Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z małą lazienką i ściankami działowymi...

kjuik

Recommended Posts

Witam,

Mój duży w tej chwili problem polega na łazience. Jak na załączonym obrazku jest ona mała. Ponieważ jest to nowe mieszkanie łatwo jest nanieść zmiany w stosunku do ścianek działowych, ale kompletnie nie widzę rozwiązania. Kombinowałam już na milion sposobów. Zależało by mi na wannie i prysznicu oraz pralce w łazience, ale powiększając ją blokuje dojście do sypialni, zmieniając dojście zmniejszam i tak już mały pokój obok salonu. Proszę o Wasze pomysły, moje się już wypaliły, ponad to nie mam zbyt dużej wiedzy i doświadczenia w tych kwestiach.

:confused:

http://images68.fotosik.pl/201/1bf412f011aa9177gen.jpg

1) Bez zmiany rozmiarów łazienki. Kabina 80x80cm, wanna asymetryczna(np.75x160cm), płytka pralka pod blatem umywalki.

[ATTACH=CONFIG]281126[/ATTACH]

2) i 3) Łazienka powiększona o kawałek przedpokoju(ok.25cm) i pokoju(ok.20-40cm). Wanna 70x150cm, kabina 90x90cm.

[ATTACH=CONFIG]281127[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]281128[/ATTACH]

Alicyja w wersji nr 1 na wc zostaje ci 63cm albo mniej,wszystko ściśnięte na silę.:no:

Nie twierdzę, że w tej wersji jest jakoś bardzo przestrzennie ale akurat między sedesem a kabiną jest zalecane ok.20cm odstępu a z drugiej strony więcej - ok.27cm do zabudowanego węższego końca wanny(ok.50cm, jasnoszary fragment na rysunku) Gdyby wanna była prostokątna, o szerokości 70cm, to rzeczywiście z tamtej strony odstęp byłby zbyt mały. Nie zmienia to faktu, że taki układ wymagałby przy realizacji dużej uwagi bo w niektórych miejscach jest "na styk"(np. kabina-drzwi-pralka) a jeśli podane przez kjuik wymiary np. nie uwzględniają grubości tynków/kafelków to może być trudno wszystko zmieścić bez przestawiania ścian.

1B.jpg

Dziękuje za propozycje!

Nie ukrywam że mieszkanie jest dość "normalne" ale zarazem ciężko coś wyczarować. Sypialnie planuje w pokoju obok więc nie za bardzo chciałabym ją zmniejszać. Wymiary które podałam są podane w projekcie w stanie deweloperskim.

Już skrajnym pomysłem był taki oto projekt, ale zakładam (i pewnie słusznie) że to porażka architektoniczno - budowlana :no:

http://images69.fotosik.pl/205/d38c6bf29c421767gen.png

http://images66.fotosik.pl/205/92f2ce57d00237e4gen.png

Edytowane przez kjuik

Łazienka tej wielkości nie pomieści wanny i prysznica,rozważ wannę z parawanem.Zwiększając ją kosztem pokoju który jest niewielki to nieporozumienie.

http://static.pokazywarka.pl/i/4274115/338149/hy8i798.jpg

Też tak myślę, ale zastanawiając się nad parawanem, mam sporo wątpliwości praktycznych. W sensie utrzymania, trwałości no i bezpieczeństwa. Wiem że to głupie ale jakoś się obawiam. Myślałam nad mlecznym, ale on zmniejszy diametralnie ta klitkę ;)

Ale najbardziej mnie zaintrygowała ta ścianka w kuchni ;) Obawiam sie własnie tego zeby nie wchodzić do salonu przez kuchnie ale z drugiej strony może to zmniejszyć wizualnie pomieszczenie. Z drugiej strony już teraz myslałam o wysokim i nie wielkim stoliku takim ,żeby można było wstawić pod niego hokery, i tak kombinuje co by tu wymyślic ;)

Edytowane przez kjuik

Też tak myślę, ale zastanawiając się nad parawanem, mam sporo wątpliwości praktycznych. W sensie utrzymania, trwałości no i bezpieczeństwa. Wiem że to głupie ale jakoś się obawiam. Myślałam nad mlecznym, ale on zmniejszy diametralnie ta klitkę ;)

Przecież parawan wannowy się składa więc w ogóle nie wpływa na zmniejszenie (nawet optyczne) pomieszczenia, jest robiony z bezpiecznego szkła jest bardzo wygodny i prosty w utrzymaniu czystości.

Ale w przypadku parawanu, bateria w tym prysznicowa musiałaby być na ścianie po prawej stronie strojąc w drzwiach, więc złożenie tegoż parawanu wydaje mi sie probematyczne ;) No nie wiem ;) Na tą chwile projekt został taki jak był, i niestety łazienka nie zostanie powiększona (przynajmniej jeszcze przez dłuższą chwile) ponieważ nie ma możliwości logistyczno - praktycznych ;)

Wymyśliłam coś takiego co daje odzwierciedlenie Waszych propozycji ;) Jest to zdjęcie łazienki podobnej wielkości, zamieszczone przez własciciela po realizacji. Układ i kolorystyka mi się podoba, pytanie gdzie zmiescic pralkę i szafkę gospodarczą - pozostaje ty chyba tylko ten kąt po prawej stronie, lub lewa, bo w miejscu bidetu planuje wc.

http://waszewnetrza.leroymerlin.pl/original/22343_1_P1060322.JPG