Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skam-P i Bruli

Robosek

Recommended Posts

Witam

W sobote odpalony kociolek czy ktos z wiekszym doswiadczeniem i checia pomocy poczatkujacemu moze zerknac w ustawienia sterownika ;) Od pierwszego rozpalenia jakos narazie nie wygasl cos tam sie pali.Narazie testowo zasypany mial spiekow brak popiol ladny ( jak z papierosa :) ) ale jakos z temp nie daje rady.

https://device.esterownik.pl/device/4945/

Witam

W sobote odpalony kociolek czy ktos z wiekszym doswiadczeniem i checia pomocy poczatkujacemu moze zerknac w ustawienia sterownika ;) Od pierwszego rozpalenia jakos narazie nie wygasl cos tam sie pali.Narazie testowo zasypany mial spiekow brak popiol ladny ( jak z papierosa :) ) ale jakos z temp nie daje rady.

https://device.esterownik.pl/device/4945/

U mnie dopiero po trzech/czterech dniach temperatura zaczęła się stabilizować, nie wiem co ogrzewasz ale u mnie nagrzanie podłogówki około 180m2 podłogi trochę trwa przy piecu 12Kw, co innego jak utrzymanie tej temperatury.

hej Robosek aleś tam kręcił w sobotę....

chyba inne stery zgapiałeś... a inne stery mogą mieć inne dmuchawy.....

zakres zmiany mocy dmuchawy do mocy kotła masz wpisany na okładce instrukcji sterownika

ustawione było min 8kW, max.12kW w grupowym, masz dobrany nadmuch dla mocy 8,12,16.

w podtrzymaniu dmuchaj przy tym wentylu między 43 a 48% w zależności od paliwa

Daj mu popracować, dopieścić pewnie trzeba podtrzymanie do danego obiektu i paliwa i wybrać tryby i funkcje jakie Ci będą odpowiadać.

Zaraz nasi w siatkę grają, więc lecę, miłej niedzieli

Edytowane przez Jarecki79

Dzieki Jarecki za odzew no troszke pokrecilem ale dzis patrze ze zaczyna to juz lepiej wygladac :)

Tak jak ci wyżej pisałem poczekaj z kilka dni, jak piec instalacje rozgrzeje, a później delikatna zmiana ustawień i obserwujesz co się dzieje po kilkunastu godzinach (masz sterownik internetowy i nie musisz siedzieć w kotłowni i obserwować palnik, tylko wystarczy jak przeglądniesz wykresy i statystyki).

Dzieki Maher troszke namieszalem i nie moglem sie odnalesc :) za szybko chcialem osiagnac zadawalajacy cel wiedza teoretyczna nie zawsze idzie w parze z praktyczna no i poczatki i nowy sprzet stwarzaja problemy

Ja zmieniłem opał (kupiłem od tego samego producenta, ten sam opał) i po załadunku przez 4 kolejne dni mi gasł (wcześniej zmieniałem na czeski i nic takiego się nie działo). Ty masz dużo nowocześniejszy palnik i pewnie takich problemów nie będziesz miał, ale możesz sobie wydłużyć czas krótkiej przerwy w podtrzymaniu do spokojnie 90sek (w ciągu 40 nie jest ci w stanie podnieść temperaturę o 15C i ładuje kolejną dawkę, a masz 5 sek podawania to też w tym czasie tego dobrze nie spali. Po drugie jak dopiero rozpaliłeś to palnik masz pusty - brakuje żaru który utrzymywałby ci się do następnego startu, także jakieś większe ustawienia możesz robić po kilku dniach i dobrze jakbyś wzorował się na piecach Skam-P z podobnym palnikiem.

Dzieki za dobre slowo bede opserowal narazie jest ok

Ja zmieniłem opał (kupiłem od tego samego producenta, ten sam opał) i po załadunku przez 4 kolejne dni mi gasł (wcześniej zmieniałem na czeski i nic takiego się nie działo). Ty masz dużo nowocześniejszy palnik i pewnie takich problemów nie będziesz miał, ale możesz sobie wydłużyć czas krótkiej przerwy w podtrzymaniu do spokojnie 90sek (w ciągu 40 nie jest ci w stanie podnieść temperaturę o 15C i ładuje kolejną dawkę, a masz 5 sek podawania to też w tym czasie tego dobrze nie spali. Po drugie jak dopiero rozpaliłeś to palnik masz pusty - brakuje żaru który utrzymywałby ci się do następnego startu, także jakieś większe ustawienia możesz robić po kilku dniach i dobrze jakbyś wzorował się na piecach Skam-P z podobnym palnikiem.