tomekk88 18.09.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Witam.Chcę kupić i wymienić stary piec zasypowy na jakiś z podajnikiem i sterownikiem aby nie spędzać całej zimy przy piecu. Na rynku jest mnóstwo modeli że można dostać głupawki, a przy tym każdy sprzedawca zachwala swój produkt, co jest normalne.Nie wiem jaką moc pieca wybrać, bo opinie sprzedawców też były różne i to czasem o 10 kW. Jaki podajnik żeliwny czy stalowy?Jaki sterownik? Co sądzicie o palniku ekoenergii? bo widziałem go przy wielu modelach.Mój dom to połowa bliźniaka parter+piętro z 1975 roku. Ściany ocieplone 5cm styropianu a sama ściana 25cm cegła, 5cm odstęp i 20 cm suporeksu.Powierzchnia do ogrzania to 200m kwadratowych. Chciałbym palić ekogroszkiem lub mieszanką ekogroszku i miału. Osobiście spodobał mi się 20 kW Defro Eko PZ a to link do niego. http://www.defro.pl/kotly-p-komfort-eko-pz.html# Ale jestem otwarty na inne firmy. Liczę na fachową pomoc doświadczonych użytkowników. Pozdrawiam Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 18.09.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Witam. Chcę kupić i wymienić stary piec zasypowy na jakiś z podajnikiem i sterownikiem aby nie spędzać całej zimy przy piecu. Na rynku jest mnóstwo modeli że można dostać głupawki, a przy tym każdy sprzedawca zachwala swój produkt, co jest normalne. Nie wiem jaką moc pieca wybrać, bo opinie sprzedawców też były różne i to czasem o 10 kW. Jaki podajnik żeliwny czy stalowy? Jaki sterownik? Co sądzicie o palniku ekoenergii? bo widziałem go przy wielu modelach. Mój dom to połowa bliźniaka parter+piętro z 1975 roku. Ściany ocieplone 5cm styropianu a sama ściana 25cm cegła, 5cm odstęp i 20 cm suporeksu. Powierzchnia do ogrzania to 200m kwadratowych. Chciałbym palić ekogroszkiem lub mieszanką ekogroszku i miału. Osobiście spodobał mi się 20 kW Defro Eko PZ a to link do niego. http://www.defro.pl/kotly-p-komfort-eko-pz.html# Ale jestem otwarty na inne firmy. Liczę na fachową pomoc doświadczonych użytkowników. Pozdrawiam Tomek. Najtańszy z możliwych,max 5k pln.Poziomy wymiennik,blacha kotłowa.I tak za kilka lat pójdzie na złom.Zainwestuj w dobry sterownik.Proponuję SPP lub bruli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekk88 18.09.2014 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Najtańszy z możliwych,max 5k pln.Poziomy wymiennik,blacha kotłowa.I tak za kilka lat pójdzie na złom.Zainwestuj w dobry sterownik.Proponuję SPP lub bruli. Powiem szczerze że takiej odpowiedzi się nie spodziewałem ale dzięki za odpowiedź. Może ktoś jeszcze ma jakieś ciekawe propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 18.09.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Powiem szczerze że takiej odpowiedzi się nie spodziewałem ale dzięki za odpowiedź. Może ktoś jeszcze ma jakieś ciekawe propozycje. Ja bym tam najtańszej opcji z marketu nie wybierał. Poziome kanały jak najbardziej bo łatwiej się czyści. Co do sterowników to te z opcją sterowania przez internet są fajną sprawą. Wymienione wyżej mają taką opcję. Z pewnością się jeszcze ktoś odezwie. I z pewnością panowie od pomp tradycyjnie zniszczą wątek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.09.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Taa, to najwięksi znawcy kotłów groszkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekk88 18.09.2014 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Gdyby to był nowy dom można by pomyśleć o pompie. Ale to stary dom i myślę że ekogroch wyjdzie dla mnie najzdrowiej nerwowo i finansowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.09.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 (edytowane) Powiem szczerze że takiej odpowiedzi się nie spodziewałem ale dzięki za odpowiedź. Może ktoś jeszcze ma jakieś ciekawe propozycje. TwójPan ma rację,jak chcesz syf to kupuj najtańszy możliwy na rynku. Nie ma sensu przepłacać bo i tak będziesz miał problemy,obojętnie z jakim kotłem. Poczytaj sobie forum,inwestorzy mają problemy z użytkowaniem przy paleniu ekogroszkiem w każdym kotle,niezależnie od firmy zatem po jaką cholerę przepłacać ? Jak będzie trzeba to zacytuje wypowiedzi inwestorów z tymi problemami w kotłach od kilku a nie wiem czy nie od większości producentów kotłów na rynku. Edytowane 18 Września 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.09.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Ooo, już jest pierwszy znawca kotłów Arturek już się boisz że koledze RBRa sprzedam, hehe Problem to masz Ty ale z czym innym. Nikt mu nie każe kupować marketowca pchając go tym w problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.09.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Mój dom to połowa bliźniaka parter+piętro z 1975 roku. Ściany ocieplone 5cm styropianu a sama ściana 25cm cegła, 5cm odstęp i 20 cm suporeksu. Powierzchnia do ogrzania to 200m kwadratowych. Chciałbym palić ekogroszkiem lub mieszanką ekogroszku i miału. Osobiście spodobał mi się 20 kW Defro Eko PZ Za mało szczegółów. Ściany z 5cm styro. Reszta? Jak masz docieplony strop? Masz strych? Klatkę schodową na strych? Jak ocieplone? Masz klatkę schodową do domu? Ocieplona? Balkony? Jak palisz obecnie? Ile zużywasz opału przy "normalnej" zimie? Jak grzejesz CWU latem i zimą? Po ile kupujesz węgiel, jaka wartość opałowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekk88 20.09.2014 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Podłoga na parterze niestety nieocieplona, sufit niski wiec jedyne wyjście to skuć podłogi na całym parterze i posadzki odnowa. Strop nad parterem nieocieplony, strop nad piętrem styropian 8cm i trociny. W stropie mam właz na strych obłożony 15cm styro. Klatka jak inne ściany obłożona styropianem 5cm ale nie będzie ogrzewana. Balkony 2. Obecnie jest piec 17kW ale ogrzewane do tej pory było tylko piętro i myślę ze był za duży bo kopci, jest osmolony i pełno w nim sadzy zawsze to samo komin. Na cały rok, zima ogrzewanie i cwu, lato tylko cwu, spaliłem 2 tony węgla po 550 zł i niecałe 3 tony miału po 450zł. Paliwa oceniam na nie najgorsze chociaż wartości opałowych nie znam niestety. Za tak duże spalanie obwiniam głównie siebie za błędne palenie ale i za duży kocioł. Teraz będzie ogrzewany i parter i piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.09.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Jako że domek już trochę wiekowy a i z ociepleniem krucho, wstawiłbym tam 17kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 23.09.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 a ja mogę polecić ten....prosty w obsłudze i u mnie beznajmniejszych problemów...http://allegro.pl/piec-piece-kotly-kociol-z-podajnikiem-tlokowym-i4605590952.htmlpoprzedni sezon roczny od 28-03.2013 do 27-03-2014 spaliłem ok. 2,8 T MIAŁU 19MJ wraz z grzaniem ciepłej wodywszyscy których znam i maja ten piec są zadowoleniwersje są dwie podajnik z tyłu i druga z podajnikiem z boku....lewa lub prawa strona...ja w twoim przypadku brałbym 20-25KWi jesli masz na tyle miejsca aby można by było ustawić ten z podanikiem z tyłu pieca to brałbym ten bo poprostu tańszy.....ja mam z bocznym podajnikiem bo mam w samym rogu pomieszczenia kotłowni komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 23.09.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 (edytowane) Ło matko, takiego kolosa do takiego domu? Czy to nie przesada? To dwa takie domy można ogrzać taką ilością kW chyba że ta moc istnieje tylko w nazwie kotła. PSZapomniałem dopjsać że jeszcze tłok? To już mu nie najlepiej życzysz. Edytowane 23 Września 2014 przez zbigmaz01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.09.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Choćby mi dopłacali nawet, tłoka bym nie wziął za żadne skarby Widocznie ktoś nie wie że można inaczej Mam jednego w swojej ofercie ale nawet nikomu o nim nie wspominam choć prowizja z niego jest bardzo wysoka Wolę święty spokój niż te pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.09.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Choćby mi dopłacali nawet, tłoka bym nie wziął za żadne skarby Widocznie ktoś nie wie że można inaczej A widzisz karoka, nie chcesz tłoka po poznałeś zalety ślimaka:) Ja mam to samo z pompą i ekogroszkiem;) i też za żadne pieniądze bym ni wziął, ani za darmo, ani za dopłatą - właśnie dlatego, że można inaczej;) A żeby nie było tak całkiem OT, to dodam, że słyszałem od dwóch różnych fachowców i to wcale nie starej daty, że przy paleniu takim typowym miałem to właśnie tłok jest lepszy, bo mniej podatny na zapchanie. Osobiście nie mam z tym doświadczeń, ale w sumie to nawet ciekawy jestem czy to prawda, czy nie, bo mój braciszek na to poszedł i do miału wybrał właśnie tłoka. Po zimie trochę klął ale ciężko mi powiedzieć czy jego frustracja była związana ogólnie z węglem, czy konkretnie z rodzajem podajnika:confused: Wiem, że często kocioł mu gasł, ale osobiście widziałem jak polewał miał wodą, bo mu wujek doradził więc tych przyczyn mogło być sporo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.09.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Osobiście nie mam z tym doświadczeń, ale w sumie to nawet ciekawy jestem czy to prawda, czy nie, bo mój braciszek na to poszedł i do miału wybrał właśnie tłoka. Po zimie trochę klął ale ciężko mi powiedzieć czy jego frustracja była związana ogólnie z węglem, czy konkretnie z rodzajem podajnika:confused: Wiem, że często kocioł mu gasł, ale osobiście widziałem jak polewał miał wodą, bo mu wujek doradził więc tych przyczyn mogło być sporo;) To trzeba było brata uświadomić, przecież forum jest już Twoim drugim domem, ja jako sprzedawca nie siedzę tu tyle co bezinteresowni ponoć pompiarze Jak jeszcze będzie polewał ten miał wodą to będzie następny niezadowolony z kotła, ten znowu dla tego że zaraz zrobi mu się w nim "prysznic" O wyższości tłoka nad ślimakiem to tylko brednie wypisywane przez ich producentów ( tłoków ). To akurat moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.09.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 To trzeba było brata uświadomić, przecież forum jest już Twoim drugim domem, ja jako sprzedawca nie siedzę tu tyle co bezinteresowni ponoć pompiarze Jak jeszcze będzie polewał ten miał wodą to będzie następny niezadowolony z kotła, ten znowu dla tego że zaraz zrobi mu się w nim "prysznic" O wyższości tłoka nad ślimakiem to tylko brednie wypisywane przez ich producentów ( tłoków ). To akurat moje zdanie. Uświadomić próbowałem - wierz mi:) Niestety beton węglowy jest jeszcze zbyt twardy, nawet w mojej rodzinie:( Jedyne co udało mi się wywalczyć to to żeby zrobił 100% podłogówki, a i do tego pełnego przekonania nie było, przez obawy o nieprzespanych nocach, czy opuchniętych nogach;) Brat montował ten kocioł dokładnie w momencie kiedy ja montowałem pompę i w tamtym momencie cała rodzina i większość znajomych mieli ze mnie polewkę. Wszyscy zgodnie twierdzili, że nie mam na co kasy wydawać, że to fanaberie i oczywiście że zmarznę i zaraz będę węgiel przepraszał. Zimą okazało się, że to jednak ja miałem rację i mój brat, choć niewyraźnie i przez zęby mi to przyznał. Niestety w swój system zainwestował taką kasę, że teraz wycofywanie się z tego byłoby już bardzo ciężkie dlatego będzie musiał z tym jakoś żyć A co do tych tłoków, w kontekście miału to mówisz z własnego doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.09.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Jeżeli chodzi o kocioł tłokowy to z mocą trzeba się naprawdę wstrzelić.Za duży kłopoty murowane.Małych nie spotkałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 25.09.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 nie wiem o co wam chodzi w odniesieniu do podajnków tłokowych....ja bym nigdy nie wziął kotła z podajnikiem ślimakowym....mój piec sprawuje się rewelacyjnie....koszt roczny ogrzewania domu (165m2+84 m2 piwnicy) wraz z grzaniem w lato cieplej wody to kwota 900 złnie mam najmniejszych problemów z piecem....jedynie z pojawiajacymi się większymi kawałkami węgla w miale...także każdy zrobi jak chce....podałem przykład który jest sprawdzony przez moją osobę oraz innych moich znajomych...są wszyscy zadowoleni...i nie oszczędam na na cieple poprzez obnizanie temp w domu...mam tak jak chce i nie czuję trąby powietrznej w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 25.09.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 dodam jeszcze jedno piec ma odpowiednią ilość poziomych półek wymiennikowych co powoduje że odzyskuje ze spalin sporą część energi cieplnej....za to wiekszość na rynku jest tak wykonanych że większość energi cieplnej uzyskaniej ze spalania opału idzie w komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts