fotohobby 18.09.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Był dzis kominiarz obebrać wentylację mechaniczna w kotłowni z kotłem kondensacyjnym. Nie było mnie przy tym, zadzwonił do mnie z informacja, że wentylacji nie może odebrać gdzyz nie ma takich uprawnień i potrzebuje oswiadczenia firmy instalujacej, że zostala ona wykonana jako nadciśnieniowa, ew. zrównoważona. Tylko co w przypadku, kiedy to ja ja wykonywalem ? Myslałem, że wystarczy przemierzyć wywiew, czy ma te 0.5m3 na 1kW mocy kotła... Mam szukać innego kominiarza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mileski 19.09.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Kocioł kondensacyjny, czyli z zamkniętą komorą spalania pobierający powietrze do spalania z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.09.2014 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mileski 19.09.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Wg mnie takie wymogi obowiązują gdy mamy do czynienia z cyt. paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.09.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 (edytowane) Podbij na priv do innych bywalców z foru, z ogrzewaniem gazowym, lub wogóle z WM. Jeśli w innych miastach nie czepiali się WM robionych we własnym zakresie, poszukaj innego kominiarza. Ewentualnie poszukaj w goglach telefonów do kominiarzy z innego miasta. Podzwoń popytaj. Masz jeszcze KB, pociągnij go za język Edytowane 20 Września 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 21.09.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Wymóg aby wentylacja była nadciśnieniowa lub zrównoważona dotyczy sytuacji, gdy kocioł pobiera powietrze z kotłowni - czyli w otwartą komorą. Dla kotłów z zamkniętą komorą prawidłowo zainstalowanych (czyli dolot powietrza z zewnątrz) nie ma żadnych wymogów odnośnie wentylacji. Co więcej, z uwagi na gaz, raczej robimy tam sam wyciąg, by w razie nieszczelności szybko się go pozbyć.Nie szukaj nowego kominiarza, zadzwoń do niego i wytłumacz że przepisy się zmieniły w 2009 roku. Na pewno podbije, nie spotkałem jeszcze upartego osła, każdy musi się szkolić, my również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.09.2014 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Dzięki, Indiana_ Ja o tym wiem, bo się dokształciłem, zanim wziąłem się za temat.Firm, ktore dokonałyby pomiary i podbily protokół mam w okolicy kilka - ale to koszt 30-35 zl od punktu, a mam ich 10.Zadzwonieędo kominiarza, ale choć to mlody czlowiek, to jakiś lekko poza nowinkami a branży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastek09 05.01.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 I jak się skończyła historia z kominiarzem? Bardzo jestem ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2015 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Znalazłem kominiarza (z przedrostkiem "inż." na wizytówce), z ościennego miasta z uprawnieniami do odbiorów WM.Przyjechał, zrgubnie przemierzył instalacje i podbił odbiór. Przy okazji odebral mi też komin stalowy do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 14.06.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Znalazłem kominiarza (z przedrostkiem "inż." na wizytówce), z ościennego miasta z uprawnieniami do odbiorów WM. Przyjechał, zrgubnie przemierzył instalacje i podbił odbiór. Przy okazji odebral mi też komin stalowy do kominka. fotohobby - jaką masz kotłownię, a mianowicie chodzi mi o kanały wentylacyjne. Przewód rura w rurze od pieca kondensacyjnego. a w wentylacji mechanicznej wyciąg z kotłowni i tyle tak? Wiem że swój temat masz już rozwiązany jednak chciałbym go przedłożyć na swój przypadek. Też będę sam sobie robił wentylację mechaniczną, aktualnie mam dopiero parter wybudowany i w tym tygodniu będę miał strop robiony. W kotłowni zostawiłem sobie komin zrobiony z pustaków wentylacyjnych 2 kanałowych. Jeden kanał planowałem przeznaczyć na wyrzutnie z rekuperatora który też będzie w kotłowni, a do drugiego kanału planowałem wprowadzić rurę spalinową od kotła kondensacyjnego. Pierwotnie myślałem aby szczelina pomiędzy tą rurą a ścianami kanału wentylacyjnego działała jako zasysanie powietrza do kotła kondensacyjnego; ale z jednego sklepu powiedzieli mi że w taki sposób robię z kotła z zamkniętą komorą spalania, kocioł z otwartą komorą spalania. i nie wiem czy tak mogę. W taki sposób można byłoby to rozegrać? czy ewentualnie wprowadzić też rurę zewnętrzną powietrzną od kotła szczelnie łącząc ją pustakami wentylacyjnymi. Tak aby nie mieszało się powietrze w kotłowni z tym w kanale wentylacyjnym. Tylko w takim przypadku kotłownia nie byłaby wentylowana. Musi być wentylacja w tym pomieszczeniu? Czy dorobić tam anemostat wywiewny i wentylację mechaniczną podpiąć do kotłowni? Edytowane 14 Czerwca 2015 przez pecet0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.06.2015 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Mam anemostat wyciągowy i dwuścienny poziomy komin wypuszczony przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 14.06.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Ok. Czyli mogę powiedzieć "że już jestem w domu" . A kotłownia jest szczelna? (w sensie że nie ma tam żadnej kratki nawiewnej grawitacyjnej?) Anemostat wyciągowy jeśli wyciągnie powietrze które jest w kotłowni to co się później dzieje? czy tam jest też są jakieś nieszczelności jakiś nawiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.06.2015 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Powietrze dostaje się kotłowni tak, jak do każdego innego pomieszczenia z wywiewem - przez szczelinę miedzy drzwiami, a progiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 14.06.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 i tej wersji się też będę trzymał. a tak z ciekawości jakiej średnicy podprowadziłeś rurę do anemostatu w kotłowni, jakiej kubatury masz kotłownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.06.2015 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 63mm, kotłownia ma około 25m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 18.06.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Dzisiaj kominiarz był u mnie.Odebrał kotłownie, w której mam kocioł kondensacyjny z kominem przez ścianę i wywiew z reku.Nie było żadnego problemu. Oczywiście wcześniej dzwoniłem wcześniej do kilku kominiarzy do skutku, aż trafię na takiego wiecie...kumatego;)Wystawił wszystkie pisma potrzebne do gazowni i nadzoru budowlanego.Koszt 300pln.Pozdrawiam Edytowane 18 Czerwca 2015 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.06.2015 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 No niestety, paradoks polega na tym, ze trzeba trafić na kominiarza "światłego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 18.06.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Dzisiaj kominiarz był u mnie. Odebrał kotłownie, w której mam kocioł kondensacyjny z kominem przez ścianę i wywiew z reku. ile m3/h powietrza wyciągasz z kotłowni? jest to uwarunkowane jakimś przepisem ile powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 19.06.2015 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Po ostatniej nowelizacji ustawy PRAWO BUDOWLANE Rozporządzenie Ministra infrastruktury z dnia 12.03.2009r. (Dz.U.NR.56 poz.461)§175 ust.2 została stworzona możliwość montażu urządzeń na parterze z bezpośrednim wyprowadzeniem spalin przez ścianę oraz określone zostały warunki dotyczące wentylacji pomieszczeń mieszkalnych w których montowane są urządzenia grzewcze typu C. §170 ust.3 brzmi: „Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów spalinowo-powietrznych, z zachowaniem wymagań §175” §175 ust.1 brzmi: „Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrznei spalinowe od urządzeń z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzane przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż: 1. 21 kW – w budynkach wolnostojących jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, 2. 5 kW – w pozostałych budynkach mieszkalnych.” §175 ust.2 brzmi: „Wyloty przewodów, o których mowa w ust.1 pkt.2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. Dopuszcza się sytuowanie tych wylotów poniżej 2,5 m, lecz nie mniej niż 0,5 m ponad poziomem terenu, jeżeli w odległości do 8m nie znajduje się plac zabaw dzieci lub inne miejsca rekreacyjne. To wszysko nie ma innych regulacji. Temat już poruszany wielokrotnie. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edekzelian 28.07.2020 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Ludziska, a czy kotłownia nie musi mieć wentylacji grawitacyjnej jeżeli piec zasilany jest gazem? juz nie chodzi o zamkniętą/otwarta komorę. chodzi własnie tylko o rurki gazowe, że mogę przebiegać przez pomieszczenia które są wentylowane grawitacyjnie. W przypadku rekuperacji, podczas zaniku zasilania, pomieszczenie nie jest wentylowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts