Robi25 21.09.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Witam. Rozpocząłem samodzielny montaż płyt styropianowych na domu. Kleje na piankę. Pierwsza warstwa na zamontowanych listwach startowych. Klejąc styropian i trzymając pion widzę, że wychodzi mi między murem a styropianem szczelina grubości palca. Podpowiedzcie mi czy jest to prawidłowe, czy zmienić coś w montażu. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 21.09.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Witam. Rozpocząłem samodzielny montaż płyt styropianowych na domu. Kleje na piankę. Pierwsza warstwa na zamontowanych listwach startowych. Klejąc styropian i trzymając pion widzę, że wychodzi mi między murem a styropianem szczelina grubości palca. Podpowiedzcie mi czy jest to prawidłowe, czy zmienić coś w montażu. Dziękuję i pozdrawiam widocznie sciana nie ma pionu, albo masz walnieta poziomice. watpie ze pianka przy takich szczelinach dobrze zlapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 21.09.2014 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Trzyma bo próbowałem oderwać. Grubiej piany daję. A jakie szczeliny powinny być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.09.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Przede wszystkim - do czego kleisz i czym kleisz ?I jak kleisz ? Bo przyczyny są dwie - albo masz nierówną powierzchnię scian, albo masz zła technikę klejenia i piana "odpycha" ci płytę od ściany.Centymetr to to bardzo żle... Plyta powinna przylegac idealnie, ewentualnie jakieś 1-2mm przerwy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 21.09.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Przede wszystkim - do czego kleisz i czym kleisz ? I jak kleisz ? Bo przyczyny są dwie - albo masz nierówną powierzchnię scian, albo masz zła technikę klejenia i piana "odpycha" ci płytę od ściany. Centymetr to to bardzo żle... Plyta powinna przylegac idealnie, ewentualnie jakieś 1-2mm przerwy.. 1-2 mm przerwy.... Pokaż mi jedną budowę na której ściany są wymurowane idealnie - żeby uzyskac 1-2 mm , to musi być IDEALNIE wymurowane, lub wcześniej wyrównane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.09.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 W srodę zrobię zdjęcia U mnie, kiedy przykładam do ściany płytę Austrothermu, to przylega idealnie, bez szpar. Te 2 mm to nie ze wzglądu na nierównosci płyty/ściany, tylko na piankę, która o tyle może odepchnąć płytę od ściany. Mam ściany z silikatu. Po wymierzeniu ich tynkarze sami (!) obniżyli nornowe zużycie materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 22.09.2014 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Przede wszystkim - do czego kleisz i czym kleisz ? I jak kleisz ? Bo przyczyny są dwie - albo masz nierówną powierzchnię scian, albo masz zła technikę klejenia i piana "odpycha" ci płytę od ściany. Centymetr to to bardzo żle... Plyta powinna przylegac idealnie, ewentualnie jakieś 1-2mm przerwy.. Kleję do pustaka ceramicznego. Pianka Neostick. Nakładam warkocz po obwodzie płyty i jeden przez środek. Ustawiam płytę tak aby utrzymać pion i to wszystko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.09.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 A ile czekasz między nałozeniem piany na płytę, a dociśnięciem jej do ściany ? Jeśli przykladasz płyte bez piany do ściany, to masz już takie szpary ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 22.09.2014 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 A ile czekasz między nałozeniem piany na płytę, a dociśnięciem jej do ściany ? Jeśli przykladasz płyte bez piany do ściany, to masz już takie szpary ? Nakładam na raz pianę na 3 płyty. Jak odstawiam pianę to biorę pierwszą płytę i przykładam. Jutro sprawdzę dokładnie jakie są szpary po przyłożeniu samej płyty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.09.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 A jak dlugo dociskasz płytę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 23.09.2014 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 A jak dlugo dociskasz płytę ? Dokladam plyte i ustawiam aby nyl pion i poziom i klade nastepna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Ja dociskam łatą 40-60 sekund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Zdjecia o których mówiłem: Jedej płyty nie "upilnowalem" wystarczająco długi czas i piana zrobiła swoje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.09.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 zdjecia o których mówiłem: jedej płyty nie "upilnowalem" wystarczająco długi czas i piana zrobiła swoje: n1 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 23.09.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Zdjecia o których mówiłem: Jedej płyty nie "upilnowalem" wystarczająco długi czas i piana zrobiła swoje: Jeśli szczelina jest taka jak na zdjeciu na wszystkich płytach i powierzchnia elewacji jest ok, tzn. równa powierzchnia - to chylę czoła jeszcze takich ścian nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 (edytowane) Dopiero zaczynam i na razie przykleiłem tylko 10płyt, najwieksza szczelina powstala pod tą na ostatnim zdjeciu (ale to wynik mojego niedopatrzena).Sciany są takie aż po wieniec. Wieniec tez jest OK - tzn nie wypchało szalunków, choc mleczko betonowe wyciekło i zastyglo w paru miejscach i trzeba je skuć.Powyżej wieńca, na szczytach jest trochę gorzej, gdyz one murowane były z bloczków betonu komórkowego bez piora-wpustu.Tam moga pojawić sie odchyłki (ale niewielkie, gdyz ocieplalem je od srodka i tragedii nie było), tyle, że poddasze jest nieogrzewane i starannosc ocieplenia takie kluczowe nie jest, nierownosci styropianu mozna będzie starować. Edytowane 23 Września 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.09.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 (edytowane) no tutaj plyty z eps beda bardziej krzywe niz odchylenia na scianie... pieknie... gratuluje stanu surowego. Piotrek - same takie budowy co?Ja bym to robil grzebien 6mm na kleju cementowym na cala plaszczyzne i bez kolkowania. Edytowane 23 Września 2014 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 24.09.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 no tutaj plyty z eps beda bardziej krzywe niz odchylenia na scianie... pieknie... gratuluje stanu surowego. Piotrek - same takie budowy co? Ja bym to robil grzebien 6mm na kleju cementowym na cala plaszczyzne i bez kolkowania. ja tez bym to zrobił na grzebień. Ale piana to też jest dobra metoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 28.09.2014 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 To zadam jeszcze jedno pytanie. Czy ocieplone ściany fundamentowe (bloczek-dysperbit-styropian-klej-siatka-klej) smarować jeszcze raz przed zasypaniem ziemią dysperbitem czy nie jest to już konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.09.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 To zadam jeszcze jedno pytanie. Czy ocieplone ściany fundamentowe (bloczek-dysperbit-styropian-klej-siatka-klej) smarować jeszcze raz przed zasypaniem ziemią dysperbitem czy nie jest to już konieczne? to jest generalnie niepoprawny uklad warstw i blad w koncepcji. wiec... rob teraz jak chcesz. I tak bedzie zle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts