Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto kupić to mieszkanie (49,43m2)?

ewexx

Recommended Posts

Witam wszystkich :welcome:

Moim problemem jest podjęcie decyzji o zakupie mieszkania.

Jest w stanie deweloperskim bez białego montażu już do odbioru kluczy.

Oczywiście cena jest bardzo dobra tylko układ jest nieco dziwny i dla mnie jako laika aranżacja jest nie do wyobrażenia.

Zwłaszcza brak miejsca na szafę w przedpokoju i bardzo mała łazienka.

Bardzo proszę o pomoc jak Wy to widzicie :bash:

Obraz.jpg

Jak na 50 m2 to rozkład słaby. Zero przedpokoju , nie ma nawet miejsca na powieszenie 2 kurtek i 2 par butów. Zero kuchni bo ten aneks to kpina przy takim metrażu. Z kolei 15 m "mały" pokój to przesada w 2-pokojowym mieszkaniu. Nie wiem jakie tam są kierunki świata i jakiej wielkości okna (do podłogi czy "normalne"), ale wygląda na ciemne (loggia zaciemnia mieszkanie). Łazienka jest ok. Generalnie bardzo słaba kuchnia i przedpokój. Dla dwojga jeszcze ok, jak pojawi się dziecko będzie koszmarne. Wyobraź sobie wjeżdżanie wózkiem do tego przedpokoju. Czyli mieszkanie na kilka lat maksymalnie.

Broni się tylko niską ceną.

W łazience spokojnie powinno się spokojnie zmieścić podstawowe wyposażenie. W przedpokoju po obu stronach drzwi do łazienki płytka zabudowa(ok.40cm) - szafki wysokie albo niskie(na buty ) i haczyki na kurtki. Jakaś głębsza szafa na przedpokojowe graty(odkurzacz itp) może zaczynać ciąg mebli kuchennych. Na poniższym rysunku czerwone kreski to przykładowy plan zamknięcia salonu jeśli w przyszłości pojawi się potomek i oddacie mu sypialnię a sami przeniesiecie się ze spaniem na sofę. Przejście do kuchni w skośnej ściance opcjonalne - można zamiast niego postawić tam mały stolik "śniadaniowy".

1.jpg

Albo tak - czarne ścianki są pełnej wysokości - do postawienia teraz, zielona ścianka to niski murek(90-120cm wysokości) a przy nim blacik, coś w rodzaju barku - później tę ścianę można zabudować do sufitu, jak już będziecie stawiać czerwone ściany, żeby mieć troche prywatności wieczorem ;)

2.jpg

Edytowane przez alicyja
dodany drugi projekt

Mieszkanie ma bardzo dobry układ,łazienka wcale nie jest mała,sypialnia ustawna.Salon można częściowo oddzielić ścianką lub jakimś regałem żeby nie był tak na wierzchu po wejściu do mieszkania.

http://static.pokazywarka.pl/i/4267886/458852/gdytu687.jpg

http://static.pokazywarka.pl/i/4267886/663682/ryuyti98.jpg

Edytowane przez kinka

Zerknij jeszcze na układ mieszkania sąsiedniego, czy jego loggia nie przylega rogiem do "twojej"? jeśli tak to będziecie się witać uściskiem ręki przez balkon. Pytanie kto ci się trafi za sąsiada.

Zamknięcie kuchni to krok w dobrym kierunku, ale nadal uważam że to mieszkanie ma za mało okien.

Mieszkałam w mieszkaniu z małym przedpokojem (ale i tak większym niż tu, bo dało się zrobić dużą wnękową szafę, natomiast pozostało miejsca tyle ile tutaj) i było to koszmarne.

To drugie dużo lepsze, dlatego też pewnie droższe. Niska cena poprzedniego jest zapewne spowodowana jego "słabościami" :)

Zastanów się też, czy chcesz kupić mieszkanie, które trzeba przebudować, żeby było wygodne. W ostatecznym rozrachunku "tanie" może wyjść drogo.

:) te mieszkania zostały w całym pionie. Na trzecim ostatnim piętrze jest najwięcej światła i dla mnie jako laika wyglądało całkiem dobrze.

Dopiero teraz coś mnie tchnęło. Cena za metr nie jest niższa niż w tych już sprzedanych mieszkaniach. Zależałoby nam na szybkim wprowadzeniu stąd te rozważania. Jestem wam bardzo wdzięczna za rady trochę jaśniej to widzę.:p