Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trojnik zbiezny

martinusix

Recommended Posts

Dzień dobry

Chciałbym dowiedzieć się, czy w instalacjach centralnego ogrzewania z wymuszonym obiegiem przez pompę można, mozna polączyć dwa strumienie zbieżne za pomocą trójnika. Ma to wyglądać w następujący sposób:

Bez tytułu.jpg

Czy takie rozwiązanie może powodować zakłócenia w przepływie??

Chcialbym w ten sposób połączyć dwie rury powrotnie instalacji CO w jedną "skupiającą" i połaczyć nastepnie z zaworem mieszajacym 4D.

Czy mogę to w taki sposób rozwiązać?? Czy moze lepiej bedzie, jeśli zastosuję w miejsce tego trojnika zawór trójdrogowy, który pozwoli ukierunkować mi dwa strumienie wody?

Proszę o fachową poradę

Bez tytułu.jpg

Przedstawam Schemat instalacji. Nie jestem inżynierem wiec prosze wybaczyc jesli zrobiłem to nieprofesjonalnie.

Instalacja CO w moim domu to instalacja z górnym zasilaniem. Instalacja była zmodernizowana. Grzejniki stalowe podlączone do pionow rurkami miedzianymi fi 18. Główny pion zasialnia 2 cale i zredukowany do 11/2 cala i 1 1/4. Piony powrotnie to rury 1 cal.

Pompa typu 25/40 2,8m3/h z funkcja autoadapt.

Do najbliższego pionu podłączone sa grzejniki łazienkowe i ogrzewanie podłogowe.

Na schemacie przedstawilem rozwiązanie, które chciałbym wykonac. Zależy mi również aby pozostawić dopływ powrotu bezpośrednio do pieca abym mogł korzystać równiez z przepływu wody za pomocą grawitacji. Zawory te pozwola mi odciac dopływ wody do zaworu czterodrogowego

Bez tytułu.jpg

Przedstawam Schemat instalacji. Nie jestem inżynierem wiec prosze wybaczyc jesli zrobiłem to nieprofesjonalnie.

Instalacja CO w moim domu to instalacja z górnym zasilaniem. Instalacja była zmodernizowana. Grzejniki stalowe podlączone do pionow rurkami miedzianymi fi 18. Główny pion zasialnia 2 cale i zredukowany do 11/2 cala i 1 1/4. Piony powrotnie to rury 1 cal.

Pompa typu 25/40 2,8m3/h z funkcja autoadapt.

Do najbliższego pionu podłączone sa grzejniki łazienkowe i ogrzewanie podłogowe.

Na schemacie przedstawilem rozwiązanie, które chciałbym wykonac. Zależy mi również aby pozostawić dopływ powrotu bezpośrednio do pieca abym mogł korzystać równiez z przepływu wody za pomocą grawitacji. Zawory te pozwola mi odciac dopływ wody do zaworu czterodrogowego

[ATTACH=CONFIG]280754[/ATTACH]

Nic na tym schemacie nie widać.

ile masz tych grzejników? wszystkie mają mieć temp. jak podłogówka?

Wszystkich grzejnikow jest 11. Dwa grzejniki na jeden pion. Tylko do jednego pionu podlaczone sa 3 grzejniki. Ogrzwewanie podłogowe zostało wykonane przez "fachowca" i juz nic z tym nie zrobie. Nie mam jak... wszystko jest zabetonowane. Zostało to zrobione 10 lat temu. Na ogrzewanie podlogowe idzie taka sama temperatura jak na grzejniki. Jest bezpośrednio podłączone z pionem zasialjącym.

Moim skromnym zdaniem, powinno się postąpić tak, jak w instalacji grawitacyjnej. Oznacza to, że trójnik powinien mieć większy przekrój niż prostopadłe rury, czyli na obie rury nakręcić (nalutować) jeszcze redukcyjny nypel aby rury pasowały (rozprężały się) do trójnika. Dalej wspólny "ciek" do powrotu. Jeśli instalacja jest wyważona- będzie działać. Zachodzi pytanie, czy jest? Gdyby jednak występowała różnica prędkości, temperatur, i tylko inżynierzy wiedzą co jeszcze, - to bez tych nypli, będzie to działać w sposób trudny do przewidzenia.... Edytowane przez definicjusz