guciollo 18.09.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Witam. Mam pytanie do specjalistów. Do wyłożenia mam 50m2 gresu Paradyż o wymiarze 16 x 98,5 Thorno Bianco. W domu jest ogrzewanie podłogowe.Jaki klej i fugi muszę zastosować ??Czy kolorystyka klejów również ma znaczenie (płytka będzie jasno beżowa)???I czy prace montażowe można prowadzić gdy ogrzewanie jest włączone, czy jednak pośpieszyć się ze znalezieniem fachowca przed okresem grzewczym zanim włączę CO podłogowe???Jestem lajkonikiem w tych kwestiach, lecz chciałbym fachowca uzbroić we wszystkie niezbędne materiały przed rozpoczęciem prac.Czy przycięcie owej płytki wzdłuż nie będzie utrudzeniem, stratą materiału jako cokół ?? Bardo dziękuję za pomoc i wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 20.09.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Klej do takich formatow musi mieć normę c2 i s1. Klej rozpływny. Kolor fugi bez znaczenia. Szerokość fugi wg norm min. 3-4mm ale jak dasz 1,5 mm nic sie nie stanie. Posadzka przed ułożeniem musi być wygrzana a dylatacje przeniesione na glazurę. Na odpalonej podłogówce układać nie wolno ale zawsze możesz zamknąć jakąś pętlę. Na cokoły lepiej daj jakąś białą listwę 6-7 cm. Będziesz trendy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chrupka 14.12.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Witam, w przyszłym roku i mnie czeka układanie gresu na podłogówce i tu pytanie: jeśli wylewki podłogowe na ogrzewaniu będą zrobione do końca sierpnia, to kiedy, najwcześniej, możemy zacząć układać płytki - w jaki sposób sprawdzić, że wylewki są już "gotowe na gres" ? mam nadzieję, że uda mi sie uzyskać odpowiedź na moje pytanie, bo różnie z tym bywa na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.12.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Wylewki powinny być wygrzane, ale nie ma znaczenia ich wilgotność - w końcu kładzenie ceramiki to prace mokre. Wilgotność ma znaczenie przy kładzeniu drewna, nie płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 14.12.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Piszesz niemądrze i wprowadzasz w błąd, który może kosztować wiele pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.12.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Wylewki powinny być wygrzane, ale nie ma znaczenia ich wilgotność - w końcu kładzenie ceramiki to prace mokre. Wilgotność ma znaczenie przy kładzeniu drewna, nie płytek. Sorki ale jesteś w mylnym błędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.12.2014 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) To ciekawe - bo jak wyeliminować wodę z kleju i fug (czyli nie podnosić wilgotności posadzki?)Nie wiem jak w przypadku anhydrytów - tu jest zapewne inaczej. Ale nie widziałam w życiu glazurnika, który mierzyłby wilgotność podłoża przed położeniem płytek na odpowiednio pielęgnowanej i wygrzanej wylewce.. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 15.12.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Widzisz Nefer trzeba czytać i czytać. A pisać tylko o tym o czym ma się pojęcie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.12.2014 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 To ciekawe - bo jak wyeliminować wodę z kleju i fug (czyli nie podnosić wilgotności posadzki?) Nie wiem jak w przypadku anhydrytów - tu jest zapewne inaczej. Ale nie widziałam w życiu glazurnika, który mierzyłby wilgotność podłoża przed położeniem płytek na odpowiednio pielęgnowanej i wygrzanej wylewce.. To niewiele widziałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts