bartek24m 17.09.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Hej, chciałbym zrobić małą 1-osobową saune fińską o wymiarach 1,2m x 0,7m x 0,7m (wysokość x szerokość x długość). W tej budce będzie krzesło na którym można usiąść i się wygrzać. Piece do saun zaczynają się od 4 KW i są na 360V, dlatego szukam innych rozwiązań. Co lepiej się sprawdzi do podgrzania temperatury w saunie: Żelazko o mocy 2kW czy 20 żarówek 100W umiejscowionych pod krzesłem.Jak długo może się nagrzewać te pomieszczenie do temperatury 90*C przy użyciu żelazka lub żarówek.Czy jest ekonomiczny sens izolowania ścian sauny zakładając że pomieszczenie w którym będzie sauna ma 21*C ? Oczywiście sauna była by w pełni bezpieczna więc pomińmy te kwestie. Jeżeli chodzi o łaźnie parową to jest już gotowe rozwiązanie: http://allegro.pl/sauna-parowa-przesnosna-oczyszczenie-relaks-lekka-i4610214748.html Ale nie ma nic podobnego z sauną fińską a mi na takiej bardziej zależy. Edytowane 17 Września 2014 przez bartek24m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.09.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 To co podajesz to nie sauna tylko pudełko. Może zamiast żelazka to użyj suszarki do wlosów albo zapal fajkę. Maskara jakaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek24m 17.09.2014 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Kwestia odpowiedniego nastawienia, mam ciekawy pomysł i trochę zapału do majsterkowania, moze ktoś poważny się jednak wypowie na temat sposobu ogrzania tego "pudełka"? Większe sauny są na mieście, w domu i tak się nie sprawdzają bo trzeba godzine czekać aż się nagrzeją, trzeba mieć zasilanie 360V, ogromne piece które zajmują połowe miejsca (nie wspominając już o samej saunie). Miliony Polaków kąpią się w wannie w której nie można nawet się obruciuć, więc nie rozumiem twojej zgryźliwości. A może ty w łazience masz basen ? Edytowane 17 Września 2014 przez bartek24m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.09.2014 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Zgryźliwość wynika z faktu, że nie wiesz co to jest sauna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 18.09.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 A co powiedział byś na "kwoke" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 19.09.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 zelazka? zarowki? student jestes czy terrarium budujesz (tak to zdjecie mi sie jakos skojarzylo ) a na powaznie nie lepiej po prostu tani grzejnik/konwektor elektryczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts