Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozjaśnienie bejcowanej podłogi sosnowej.

Czarna_Inez

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z bejcowanym parkietem. Musze przyznać, ze byłam głupia, ze dałam się namówić na przyciemnianie tej pięknej podłogi. Ale stało się. Teraz moja podłoga wyblakła w okolicach okien, a w reszcie pokoju pozostała ciemna. Mam pytanie, czy dałoby się coś z tym zrobić? Chciałabym rozjaśnić całą podłogę, bo niestety jest dla mnie zbyt ciemna i po 4 latach również w łaty.... Klepki są już cyklinowane, sa już dość cienkie, więc chyba kolejne cyklinowanie nie wchodzi w rachubę - tym bardziej, że nie wiem, czy bejca nie utknie w szczelinach... No nie, nie wiem co z tym zrobić, ten parkiet spędza mi sen z oczu :( Zaączam foto z jaśniejszych miejsc i ciemnych. Rożnica jest ogromna!

photo 2 (2).jpg

Witam

To jest mozaika dębowa ( a nie podłoga sosnowa) ;) . Tylko cyklinowanie wchodzi w gre, i ponowne olejowanie, lub lakier, (mozaike mozna cyklinowac kilka razy, zalezy jakiej grubości jest). Takie rozwiazanie bedzie najbardziej efektowne. Można ją równiez "wybielić", ale i tak bez cyklinowania sie nie obedzie.

Pozdrawiam

O, to nie wiedziałam, gdybym myślała, że to jest dąb a nie sosna to może bym nie zdecydowała się na pomalowanie jej tak pochopnie... Zamieszczam zdjęcia z operacji bejcowania, może to coś zmieni.

A jaka jest minimalna grubość deski aby ją cyklinować? Muszę odnaleźć ruszająca się klepkę, aby ją wyjąć i zmierzyć grubość. I czy bejca zostanie w szczelinach po ewentualnym cyklinowaniu?

Bardzo dziękuję za odpowiedź! :yes:

IMG_7566małe.jpg

O, to nie wiedziałam, gdybym myślała, że to jest dąb a nie sosna to może bym nie zdecydowała się na pomalowanie jej tak pochopnie... Zamieszczam zdjęcia z operacji bejcowania, może to coś zmieni.

A jaka jest minimalna grubość deski aby ją cyklinować? Muszę odnaleźć ruszająca się klepkę, aby ją wyjąć i zmierzyć grubość. I czy bejca zostanie w szczelinach po ewentualnym cyklinowaniu?

Bardzo dziękuję za odpowiedź! :yes:

2,5mm nad wpustem. CIEMNE ŚLADY W SZCZELINACH POZOSTANĄ. Można je pokryć pyłem drzewnym z nitro-celulozą tzw. capon!

Zazwyczaj przyciemnianie to droga w jedna strone . lepiej rozjaśniać bo jak się znudzi to można przyciemnić .. Przyciemniony parkiet cieżko jest wrócić póżniej do normy bo bejca miejscami może wpić głęboko i wlewki mogą pozostać . Jeśli chodzi o mozaike to nie ma pióra i wpustu i zazwyczaj ma 2- 2.5 cm grubości więc można śmiało duzo cyklinować .

Ps .. po co przyciemniać debową mozaike jak można zakupić mozaike merbau która jest ciemna

Edytowane przez monkey222

Szczerze mówiąc nie wiem, ta podłoga ma 40 lat i jak widać nie miała szczęścia do właścicieli.... Znaleźliśmy ją pod panelami w kupionym domu. I zamiast ją wycyklinować i położyć lakier, to zabejcowaliśmy ją - choć szczerze powiedziawszy kolor miał być o wiele jaśniejszy niż wyszedł... Ach teraz to nie ma znaczenia - wykończyliśmy tę biedna mozaikę na amen! :( Kurczę, chyba trzeba będzie jednak się z nią pożegnać i rzucić na podłogę jakieś ładne deski. Szkoda...

• 5 months później...