Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sauna zasilana żelaskiem ?

Recommended Posts

Hej,

chciałbym zrobić małą 1-osobową saune fińską o wymiarach 1,2m x 0,7m x 0,7m (wysokość x szerokość x długość). W tej budce będzie krzesło na którym można usiąść i się wygrzać.

Piece do saun zaczynają się od 4 KW i są na 360V, dlatego szukam innych rozwiązań.

Co lepiej się sprawdzi do podgrzania temperatury w saunie:

Żelazko o mocy 2kW czy 20 żarówek 100W umiejscowionych pod krzesłem.

Jak długo może się nagrzewać te pomieszczenie do temperatury 90*C przy użyciu żelazka lub żarówek.

Czy jest ekonomiczny sens izolowania ścian sauny zakładając że pomieszczenie w którym będzie sauna ma 21*C ?

Oczywiście sauna była by w pełni bezpieczna więc pomińmy te kwestie.

Jeżeli chodzi o łaźnie parową to jest już gotowe rozwiązanie:

http://allegro.pl/sauna-parowa-przesnosna-oczyszczenie-relaks-lekka-i4610214748.html

Ale nie ma nic podobnego z sauną fińską a mi na takiej bardziej zależy.

Edytowane przez bartek24m

Kwestia odpowiedniego nastawienia, mam ciekawy pomysł i trochę zapału do majsterkowania, moze ktoś poważny się jednak wypowie na temat sposobu ogrzania tego "pudełka"?

Większe sauny są na mieście, w domu i tak się nie sprawdzają bo trzeba godzine czekać aż się nagrzeją, trzeba mieć zasilanie 360V, ogromne piece które zajmują połowe miejsca (nie wspominając już o samej saunie).

Miliony Polaków kąpią się w wannie w której nie można nawet się obruciuć, więc nie rozumiem twojej zgryźliwości. A może ty w łazience masz basen ?

Edytowane przez bartek24m