Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja kotła węglowego lub olejowego na pellety. Czy warto ?

badaczkotłów

Recommended Posts

Witam

na forum jest już post na temat kosztów ogrzewania więc nie będę się na ten temat rozpisywał, ale udowodnione jest już przez kilkaset wpisów że #pellets czyli tzn pelety z trocin są ponad 50 % tańsze w użytkowaniu niż olej opałowy. Koszt wychodzi też niewiele drożej niż węgla.

Nasuwa się z automatu pytanie, czy jak ktoś ma działający sprawny kocioł węglowy lub olejowy - musi go zaraz wymieniać i ponosić koszt montażu/demontażu itp czy nie jest lepiej po prostu zamontować w nim palnik peletowy ? Taka usługa na rynku wynosi w zależności od modelu palnika oraz przerabianego kotła od 4800 do 5800 zł. Czyli znacznie taniej niż wymiana całego kotła.

Prośba o wpisy osób które może już taką przeróbkę zrobiły i podzielą się czy warto ? Chodzi o zużycie paliwa oraz eksploatację.

Dzięki

Kocioł na węgiel z podajnikiem wychodzi niewiele taniej niż kocioł podajnikowy na pellet? Cena dobrego pelletu i dobrego ekogroszku w workach jest podobna, kaloryczność pelletu 17-19 Mj/kg a ekogroszku 26-28 Mj/kg, sprawnosci obu kotłów sa podobne, ciekawy jestem więc skąd tylko niewielka różnica ale co tam. Dołożenie podajnika groszku może się zamknąć w 3 tysiącach w zależności od jakości ale ważne też w jakim stanie jest ten kocioł węglowy, czy się opłaca go przerabiać i czy konstrukcja będzie dobrze odbierać ciepło z palnika. Moim zdaniem przeróbka na pellety względem groszku, nie wspominając o gorszym sorcie jest nie opłacalna ani przy inwestycji ani przy późniejszym użytkowaniu.

Kocioł na węgiel z podajnikiem wychodzi niewiele taniej niż kocioł podajnikowy na pellet? Cena dobrego pelletu i dobrego ekogroszku w workach jest podobna, kaloryczność pelletu 17-19 Mj/kg a ekogroszku 26-28 Mj/kg, sprawnosci obu kotłów sa podobne, ciekawy jestem więc skąd tylko niewielka różnica ale co tam. Dołożenie podajnika groszku może się zamknąć w 3 tysiącach w zależności od jakości ale ważne też w jakim stanie jest ten kocioł węglowy, czy się opłaca go przerabiać i czy konstrukcja będzie dobrze odbierać ciepło z palnika. Moim zdaniem przeróbka na pellety względem groszku, nie wspominając o gorszym sorcie jest nie opłacalna ani przy inwestycji ani przy późniejszym użytkowaniu.
Miałem taki dylemat dwa lata temu, jak rezygnowałem z pieca olejowego. Po dokładnej analizie stwierdziłem, że przeróbka taka nie ma sensu. Podpiąłem piec na ekogroszek z możliwością spalania pellet i tak już dwa sezony jest o.k.(żałuję ,że tak późno) Chociaż przez ostatnie dwa miesiące załączyłem olejaka, gdyż dzięki sprzyjającej aurze, grzeje tylko wodę. Za to kwotę co podałeś, kup lepiej piec na eko i będziesz zadowolony. Ja już przechodziłem przygody z olejem, kominkami i innymi "eksperymentami" i najbardziej zadowolony jestem z ekogroszku - po prostu najtańszy i w miarę bezobsługowy.Ponadto pelet w stosunku eko jest droższy , przy tym mniej kaloryczny.

• 4 weeks później...
zgadzam się z tobą, ale pelet jest dużo czystszy , przyjemniejszy w użytkowaniu przecież. Ekogroszek nie jest zły oczywiście. Pamietaj też ze prawdziwe kotły lub palniki do spalania peletu mają samozapłon i działają na zasadzie on/off jak gazowy piec, a kotły na ekogroszek mają podtrzymanie i cały czas ciągną opał

Pamietaj też ze prawdziwe kotły lub palniki do spalania peletu mają samozapłon i działają na zasadzie on/off jak gazowy piec

Samozapłon to mi się z dieslem kojarzy tu jest grzałka i to nie małej mocy. Nie ma to porównania do gazu gdzie wystarczy pyknięcie iskry. Wygoda jest ale ciągłe pykanie peletu może się odbić rachunkiem za prąd.

• 4 weeks później...
Dokładnie tak jak ekogroszek, mam porównanie u kolegi (palił pelletem, teraz ekogroszkiem ).

ekogroszek czystym rozwiązaniem?? pierwsze słyszę. Pellet jest z drzewa to nie brudzi. Ale ekogroszek jest z węgla więc nie spotkałem się jeszcze z takim gatunkiem węgla aby nie brudził i nie pylił, zostawiając wszędzie czarny osad.

ekogroszek czystym rozwiązaniem?? pierwsze słyszę. Pellet jest z drzewa to nie brudzi. Ale ekogroszek jest z węgla więc nie spotkałem się jeszcze z takim gatunkiem węgla aby nie brudził i nie pylił, zostawiając wszędzie czarny osad.

Jak ładujesz ekogroszek rękami to nie ma się co dziwić że się ubrudzisz , do mnie przyjeżdża w workach, rozcinam worek i wsypuje do zasobnika, a że jest lekko wilgotny to nic się nie pyli, po spaleniu wyciągam szufladę z popiołem i na zewnątrz przesypuje z powrotem do worka. Kotłownia graniczy z garażem i więcej brudzi samochód kotłownie niż kotłownia garaż.

• 4 weeks później...
powiadasz lekko mokry?? a przez to że jest mokry nie spala się gorzej?? Dodatkowo nie zwiększa się jego waga??

Podczas tego rozsypywania także może gdzieś Ci się usypać.

Nie każdy ma tyle siły aby pełny worek podnieś i przesypać.

Dodatkowo pellet ma przyjemniejszy zapach.

Dla przyjemniejszego zapachu mogę kupić sobie choinkę zapachową za 5zł i powiesić w kotłowni, a różnicę w cenie mieć na inne przyjemności (liczyłem ostatnio z kolegą i po przejściu na ekogroszek jest 150zł miesięcznie do przodu). Nie wiem jakie masz wyobrażenie o ekogroszku ale jak nie otworzę drzwiczek do pieca lub podajnika w trakcie pracy dmuchawy to nic nie czuć i nic się nie dymi. Ekogroszek lekko mokry to nie to samo co lekko wilgotny i jest taki że nie pyli przy zasypywaniu do zasobnika, a zasobnik i tak ma funkcje dosuszania opału i zanim dojdzie do palnika jest suchy jak "pieprz".

Odnośnie wagi to tyle samo waży 25kg ekogroszku i 25kg peletu i jak ktoś nie ma siły z załadunkiem to zawsze może kupić ekogroszek w workach 10kg.