borusek 20.09.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Może doradzicie coś kochani Na strychu mam wyprowadzenie z komina wentylacyjnego wychodzącego z łazienki. Wyprowadzenie połączone z kominkiem wentylacyjnym na dachu rurą spiro taką ocieplaną ale nie za droga bo coś ze 100 zł dałem za 5m długości. Spito długie bo kominek po drugiej stornie dachu. Spiro leży na podłodze. podwiesić się rury nie da i niestety w chłodne zimowe dni w tej rurze spiro skrapla mi się sporo wody. Co zrobić. jakiś kranik spustowy w rurę wsadzić czy może jakaś porządnie izolowaną rurę spiro polecicie ? Z góry dziękuje za sugestie i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.09.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 U ciebie jak i u większości nowicjuszy na Forum uwidacznia się jakaś wyjątkowa niechęć do poczytania starszych postów (w tym temacie najlepszy dział to "wentylacja"). Jest to lektura może nieco przydługa i dość uciążliwa w czytaniu, ale za to WIELCE pouczająca Ciągle to powtarzam: czytajcie, a znajdziecie (odpowiedzi na wasze bolączki). I pytajcie nie po a przed zakupami i realizacją waszych "wspaniałych" pomysłów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borusek 23.09.2014 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Każdemu z nas nowicjuszy po prostu wydaje sie że nasz problem jest najważniejszy i jedyny a coś konkretnego w temacie takiej rury spiro mógł by Kolega powiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.09.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 (edytowane) ...a coś konkretnego w temacie takiej rury spiro mógł by Kolega powiedzieć ? Owszem - rury spiro, z PCW i innych tworzyw po prostu SŁABO nadają się do wentylacji Wyjątkowo można je stosować już "na starcie" dając na dole syfon z odskraplaczem i baaaardzo dobrze je ocieplając (szczególnie, gdy "wentylują" łazienki lub kuchnie, gdzie powietrze jest bogate w dużą ilość pary wodnej w powietrzu). I powinny to być w związku z tym rury usytuowane pionowo a nie poziomo. Edytowane 23 Września 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2426 12.02.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 (edytowane) Chciałem zapytać nie zaśmiecać forum,czy wstawienie przy samym wylocie, kominku kolana 110/50 w celu odprowadzenia skroplin to dobre rozw? Chcę mniejszym końcem puścić rurkę w dół i tam bym łapał skropliny. Interesuje mnie tylko czy wstawienie takiego kolana pod samym kominkiem ma sens bo chyba tam następuje skraplanie? Edytowane 12 Lutego 2018 przez arek2426 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 14.02.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Powiedz mi jak coś takiego chcesz wpiąć w kominek wentylacyjny, żeby to mniejsze było w dół? Do kominka kielicha nie włożysz. Ja użyłem skraplacza, na allegro za 50zł, zrobiłem podobnie jak na zdjęciu. Za skraplaczem dałem rurę spiro ocieploną wełną 10cm, Skraplacz zatopiony w wełnie pomiędzy krokwiami wełna 18cm. Czy zadziałało nie wiem, jeszcze nie mieszkam, ale skraplanie powinno nastąpić w kominku powyżej skraplacza. Rury spiro mam max 1m i oczywiście w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2426 14.02.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 (edytowane) Mógłbyś zdjęcie wstawić? U mnie to wyglada tak Używane są tylko dwa kanały, czerwone linie kanały kominowe, niebieskie krotkie kreski to miejsca kratek w toalecie i kuchni, dłuższe niebieskie o okna w pomieszczeniach. Kombinuje jak to ugryźć żeby połączyć to rurami spiro i uniknąć zalania skroplinami, jak połączyć to wszystko rurę, skraplacz z kominkami. Edytowane 14 Lutego 2018 przez arek2426 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 15.02.2018 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Zdjęcia Ci nie zrobie, bo mam to już zabudowane wełną, nic nie będzie widać. Ten rysunek jest dla mnie niezrozumiały. To jest rzut poziomy, czy pionowy? Zrób zdjęcie z projektu i wrzuc, lepiej będzie to można rozkminić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2426 15.02.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Tzn chciałem zaznaczyć pomieszczenia na parterze łazienka i wc , ich kanały wentylacyjne (czerowne linie) idą do poddasza, na poddaszu zostały w stropie otwory (kanały wentylacyjne z kuchni i wc) po zburzonym kominie. Te otwory muszę w jakiś sensowny sposób połączyć rurami z kominkami w dachu i zastosować patent odprowadzajacy skropliny. Rury te docelowo będą schowane w sciance z płyt która tam ma powstać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 15.02.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Jeżeli tam ma być scianka, to bym robił z pustaków wentylacyjnych, przynajmniej będziesz później miał solidniejszą sciankę. Tylko czy te kominki są zaraz nad kanałami? Skora tam ma być scianka działowa to będzie poddasze użytkowe. Teraz, czy ono będzie do samego kominka? Więc tam będziesz grzał, więc skropliny Ci nie powstaną....Jeżeli jest możliwośc wyciągnij te pustaki wentylacyjne ponad dach i po temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2426 15.02.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 No tak, powiem Ci że mnie oswieciłeś, przecież tak będzie ogrzewane, ocieplenie pod sam dach rury w sciance, ocieplone, dzięki za cenne rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.02.2018 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Chciałem zapytać nie zaśmiecać forum,czy wstawienie przy samym wylocie, kominku kolana 110/50 w celu odprowadzenia skroplin to dobre rozw? Chcę mniejszym końcem puścić rurkę w dół i tam bym łapał skropliny. Interesuje mnie tylko czy wstawienie takiego kolana pod samym kominkiem ma sens bo chyba tam następuje skraplanie? [ATTACH=CONFIG]407115[/ATTACH] A konkretnie o co Ci biega bo nie jarze ? Skropliny reku odbiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts