Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę że dyskusja o GWC schodzi się do dwóch rodzajów: przeponowe i bezprzeponowe i jest raczej rozprawą ideologiczną. Nie każdy potrafi zaakceptować ( mimo faktów i doświadczenia niektórych osób) że bezprzeponowe GWC będzie dostarczało powietrze odpowiedniej jakości ( bez glonów,bakterii, grzybów). Poza tym żwirowiec jest bardziej skomplikowanym GWC niż rurowe (więcej można zepsuć). co do kosztów każdy ma inne możliwości. Jednemu będzie taniej robić żwirowca, innemu wodne a innemu rurowca.

teraz taka mała prowokacja:

żwirowiec ma największą powierzchnie wymiany, wymiana jest najszybsza bo zachodzi w sposób bezpośredni ze złoża - zgoda

a jak szybko następuje wymiana energii z gruntu do środka złoża? oraz z racji dosyć skupionego punktu odbioru energii jak wygląda regeneracja cieplna samego gruntu w okolicach złoża ?

Pozdrawiam

Żwirowiec to najbardziej kretyńskie GWC... no cóż .. powiedział co wiedział.

Powierzchnia kamieni jest daleko większa niż powierzchnia rury.

I przebitka na mocy jest największa ...

Nie potrzeba większej powierzchni niż taka, przy której określony strumień powietrza osiągnie temperaturę gruntu.

W wymiennika rurowych nie spotkałem wyższych niż 20 cm a w przypadku żwirowców TAK. Spotkałem nawet tak w górę rozbudowane kretynizmy !Przekr__j_GWC_3.jpg

Na czuja to budują ... nikt z tego konkretnych pieniędzy nie ma ...

http://www.taniaklima.pl/?p=p_11&sName=raport-z-dzialania-gwc a może są ..

ale bez naukowego podejścia nici ...

Chodzi o jego sprawność przy niewielkim nakładzie mocy na wentylator ...

a ten który zrobi optimum kształtu i wydajności będzie miał za gronie ogrzewanie /klimę ..

Na czuja to budują ... nikt z tego konkretnych pieniędzy nie ma ...

http://www.taniaklima.pl/?p=p_11&sName=raport-z-dzialania-gwc a może są ..

ale bez naukowego podejścia nici ...

Chodzi o jego sprawność przy niewielkim nakładzie mocy na wentylator ...

a ten który zrobi optimum kształtu i wydajności będzie miał za gronie ogrzewanie /klimę ..

Ale podstawy fizyki trzeba znać. By w takim żwirowcu utrzymać przepływ powietrza po dnie, trzeba dać tam rury... i po żwirowcu. Trudno nie nazwać j kretyńskim gwc rozbudowane wzwyż .

Poza tym, Pan nie przesadza że gwc to klima!

Ale tu Panu tłumaczę często gęsto na zasadzie ... dobra jest jakoś działa ...
"Jakoś" to wszystko działa. To ma dobrze działać! Jak Pan ciepłe powietrze zmusi, by popłynęło po dnie, gdzie jest najchłodniej! Idzie ono od razu do góry i... zostaje "jakoś"

Pax Panowie Pax może mozna wrócić do meritum sprawy? Opni na temat GWC na tym forum sa tysiące stron. Każdy ma tutaj troche racji i każdy podchodzi do tego na swój sposób. Nie każdy ma dostęp do wiedzy fachowej więc buduje to na czuja i to "jakoś działa" niektórzy majacy wiedze fachową budują cos na podstawie obliczeń i też to jakoś działa. Często lepiej niż elementy robione na "czuja" choć niejdna budowla projektowana przez specjalistów sie zawaliła.

Zawsze trzeba porównywać koszt-zysk-możliwości i dopiero składową tych częsci jest efekt

Pozdrawiam

Ale tu nie ma wiedzy fachowej.. temat jest dość świeży i można jeszcze doktorat zrobić z GWC ..

Często lepiej niż elementy robione na "czuja" choć niejdna budowla projektowana przez specjalistów sie zawaliła.
presja Kolego presja

na oszczędności, zrobię cieńsze, dłuższe .. lżejsze.. plus inne błędy = katastrofa.

Jak jedynym kryterium oferty jest "cena" to wychodzi co wychodzi.. margines błędu się przesuwa.

Stąd budynek http://en.wikipedia.org/wiki/Chrysler_Building ma tyle lat co nie jedna nasza prababka :) i nikt tam z dachem się nie bawił ..

początkowo koszt był duży .. ale wystarczy poczytać różne gazety budowlane np

dotyczy właśnie szczególnie dachów ... no włos się na głowie jerzy ... czyszczenie 8zł m2 czy malowanie ponowne 30zł...

jak by zliczyć obsługę tego badziewia to wyjdzie przez 30 lat 2x dach z inoxu czy z blachy TC (tytanowo cynkowej)...

Już nie wspominając o idiotycznej technice przykręcania blachy na wkręciki z gumkami :D

Właśnie standard pasywny jest taką inwestycją długoterminową ...

• 1 month później...
Dołączę do wątku, ponieważ mam pytanie związane z domami pasywnymi. Otóż chciałbym w przyszłości wybudować/zlecić realizację domu pasywnego, jednak nie wiem co jest lepszym rozwiązaniem. Czy możliwe jest samodzielne wybudowanie domu pasywnego? Wiem, że jest to trudne, ale czy wykonalne? I druga sprawa, czy lepiej jest zlecić to firmom, które specjalizują się w budynkach tego typu, chociażby tej firmie - http://domy.procyon.com.pl/dom-pasywny? Co sądzicie? Edytowane przez Pawel38

Dołączę do wątku, ponieważ mam pytanie związane z domami pasywnymi. Otóż chciałbym w przyszłości wybudować/zlecić realizację domu pasywnego, jednak nie wiem co jest lepszym rozwiązaniem. Czy możliwe jest samodzielne wybudowanie domu pasywnego? Wiem, że jest to trudne, ale czy wykonalne? I druga sprawa, czy lepiej jest zlecić to firmom, które specjalizują się w budynkach tego typu, chociażby tej firmie - [moderowano]? Co sądzicie?

Ważne aby wybudować zgodnie ze sztuką budowlaną i dobrze zweryfikować projekt. Im więcej energii dom zatrzymuje dla siebie tym lepiej dla Ciebie. Dzięki temu zaoszczędzasz na ogrzewaniu, a to największy z kosztów eksploatacji. Najlepszym materiałem, który pozwala na maksymalizację kumulacji energii cieplnej wewnątrz domu jest beton komórkowy.

Edytowane przez Elfir

Ważne aby wybudować zgodnie ze sztuką budowlaną i dobrze zweryfikować projekt. Im więcej energii dom zatrzymuje dla siebie tym lepiej dla Ciebie. Dzięki temu zaoszczędzasz na ogrzewaniu, a to największy z kosztów eksploatacji. Najlepszym materiałem, który pozwala na maksymalizację kumulacji energii cieplnej wewnątrz domu jest beton komórkowy.
Nie gadaj bzdur Gawor. Nie na tym forum takie teksty.