Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rura spiro do wentylacji/ woda

Recommended Posts

Może doradzicie coś kochani :)

Na strychu mam wyprowadzenie z komina wentylacyjnego wychodzącego z łazienki. Wyprowadzenie połączone z kominkiem wentylacyjnym na dachu rurą spiro taką ocieplaną ale nie za droga bo coś ze 100 zł dałem za 5m długości. Spito długie bo kominek po drugiej stornie dachu. Spiro leży na podłodze. podwiesić się rury nie da i niestety w chłodne zimowe dni w tej rurze spiro skrapla mi się sporo wody. Co zrobić. jakiś kranik spustowy ;) w rurę wsadzić ;) czy może jakaś porządnie izolowaną rurę spiro polecicie ?

Z góry dziękuje za sugestie i porady.

Gość Konto usunięte_12*

U ciebie jak i u większości nowicjuszy na Forum uwidacznia się jakaś wyjątkowa niechęć do poczytania starszych postów (w tym temacie najlepszy dział to "wentylacja"). Jest to lektura może nieco przydługa i dość uciążliwa w czytaniu, ale za to WIELCE pouczająca :)

Ciągle to powtarzam: czytajcie, a znajdziecie (odpowiedzi na wasze bolączki). I pytajcie nie po a przed zakupami i realizacją waszych "wspaniałych" pomysłów.

Pozdrawiam

Gość Konto usunięte_12*
...a coś konkretnego w temacie takiej rury spiro mógł by Kolega powiedzieć ?

Owszem - rury spiro, z PCW i innych tworzyw po prostu SŁABO nadają się do wentylacji :(

Wyjątkowo można je stosować już "na starcie" dając na dole syfon z odskraplaczem i baaaardzo dobrze je ocieplając (szczególnie, gdy "wentylują" łazienki lub kuchnie, gdzie powietrze jest bogate w dużą ilość pary wodnej w powietrzu).

I powinny to być w związku z tym rury usytuowane pionowo a nie poziomo.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• 3 years później...

Chciałem zapytać nie zaśmiecać forum,czy wstawienie przy samym wylocie, kominku kolana 110/50 w celu odprowadzenia skroplin to dobre rozw? Chcę mniejszym końcem puścić rurkę w dół i tam bym łapał skropliny. Interesuje mnie tylko czy wstawienie takiego kolana pod samym kominkiem ma sens bo chyba tam następuje skraplanie?

1b6ebf1857d06725c0b4e44db91b38ef.jpg

Edytowane przez arek2426

Powiedz mi jak coś takiego chcesz wpiąć w kominek wentylacyjny, żeby to mniejsze było w dół? Do kominka kielicha nie włożysz.

Ja użyłem skraplacza, na allegro za 50zł, zrobiłem podobnie jak na zdjęciu.

kominek-wentylacyjny-wirovent-pro-firmy-wirplast_4-247x300.jpg

Za skraplaczem dałem rurę spiro ocieploną wełną 10cm, Skraplacz zatopiony w wełnie pomiędzy krokwiami wełna 18cm. Czy zadziałało nie wiem, jeszcze nie mieszkam, ale skraplanie powinno nastąpić w kominku powyżej skraplacza. Rury spiro mam max 1m i oczywiście w pionie.

Mógłbyś zdjęcie wstawić?

U mnie to wyglada tak

SCHEMAT.jpg

Używane są tylko dwa kanały, czerwone linie kanały kominowe, niebieskie krotkie kreski to miejsca kratek w toalecie i kuchni, dłuższe niebieskie o okna w pomieszczeniach. Kombinuje jak to ugryźć żeby połączyć to rurami spiro i uniknąć zalania skroplinami, jak połączyć to wszystko rurę, skraplacz z kominkami.

Edytowane przez arek2426

Tzn chciałem zaznaczyć pomieszczenia na parterze łazienka i wc , ich kanały wentylacyjne (czerowne linie) idą do poddasza, na poddaszu zostały w stropie otwory (kanały wentylacyjne z kuchni i wc) po zburzonym kominie. Te otwory muszę w jakiś sensowny sposób połączyć rurami z kominkami w dachu i zastosować patent odprowadzajacy skropliny. Rury te docelowo będą schowane w sciance z płyt która tam ma powstać.

Jeżeli tam ma być scianka, to bym robił z pustaków wentylacyjnych, przynajmniej będziesz później miał solidniejszą sciankę. Tylko czy te kominki są zaraz nad kanałami? Skora tam ma być scianka działowa to będzie poddasze użytkowe. Teraz, czy ono będzie do samego kominka? Więc tam będziesz grzał, więc skropliny Ci nie powstaną....

Jeżeli jest możliwośc wyciągnij te pustaki wentylacyjne ponad dach i po temacie...

Gość Arturo72
Chciałem zapytać nie zaśmiecać forum,czy wstawienie przy samym wylocie, kominku kolana 110/50 w celu odprowadzenia skroplin to dobre rozw? Chcę mniejszym końcem puścić rurkę w dół i tam bym łapał skropliny. Interesuje mnie tylko czy wstawienie takiego kolana pod samym kominkiem ma sens bo chyba tam następuje skraplanie?

[ATTACH=CONFIG]407115[/ATTACH]

A konkretnie o co Ci biega bo nie jarze ? Skropliny reku odbiera.