Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wnioskiem o warunki zabudowy - wezwanie do uzupełnienia

Recommended Posts

Zamierzam wybudować mały domek ok. 70 m2, parterowy, bez poddasza użytkowego.

Urząd wezwał mnie do uzupełnienia w ciągu 7 dni wniosku o warunki zabudowy o:

- koncepcję planowanej inwestycji: rzut przyziemia, przekrój, elewacje,

- uzupełnienie cz. tekstowej wniosku o opis planowanego sposobu zagospodarowania zgodny z cz. graficzną wniosku,

- zapewnienie przyłączenia do sieci wodociągowej

w związku z powyższym mam takie pytania:

1) rozumiem, że ten rzut przyziemia, przekrój i elewacje planowanego budynku mają być w formie graficznego załącznika do wniosku i tu niestety pojawia się utrudnienie, gdyż nie posiadam jeszcze projektu budowlanego (projekt zamierzam kupić dopiero po otrzymaniu decyzji o warunkach zabudowy, a nie wcześniej), czy w takim razie mogę np. na podstawie przykładowych wzorów z internetu naszkicować jakiś rzut przyziemia, przekrój i elewacje małego domku parterowego bez obaw, że pewne wymiary i kształty domku będą niezgodne z zakupionym później projektem budowlanym? ponadto czy te wszystkie rysunki muszą być zrobione w jakiejś skali i czy elewacje mają być w kolorze?

2) we wniosku napisałem, że źródłem zaopatrzenia w wodę ma być studnia (ujęcie własne), urząd jednak chce abym dostarczył zapewnienie przyłączenia do sieci wodociągowej, czy jeśli dołączę do wniosku takie zapewnienie, to urząd nie nałoży na mnie obowiązku podłączenia do sieci wodociągowej? (czytałem, że podłączenie do pobliskiej kanalizacji jest obowiązkowe, natomiast do wodociągów nie jest), chciałem się jednak upewnić, ponieważ uważam, że na razie studnia mi wystarczy, ponieważ jest tańszym rozwiązaniem i nie chciałbym być obciążony wyższymi kosztami w tym zakresie

będę wdzięczny za poradę

Edytowane przez wędrownik