netmax 18.09.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 (edytowane) Witam,Nie jestem ekspertem, ale wykonanie mojego dachy woła o pomstę do nieba - przynajmniej tak mi się wydaje.Tutaj można zobaczyć krótką dokumentację:https://picasaweb.google.com/118055174729084409071/Dach?authkey=Gv1sRgCIDf27HYiLTm9wE To jest dach plaski betonowy + styropapa + papa podkładowa + papa właściwa. Zgodnie z projektem:http://www.xbest.pl/dom/dach.jpg Pytania/informacje: - Dach sam w sobie obecnie nie cieknie, ale były wcześniej przypadki że ciekło - wymagane były poprawki. - Na pionowych ogniomurkach mam powietrze pod papą (nie jest dobrze zgrzane)- Obecnie wyglada jakby miał z 10 lat, a tak naprawdę jeszcze tam nie miekszkamy:/ (ma tak naprawdę parę miesięcy)- Umowę z wykonawcą mamy wykonaną, pytanie czego mogę żądać obecnie od wykonawcy - skoro tak naprawdę dach nie cieknie?- Mogę żądać ponowne wykonanie papy wierzchniej oraz obróbki blacharskiej zgodnie ze sztuką? Z góry dzięki za uwagi i porady. PozdrawiamKrystian Edytowane 18 Września 2014 przez netmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.09.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Skoro jest zachowana podstawowa funkcja dachu czyli nie cieknie to nie ma podstaw roszczeniowych do wykonawcy? Na jakiej podstawie twierdzisz, że pokrycie nie zostało wykonane zgodnie ze sztuką dekarską? Być może miejscami jest trochę nie estetycznie ale to nie ma żadnego znaczenia dla szczelności pokrycia. To, że w kilku miejscach nie ma 100% przyczepności też nie jest wadą bo nigdy nie uzyskuje się takiego wskaźnika. Prawdopodobnie brak wypływów spowodował konieczność miejscowego zastosowania jakiś mas uszczelniających. Przejścia przez attykę nie są wykonane profesjonalnymi materiałami i te miejsca w przyszłości mogą być choć nie muszą przyczyną przecieku. Żądanie ponownego wykonania krycia w mojej ocenie jest bezpodstawne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 19.09.2014 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Sądzę podobnie jak Andrzej. Dodam . że przejścia powinny być wykonane z blachy cynkowej lub miedzianej z dolutowanymi kołnierzami. To newralgiczne punkty tego dachu. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 19.09.2014 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Witam,Gdybym był fachowcem to bym się nie pytał na forum:)Jeżeli nie mam podstaw prawnych, jeżeli twierdzicie, że "bańki" powietrzne oraz jakość wykonania nie mają wpływu na żywotność dachu - to super. Jedynie estetyka pozostawia wiele do życzenia. Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 19.09.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Wygląda to paskudnie. Cieszę się, że zdecydowałem się na EPDM i kompleksowe wykonawstwo w poleconej firmie a nie na papę. Jakie tam masz spadki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 23.09.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Wygląda to paskudnie. Cieszę się, że zdecydowałem się na EPDM i kompleksowe wykonawstwo w poleconej firmie a nie na papę. Jakie tam masz spadki? Tylko że CIebie będzie to kosztowało majątek a tutaj zleceniodawca na pewno nie zapłacił wiele. Co do tego dachu mam zrobione podobnie tylko bez ogniomurów, bo ich nie ma. Dach ma już 4 lata i nic się z nim nie dzieje. Problemem może być tylko rozwarstwiająca się papa bo wiatr może ją zrywać płatami, chodzi mi o łaty dogrzane miejscowo. Jednakże w bloku obok podczas wichury zerwało połowę papy a u mnie nic się nie stało. Może nie wygląda to estetycznie, ale zapłaciłem 3600zł i mam ocieplony dach płaski, tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 23.09.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Wg kosztorysów firm, które miały wykonać spadki, izolację i położyć papę (dobrej jakości) różnica między papą a membraną wyniosła niecałe 15%. Dodatkowo, żaden wykonawca bazujący na papie nie chciał zrobić kompleksowo całego dachu (spadki, izolacje termiczne, papa, obróbki blacharskie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.09.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Wykonanie takich dachów nie zleca się firmom, które kryją dachy na blokach. Takim dachem musi zająć się profesjonalista bo tu potrzebna pedantyczna dokładność. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 25.09.2014 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 (edytowane) Tylko że CIebie będzie to kosztowało majątek a tutaj zleceniodawca na pewno nie zapłacił wiele. Co do tego dachu mam zrobione podobnie tylko bez ogniomurów, bo ich nie ma. Dach ma już 4 lata i nic się z nim nie dzieje. Problemem może być tylko rozwarstwiająca się papa bo wiatr może ją zrywać płatami, chodzi mi o łaty dogrzane miejscowo. Jednakże w bloku obok podczas wichury zerwało połowę papy a u mnie nic się nie stało. Może nie wygląda to estetycznie, ale zapłaciłem 3600zł i mam ocieplony dach płaski, tyle w temacie. Niestety mnie też kosztowało majątek. - robocizna 210m2 (po poziomie): okolo 8k - styropapa (kliny): 13k - papa podkładowa + papa (270m2): 7,6k P.S. Spadki mam 4%, 2,29 stopnia Ile by mnie EPDM wyszedł? Pzdr Krystian Edytowane 25 Września 2014 przez netmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts