saman 18.09.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Zamontowane trochę ponad rok temu. Chcę dołożyć próg między sypialnią a salonem (wyciszenie). Niestety muszę trochę podciąć drzwi. Czy robiąc to tracę gwarancję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 18.09.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.09.2014 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Tak? Skąd takie przekonanie?Większość skrzydeł Porta ma fabryczne przygotowanie do skrótu, a za dopłatą można powiększyć jego zakres. Ja nie pamiętam, by w gwarancji bylo to zakazane, chyba że przerówka narusza konstrukcje (a tu mamy delikatne? skrócenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 19.09.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 dwa tygodnie temu też miałem ten problem. nawet 0,5cm nie możesz sobie podciąć sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.09.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Kto Ci tak powiedzial? Jaki model drzwi miales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 20.09.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 drzwi verte kolekcja C. Pan z salonu porty. jeżeli nie ma przygotowania do skrótu a u mnie nie było i autor wątku też nic o tym nie pisze to nie możesz nic skracać sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.09.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Ok, ale dalej twierdzę że są modele od razu przygotowane do skrotu, głównie te starszego typu, droższe. Teraz robi się taniej i rezygnuje z takich rzeczy jeśli ktoś ich sam nie zamówi. A od strony praktycznej: wydaje mi się, że w tym przypadku przycięcie ma być minimalne (dziwne że w ogóle jest potrzebne - co to za wysoki próg?). A więc skrócenie drzwi o 1cm nie naruszy istotnie ich konstrukcji na tyle, by to groziło "zepsuciem drzwi". Warunki gwarancji wyznacza Producent więc są warunkami które trzeba spełnić jeśli chce się z tej gwarancji korzystać.W praktyce to został jeszcze rok czy dwa. Jeśli w drzwiach miała się pojawić wada, to już się to ujawniła. Ważniejsze będzie by drzwi skrócić dobrze i zrobić fazę by okleina się nie zadzierała. Jakby chodziło o mnie - to drzwi są dla mnie, a nie dla gwarancji. Inna sprawa, że poszukałbym innego rozwiązania (np. próg samoopadający) lub jakiś delikatniejszy, niższy. Trzeba też pamiętać, że taki próg ograniczy możliwość wentylacji między pomieszczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 20.09.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 tu nie chodzi o to czy to naruszy czy nie chodzi o to że jak sam je skrócisz te drzwi to oni na tym nie zarobią, a tak to masz bat nad sobą, chcesz to sobie skróć sam ale my Ci zabierzemy gwarancję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.09.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Nie. W katalogu masz wyraźnie opcję - przygotowanie do skrótu. W tym tygodniu montowałem drzwi i je skracałem, ale to było wiadomo z góry i dlatego zamawialiśmy wraz z przygotowaniem do skrótu. Fabryki na ogół unikają skracania u siebie, a jeśli już to dopłaty są zaporowe bo to zwykle dla nich kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saman 22.09.2014 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Właśnie też dostałem sprzeczne informacje, jedni mówią, że mogę, inni że nie. Obecnie żadna wada się nie ujawniła. Drzwi to Koncept a9. Próg zrobiony przez stolaża. Drzwi trzeba skrócić o ok 1 cm. Finlandia, uważasz że jeśli w ok rok czasu nie ma żadnych wad, to jest duże prawdopodobieństwo, że nic już nie stanie się z nimi? Jeśli tak to bym ścinał. I tak kwestia gwarancji jest dla mnie nie jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.09.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Koncept to "stara, dobra" konstrukcja i przygotowanie do skrótu ma w standardzie, także można to zrobić legalnie. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saman 22.09.2014 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Dzięki Finlandia. Takie jeszcze pytanie dotyczące samego obcinania. Żeby nie uszkodzić okleiny, chyba lepiej naciąć ją nożykiem i dalej piłką? Nie ma tam jakiś metalowych elementów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.09.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Dzięki Finlandia. Takie jeszcze pytanie dotyczące samego obcinania. Żeby nie uszkodzić okleiny, chyba lepiej naciąć ją nożykiem i dalej piłką? Nie ma tam jakiś metalowych elementów? Podstawowa sprawa przy skracaniu drzwi wewnętrznych oklinowanych to zaklejenie miejsca w którym idzie tarcza taśmą np. malarską, to powoduje, że okleina nie będzie się wyszczerbiać gdy np.będzie nie ostrą tarczą ( właściwie tyczy się to tylko tej powierzchni skrzydła w której tarcza wychodzi ze skrzydła a nie się w nią wbija. Kolejna czynność to zrobienie delikatnej fazki na obwodzie dołu skrzydła o czym wspominał Fin( zobacz jak to wygląda fabrycznie przed skrótem i wykonaj podobnie ( dzięki temu jeśli np. skrzydło będzie szurać o dywan lub coś pod nie wpadnie to nie naruszy okleiny ). Skrzydło o którym wspomniałeś nie posiada w swojej konstrukcji żadnych stalowych wzmocnień. P.S. Jeśli to co opisałem jest nie jasne proszę pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saman 25.09.2014 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Dzięki, wszystko już wiem. W Weekęd biorę się za skracanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts