Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór wentylacji mechanicznej w kotłowni gazowej

Recommended Posts

Był dzis kominiarz obebrać wentylację mechaniczna w kotłowni z kotłem kondensacyjnym.

Nie było mnie przy tym, zadzwonił do mnie z informacja, że wentylacji nie może odebrać gdzyz nie ma takich uprawnień i potrzebuje oswiadczenia firmy instalujacej, że zostala ona wykonana jako nadciśnieniowa, ew. zrównoważona.

Tylko co w przypadku, kiedy to ja ja wykonywalem ?

Myslałem, że wystarczy przemierzyć wywiew, czy ma te 0.5m3 na 1kW mocy kotła...

Mam szukać innego kominiarza ? :)

Podbij na priv do innych bywalców z foru, z ogrzewaniem gazowym, lub wogóle z WM.

Jeśli w innych miastach nie czepiali się WM robionych we własnym zakresie, poszukaj innego kominiarza.

Ewentualnie poszukaj w goglach telefonów do kominiarzy z innego miasta. Podzwoń popytaj.

Masz jeszcze KB, pociągnij go za język :)

Edytowane przez klaudiusz_x

Wymóg aby wentylacja była nadciśnieniowa lub zrównoważona dotyczy sytuacji, gdy kocioł pobiera powietrze z kotłowni - czyli w otwartą komorą. Dla kotłów z zamkniętą komorą prawidłowo zainstalowanych (czyli dolot powietrza z zewnątrz) nie ma żadnych wymogów odnośnie wentylacji. Co więcej, z uwagi na gaz, raczej robimy tam sam wyciąg, by w razie nieszczelności szybko się go pozbyć.

Nie szukaj nowego kominiarza, zadzwoń do niego i wytłumacz że przepisy się zmieniły w 2009 roku. Na pewno podbije, nie spotkałem jeszcze upartego osła, każdy musi się szkolić, my również.

Dzięki, Indiana_

Ja o tym wiem, bo się dokształciłem, zanim wziąłem się za temat.

Firm, ktore dokonałyby pomiary i podbily protokół mam w okolicy kilka - ale to koszt 30-35 zl od punktu, a mam ich 10.

Zadzwonieędo kominiarza, ale choć to mlody czlowiek, to jakiś lekko poza nowinkami a branży...

• 3 months później...
  • 5 months później...
Znalazłem kominiarza (z przedrostkiem "inż." na wizytówce), z ościennego miasta z uprawnieniami do odbiorów WM.

Przyjechał, zrgubnie przemierzył instalacje i podbił odbiór. Przy okazji odebral mi też komin stalowy do kominka.

fotohobby - jaką masz kotłownię, a mianowicie chodzi mi o kanały wentylacyjne.

Przewód rura w rurze od pieca kondensacyjnego.

a w wentylacji mechanicznej wyciąg z kotłowni i tyle tak?

Wiem że swój temat masz już rozwiązany jednak chciałbym go przedłożyć na swój przypadek.

Też będę sam sobie robił wentylację mechaniczną, aktualnie mam dopiero parter wybudowany i w tym tygodniu będę miał strop robiony.

W kotłowni zostawiłem sobie komin zrobiony z pustaków wentylacyjnych 2 kanałowych.

Jeden kanał planowałem przeznaczyć na wyrzutnie z rekuperatora który też będzie w kotłowni, a do drugiego kanału planowałem wprowadzić rurę spalinową od kotła kondensacyjnego.

Pierwotnie myślałem aby szczelina pomiędzy tą rurą a ścianami kanału wentylacyjnego działała jako zasysanie powietrza do kotła kondensacyjnego; ale z jednego sklepu powiedzieli mi że w taki sposób robię z kotła z zamkniętą komorą spalania, kocioł z otwartą komorą spalania.

i nie wiem czy tak mogę.

W taki sposób można byłoby to rozegrać?

czy ewentualnie wprowadzić też rurę zewnętrzną powietrzną od kotła szczelnie łącząc ją pustakami wentylacyjnymi. Tak aby nie mieszało się powietrze w kotłowni z tym w kanale wentylacyjnym.

Tylko w takim przypadku kotłownia nie byłaby wentylowana. Musi być wentylacja w tym pomieszczeniu?

Czy dorobić tam anemostat wywiewny i wentylację mechaniczną podpiąć do kotłowni?

Edytowane przez pecet0

Ok.

Czyli mogę powiedzieć "że już jestem w domu" :).

A kotłownia jest szczelna? (w sensie że nie ma tam żadnej kratki nawiewnej grawitacyjnej?)

Anemostat wyciągowy jeśli wyciągnie powietrze które jest w kotłowni to co się później dzieje? czy tam jest też są jakieś nieszczelności jakiś nawiew?

Dzisiaj kominiarz był u mnie.

Odebrał kotłownie, w której mam kocioł kondensacyjny z kominem przez ścianę i wywiew z reku.

Nie było żadnego problemu. Oczywiście wcześniej dzwoniłem wcześniej do kilku kominiarzy do skutku, aż trafię na takiego wiecie...kumatego;)

Wystawił wszystkie pisma potrzebne do gazowni i nadzoru budowlanego.

Koszt 300pln.

Pozdrawiam

Edytowane przez franco78

Po ostatniej nowelizacji ustawy PRAWO BUDOWLANE Rozporządzenie Ministra infrastruktury z dnia 12.03.2009r. (Dz.U.NR.56 poz.461)§175 ust.2 została stworzona możliwość montażu urządzeń na parterze z bezpośrednim wyprowadzeniem spalin przez ścianę oraz określone zostały warunki dotyczące wentylacji pomieszczeń mieszkalnych w których montowane są urządzenia grzewcze typu C.

§170 ust.3 brzmi:

„Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów spalinowo-powietrznych, z zachowaniem wymagań §175”

§175 ust.1 brzmi:

„Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrznei spalinowe od urządzeń z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzane przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż:

1. 21 kW – w budynkach wolnostojących jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej,

2. 5 kW – w pozostałych budynkach mieszkalnych.”

§175 ust.2 brzmi:

„Wyloty przewodów, o których mowa w ust.1 pkt.2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. Dopuszcza się sytuowanie tych wylotów poniżej 2,5 m, lecz nie mniej niż 0,5 m ponad poziomem terenu, jeżeli w odległości do 8m nie znajduje się plac zabaw dzieci lub inne miejsca rekreacyjne.

To wszysko ;) nie ma innych regulacji. Temat już poruszany wielokrotnie.

Edytowane przez franco78

• 5 years później...

Ludziska, a czy kotłownia nie musi mieć wentylacji grawitacyjnej jeżeli piec zasilany jest gazem? juz nie chodzi o zamkniętą/otwarta komorę. chodzi własnie tylko o rurki gazowe, że mogę przebiegać przez pomieszczenia które są wentylowane grawitacyjnie.

W przypadku rekuperacji, podczas zaniku zasilania, pomieszczenie nie jest wentylowane.