badaczkotłów 19.09.2014 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Witam, na rynku zaczynają się pojawiać kominki na pellety z trocin drzewnych - w różnych kombinacjach tj: stojące z fabryczną zabudową z płaszczem wodnym lub powietrzne - bardzo popularne we Włoszech i Austrii , są też przeróbki kominków z płaszczem wodnym poprzez zamontowanie palnika na pelety. Generalnie zabawa nie jest tania bo dużo droższa niż tradycyjny wkład, mamy za to pełne automatyczne spalanie oraz większe bezpieczeństwo. Komfort też dużo wyższy. Ciekawe co na ten temat sądzicie i czy ma ktoś z forumowiczów doświadczenie albo może porównanie jak takie kominki się sprawują. Prośba o wpisy bo tak naprawdę zgodnie z najnowszymi normami emisji spalin, tradycyjne kominki z płaszczem na drewno niedługo będą zakazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliciel1719512194 19.09.2014 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Witam, na rynku zaczynają się pojawiać kominki na pellety z trocin drzewnych - w różnych kombinacjach tj: stojące z fabryczną zabudową z płaszczem wodnym lub powietrzne - bardzo popularne we Włoszech i Austrii , są też przeróbki kominków z płaszczem wodnym poprzez zamontowanie palnika na pelety. Generalnie zabawa nie jest tania bo dużo droższa niż tradycyjny wkład, mamy za to pełne automatyczne spalanie oraz większe bezpieczeństwo. Komfort też dużo wyższy. Ciekawe co na ten temat sądzicie i czy ma ktoś z forumowiczów doświadczenie albo może porównanie jak takie kominki się sprawują. Prośba o wpisy bo tak naprawdę zgodnie z najnowszymi normami emisji spalin, tradycyjne kominki z płaszczem na drewno niedługo będą zakazane Uważam, że kominki na pellet to taki pół produkt, widziałem jak to funkcjonuje i niestety ja należę do tradycjonalistów wolę naturalizm. Jeśli natomiast chodzi o najnowsze normy emisji spalin to musisz troszkę doczytać ponieważ jest kilku producentów którzy spełniają bardzo zaostrzone normy, a co do wodniaków (bo chyba chodziło ci o płaszcz wodny, a nie kominki z pałaszem na drewno) to zgodnie z obecnym prawem polski prawie każdy jest nielegalnie zamontowany;) i tu znowu taka mała ciekawostka dla Ciebie tu też jest kilku producentów którzy spełniają zaostrzone normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 19.09.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Ja palę w kominku m.in. dla przyjemności - oglądam polana w kominku itd. Dla mnie palenie peletem w kominku to już na prawdę nie różni się od palenia w zwykłym piecu na pelet.. To jest odebranie podstawowej roli kominka w salonie - poprawienia nastroju, nadania "domowego klimatu" itd. Jesli kominek ma być głównie źródłem ciepła, to po co stawiać go w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliciel1719512194 19.09.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Ja palę w kominku m.in. dla przyjemności - oglądam polana w kominku itd. Dla mnie palenie peletem w kominku to już na prawdę nie różni się od palenia w zwykłym piecu na pelet.. To jest odebranie podstawowej roli kominka w salonie - poprawienia nastroju, nadania "domowego klimatu" itd. Jesli kominek ma być głównie źródłem ciepła, to po co stawiać go w salonie? Nic dodać nic ująć. Ludziom to już czasami się w głowach przestawia i wymyślają jakieś dziwnie udogodnienia, a tym czasem nie zapominajmy ile frajdy i przyjemności jest z palenia w kominkach tradycyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.09.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 [quote Prośba o wpisy bo tak naprawdę zgodnie z najnowszymi normami emisji spalin, tradycyjne kominki z płaszczem na drewno niedługo będą zakazane Ciekawe to co piszesz .Na jakich normach się opierasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spotykacz 25.09.2014 02:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Zgadzam się, frajda jest ogromna, chociaż ze względów praktycznych (higiena w pomieszczeniu, składowanie opału) i tak mieszkanie ogrzewam gazem (z kondensacją), kominek zostawiając na szczególne okazje. A co do pelletu - słyszałem opinie, że bywa z nim jak z ekogroszkiem - to znaczy można trafić na bardzo różną jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 25.09.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Pytanie:1. Jakie są warunki do składowania drzewa? Jak ich nie ma, to nie ma o czym gadać.2. Jaką wartość ma dla pana domu rąbanie drzewa, czy może to być jeden z atrybutów budowania domowego ogniska? Dla mnie znaczy to bardzo dużo.3. Przesłanki ekonomiczne: o ile taki patent jest droższy? Pytając inaczej: za ile sezonów zakupu drzewa zwróci koszt zakupu tej maszynerii? A biorąc pod uwagę koszt zakupu peletu - to jeszcze dłużej. Ciepło pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 25.09.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 słyszałem że najlepiej palić w kominku ekogroszkiem. Łatwo nasypać, nie musi schnąć 2 sezony, dobry stosunek jakości do ceny:-) Wracając do domu, zajeżdzasz do castoramy, bierzesz 2 worki i masz na kilka dni palenia:-) Dyskusja nad paleniem pelletem w kominku jest jak zastanawianie się, czy samochód sportowy dużo spala. Kogo to obchodzi ile spala? Ważne że frajda jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 27.09.2014 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Fajnie piszecie, dzięki bo jestem z wami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.09.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Niestety ostatnio wielu pyta "czy w kominku można palić węglem ?? " Ludzika kombinują na potęgę ...a wystarczyło na początku kopić dobry wkład który nie puszcza 50% ciepła w komin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts