest bardziej praktyczny. Mam już wymurowana studnie na hydrofor. Dodam ze woda ma służyć 2 osoba w domu plus podlewanie ogrodu. :D

Witam. Potrzebuje rady w jaki sposób dostarczyć wodę do domu jednorodzinnego. Lustro wody w studni jest na ok 4-5 m. Pan ktory kopał studnie polecil abym zainstalował hydrofor 150 l przy rurze studni i rura wodna doprowadził wodę do domu gdyż zapobiegnie to częstemu załanczaniu pompy a co za tym idzie mniej awarii. Wiem ze tez jest druga metoda aby wrzucić w rurę pompę głębinową i zainstalował zbiornik w domu. Ktory sposób jest bardziej praktyczny. Mam już wymurowana studnie na hydrofor. Dodam ze woda ma służyć 2 osoba w domu plus podlewanie ogrodu. :D

Zwyczajowo powinienes zacząc od badania wody z tej studni. Woda glebinowa w przewazajacej wiekszosci jest zanieczyszczona zelazem. Mozna sie stosunkowo latwo pozbyc w wiekszosci przypadkow. Klasyczna metoda polega na napowietrzeniu wody i przepuszczeniu przez zloze odzelaziajace. Zeby wode sensownie napowietrzyc powiniens miec zbiornik hydroforowy mozliwie duzy (zazwyczaj polecane sa 300L) bez worka gumowego! Do tego, odzelaziacze potrzebuja dosyc solidnego strumienia wody, zeby rzeczony filtr raz na pare dni wyplukac. To moze Ci nalozyc solidne ograniczenie na dobor pompy, hydroforu, oraz umiejscownenia tego.

Pompa głębinowa:

+ bardziej wydajna od ssącej

+ mniej uciazliwa o obsludze (jakich zaworow zwrotnych bys nie uzyl, moze sie zdarzyc zwlaszcza przy nieuzytkowaniu pare dni, ze woda w rurze ssawnej opadnie i i pompa bedzie miala problem zeby znowu wode zassac)

- generalnie chyba drozsza od pompy ssacej.

Marcin

• 1 year później...