Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres, ogrzewanie podłogowe

guciollo

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie do specjalistów.

Do wyłożenia mam 50m2 gresu Paradyż o wymiarze 16 x 98,5 Thorno Bianco. W domu jest ogrzewanie podłogowe.

Jaki klej i fugi muszę zastosować ??

Czy kolorystyka klejów również ma znaczenie (płytka będzie jasno beżowa)???

I czy prace montażowe można prowadzić gdy ogrzewanie jest włączone, czy jednak pośpieszyć się ze znalezieniem fachowca przed okresem grzewczym zanim włączę CO podłogowe???

Jestem lajkonikiem w tych kwestiach, lecz chciałbym fachowca uzbroić we wszystkie niezbędne materiały przed rozpoczęciem prac.

Czy przycięcie owej płytki wzdłuż nie będzie utrudzeniem, stratą materiału jako cokół ??

Bardo dziękuję za pomoc i wsparcie

Klej do takich formatow musi mieć normę c2 i s1. Klej rozpływny. Kolor fugi bez znaczenia. Szerokość fugi wg norm min. 3-4mm ale jak dasz 1,5 mm nic sie nie stanie. Posadzka przed ułożeniem musi być wygrzana a dylatacje przeniesione na glazurę. Na odpalonej podłogówce układać nie wolno ale zawsze możesz zamknąć jakąś pętlę. Na cokoły lepiej daj jakąś białą listwę 6-7 cm. Będziesz trendy.

• 2 months później...
Witam, w przyszłym roku i mnie czeka układanie gresu na podłogówce i tu pytanie: jeśli wylewki podłogowe na ogrzewaniu będą zrobione do końca sierpnia, to kiedy, najwcześniej, możemy zacząć układać płytki - w jaki sposób sprawdzić, że wylewki są już "gotowe na gres" ? mam nadzieję, że uda mi sie uzyskać odpowiedź na moje pytanie, bo różnie z tym bywa na forum. ;)

To ciekawe - bo jak wyeliminować wodę z kleju i fug (czyli nie podnosić wilgotności posadzki?)

Nie wiem jak w przypadku anhydrytów - tu jest zapewne inaczej. Ale nie widziałam w życiu glazurnika, który mierzyłby wilgotność podłoża przed położeniem płytek na odpowiednio pielęgnowanej i wygrzanej wylewce..

Edytowane przez Nefer

To ciekawe - bo jak wyeliminować wodę z kleju i fug (czyli nie podnosić wilgotności posadzki?)

Nie wiem jak w przypadku anhydrytów - tu jest zapewne inaczej. Ale nie widziałam w życiu glazurnika, który mierzyłby wilgotność podłoża przed położeniem płytek na odpowiednio pielęgnowanej i wygrzanej wylewce..

To niewiele widziałaś.