Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wzięliśmy z żoną kredyt na nadbudowę domu + remont na 140 000 zł (hipoteka ze służebnością, którą akceptuje tylko PKO BP). Wypłata kredytu została podzielona na 2 transze - 135 000 i 5 000 zł.

Podczas remontu wyszło wiele nowych rzeczy, dlatego z realizacji niektórych pozycji wg kosztorysu musieliśmy zrezygnować, bo nas by zwyczajnie nie było stać na wszystko.

Wydaliśmy cała kwotę z pierwszej transzy (zamknęliśmy dom) i po rozmowach z wykonawcą wyszło, że potrzebujemy jeszcze sporo środków na wykończenie domu. Zrobiliśmy od nowa kosztorys zapisując w osobnych kolumnach, jakie koszty były pierwotnie dla całego kosztorysu, jakie wydaliśmy rzeczywiście w pierwszej transzy, jakie planujemy wydać w drugiej transzy i ostatnia kolumna - suma kosztów rzeczywiste I i II transzy - czyli de facto nowy kosztorys. Wyszło, że prócz tych 5 000 potrzebujemy jeszcze 53 tysiące, by móc zamieszkać.

Poszliśmy do banku z nowym kosztorysem i chęcią dobrania kredytu. Zaczęły się schody.

Mam wrażenie, że doradca chce mi pomóc, jednak wciąż mówi o problemach i ze analityk może tego nie przyjąć, a inspektor nie zaliczyć.

Mamy pozycje w kosztorysie pierwotnym, gdzie:

* wpisaliśmy powiedzmy 5 tysięcy, a wydaliśmy 50% i nie zamierzamy już więcej.

* wpisaliśmy 0 zł, a wydaliśmy 24 tysiące i tyle wpisaliśmy do nowego kosztorysu (z tym akurat doradca powiedział, że nie będzie problemu, bo może to nam zrefinansować bank, jako nowa pozycja)

* wpisaliśmy 4 tysiące, nie wydaliśmy nic i nie zamierzamy (tu powiedział doradca, że ewentualnie można przesunąć gdzie indziej - nie rozumiem tego za bardzo)

* Wpisaliśmy 8 tysięcy, a wydaliśmy z pierwszej transzy 16 tysięcy i nie zamierzamy już nic w tą pozycję inwestować

Kosztorys się rozjechał, bo to stary dom i wiele rzeczy nie udało się przewidzieć.

Przenieść kredytu nie mogę ze względu na służebność (chyba, że namówię teściów na zmianę zdania..).

Czy ktoś może mi coś kreatywnego doradzić? Dlaczego po prostu przy zwiększeniu kredytu nie można zmienić kosztorysu ?

Moja żona ma już czarne myśli i widzi, jak bank licytuje już nasz dom, stąd będę bardzo wdzięczny każdemu, dzięki komu będę mógł zonę uspokoić.

https://forum.murator.pl/topic/193643-problem-z-dobraniem-kredytu-i-nie-trzymaniem-si%C4%99-kosztorysu/