martinusix 19.09.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Dzień dobry Chciałbym dowiedzieć się, czy w instalacjach centralnego ogrzewania z wymuszonym obiegiem przez pompę można, mozna polączyć dwa strumienie zbieżne za pomocą trójnika. Ma to wyglądać w następujący sposób: Czy takie rozwiązanie może powodować zakłócenia w przepływie?? Chcialbym w ten sposób połączyć dwie rury powrotnie instalacji CO w jedną "skupiającą" i połaczyć nastepnie z zaworem mieszajacym 4D. Czy mogę to w taki sposób rozwiązać?? Czy moze lepiej bedzie, jeśli zastosuję w miejsce tego trojnika zawór trójdrogowy, który pozwoli ukierunkować mi dwa strumienie wody? Proszę o fachową poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.09.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 20.09.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Lepiej rozrysuj cała instalacje niż daj wycinek z którego nic nie wynika, woda popłynie tam gdzie ma łatwiej, może trzeba np. dołożyć jakiś zawór zwrotny itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 20.09.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Można, ale..... na pewno wyjście powinno być większej średnicy np: dwa wejścia 1/2 cala to wyjście 3/4 cala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 20.09.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Można, ale..... na pewno wyjście powinno być większej średnicy np: dwa wejścia 1/2 cala to wyjście 3/4 cala. Wszystko zależy jaka mocna będzie pompa po której stronie i tak jak wyżej pisałem czy są zawory zwrotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinusix 20.09.2014 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Przedstawam Schemat instalacji. Nie jestem inżynierem wiec prosze wybaczyc jesli zrobiłem to nieprofesjonalnie. Instalacja CO w moim domu to instalacja z górnym zasilaniem. Instalacja była zmodernizowana. Grzejniki stalowe podlączone do pionow rurkami miedzianymi fi 18. Główny pion zasialnia 2 cale i zredukowany do 11/2 cala i 1 1/4. Piony powrotnie to rury 1 cal. Pompa typu 25/40 2,8m3/h z funkcja autoadapt. Do najbliższego pionu podłączone sa grzejniki łazienkowe i ogrzewanie podłogowe. Na schemacie przedstawilem rozwiązanie, które chciałbym wykonac. Zależy mi również aby pozostawić dopływ powrotu bezpośrednio do pieca abym mogł korzystać równiez z przepływu wody za pomocą grawitacji. Zawory te pozwola mi odciac dopływ wody do zaworu czterodrogowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 21.09.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Przedstawam Schemat instalacji. Nie jestem inżynierem wiec prosze wybaczyc jesli zrobiłem to nieprofesjonalnie. Instalacja CO w moim domu to instalacja z górnym zasilaniem. Instalacja była zmodernizowana. Grzejniki stalowe podlączone do pionow rurkami miedzianymi fi 18. Główny pion zasialnia 2 cale i zredukowany do 11/2 cala i 1 1/4. Piony powrotnie to rury 1 cal. Pompa typu 25/40 2,8m3/h z funkcja autoadapt. Do najbliższego pionu podłączone sa grzejniki łazienkowe i ogrzewanie podłogowe. Na schemacie przedstawilem rozwiązanie, które chciałbym wykonac. Zależy mi również aby pozostawić dopływ powrotu bezpośrednio do pieca abym mogł korzystać równiez z przepływu wody za pomocą grawitacji. Zawory te pozwola mi odciac dopływ wody do zaworu czterodrogowego [ATTACH=CONFIG]280754[/ATTACH] Nic na tym schemacie nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.09.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 ile masz tych grzejników? wszystkie mają mieć temp. jak podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinusix 21.09.2014 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 ile masz tych grzejników? wszystkie mają mieć temp. jak podłogówka? Wszystkich grzejnikow jest 11. Dwa grzejniki na jeden pion. Tylko do jednego pionu podlaczone sa 3 grzejniki. Ogrzwewanie podłogowe zostało wykonane przez "fachowca" i juz nic z tym nie zrobie. Nie mam jak... wszystko jest zabetonowane. Zostało to zrobione 10 lat temu. Na ogrzewanie podlogowe idzie taka sama temperatura jak na grzejniki. Jest bezpośrednio podłączone z pionem zasialjącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
definicjusz 21.09.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 (edytowane) Moim skromnym zdaniem, powinno się postąpić tak, jak w instalacji grawitacyjnej. Oznacza to, że trójnik powinien mieć większy przekrój niż prostopadłe rury, czyli na obie rury nakręcić (nalutować) jeszcze redukcyjny nypel aby rury pasowały (rozprężały się) do trójnika. Dalej wspólny "ciek" do powrotu. Jeśli instalacja jest wyważona- będzie działać. Zachodzi pytanie, czy jest? Gdyby jednak występowała różnica prędkości, temperatur, i tylko inżynierzy wiedzą co jeszcze, - to bez tych nypli, będzie to działać w sposób trudny do przewidzenia.... Edytowane 21 Września 2014 przez definicjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts