Redakcja 30.09.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z budowy domu pasywnego krok po kroku. Odcinek: Okna do domu pasywnego Zobacz cały cykl: Budowa domu pasywnego krok po kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.09.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Żwirowiec to najbardziej kretyńskie GWC... no cóż .. powiedział co wiedział.Powierzchnia kamieni jest daleko większa niż powierzchnia rury. I przebitka na mocy jest największa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 02.10.2014 04:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Myślę że dyskusja o GWC schodzi się do dwóch rodzajów: przeponowe i bezprzeponowe i jest raczej rozprawą ideologiczną. Nie każdy potrafi zaakceptować ( mimo faktów i doświadczenia niektórych osób) że bezprzeponowe GWC będzie dostarczało powietrze odpowiedniej jakości ( bez glonów,bakterii, grzybów). Poza tym żwirowiec jest bardziej skomplikowanym GWC niż rurowe (więcej można zepsuć). co do kosztów każdy ma inne możliwości. Jednemu będzie taniej robić żwirowca, innemu wodne a innemu rurowca. teraz taka mała prowokacja:żwirowiec ma największą powierzchnie wymiany, wymiana jest najszybsza bo zachodzi w sposób bezpośredni ze złoża - zgoda a jak szybko następuje wymiana energii z gruntu do środka złoża? oraz z racji dosyć skupionego punktu odbioru energii jak wygląda regeneracja cieplna samego gruntu w okolicach złoża ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 To już kwestia kształtu tego złoża chcą dość pilnie strzec tej tajemnicy ci co to wykonują .. i robią to na czuja ... bo jak zna się na cięciu rurek ... to już nie na przewodnictwie cieplnym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Żwirowiec to najbardziej kretyńskie GWC... no cóż .. powiedział co wiedział. Powierzchnia kamieni jest daleko większa niż powierzchnia rury. I przebitka na mocy jest największa ... Nie potrzeba większej powierzchni niż taka, przy której określony strumień powietrza osiągnie temperaturę gruntu. W wymiennika rurowych nie spotkałem wyższych niż 20 cm a w przypadku żwirowców TAK. Spotkałem nawet tak w górę rozbudowane kretynizmy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Na czuja to budują ... nikt z tego konkretnych pieniędzy nie ma ...http://www.taniaklima.pl/?p=p_11&sName=raport-z-dzialania-gwc a może są ..ale bez naukowego podejścia nici ...Chodzi o jego sprawność przy niewielkim nakładzie mocy na wentylator ...a ten który zrobi optimum kształtu i wydajności będzie miał za gronie ogrzewanie /klimę .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.10.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Chodzi o jego sprawność przy niewielkim nakładzie mocy na wentylator ... a ten który zrobi optimum kształtu i wydajności będzie miał za gronie ogrzewanie /klimę .. Po lekturze adam'a i innych o GWC skomponowałem coś takiego: Sądzę, że to coś lepszego niż dotychczasowe układy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Na czuja to budują ... nikt z tego konkretnych pieniędzy nie ma ... http://www.taniaklima.pl/?p=p_11&sName=raport-z-dzialania-gwc a może są .. ale bez naukowego podejścia nici ... Chodzi o jego sprawność przy niewielkim nakładzie mocy na wentylator ... a ten który zrobi optimum kształtu i wydajności będzie miał za gronie ogrzewanie /klimę .. Ale podstawy fizyki trzeba znać. By w takim żwirowcu utrzymać przepływ powietrza po dnie, trzeba dać tam rury... i po żwirowcu. Trudno nie nazwać j kretyńskim gwc rozbudowane wzwyż . Poza tym, Pan nie przesadza że gwc to klima! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Ale tu Panu tłumaczę często gęsto na zasadzie ... dobra jest jakoś działa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Ale tu Panu tłumaczę często gęsto na zasadzie ... dobra jest jakoś działa ... "Jakoś" to wszystko działa. To ma dobrze działać! Jak Pan ciepłe powietrze zmusi, by popłynęło po dnie, gdzie jest najchłodniej! Idzie ono od razu do góry i... zostaje "jakoś" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Ale ja tego nie napisałem jako post pochwalny tego jakoś to działa ... tylko raczek kpiąco ...udało się ... działa ... jakoś lecz nie wiadomo jak ... i czy mogło by działać lepiej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 03.10.2014 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Pax Panowie Pax może mozna wrócić do meritum sprawy? Opni na temat GWC na tym forum sa tysiące stron. Każdy ma tutaj troche racji i każdy podchodzi do tego na swój sposób. Nie każdy ma dostęp do wiedzy fachowej więc buduje to na czuja i to "jakoś działa" niektórzy majacy wiedze fachową budują cos na podstawie obliczeń i też to jakoś działa. Często lepiej niż elementy robione na "czuja" choć niejdna budowla projektowana przez specjalistów sie zawaliła. Zawsze trzeba porównywać koszt-zysk-możliwości i dopiero składową tych częsci jest efekt Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.10.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Ale tu nie ma wiedzy fachowej.. temat jest dość świeży i można jeszcze doktorat zrobić z GWC .. Często lepiej niż elementy robione na "czuja" choć niejdna budowla projektowana przez specjalistów sie zawaliła. presja Kolego presja na oszczędności, zrobię cieńsze, dłuższe .. lżejsze.. plus inne błędy = katastrofa. Jak jedynym kryterium oferty jest "cena" to wychodzi co wychodzi.. margines błędu się przesuwa. Stąd budynek http://en.wikipedia.org/wiki/Chrysler_Building ma tyle lat co nie jedna nasza prababka i nikt tam z dachem się nie bawił .. początkowo koszt był duży .. ale wystarczy poczytać różne gazety budowlane np dotyczy właśnie szczególnie dachów ... no włos się na głowie jerzy ... czyszczenie 8zł m2 czy malowanie ponowne 30zł... jak by zliczyć obsługę tego badziewia to wyjdzie przez 30 lat 2x dach z inoxu czy z blachy TC (tytanowo cynkowej)... Już nie wspominając o idiotycznej technice przykręcania blachy na wkręciki z gumkami Właśnie standard pasywny jest taką inwestycją długoterminową ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 03.10.2014 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Ja mam blachę na rąbek, a jako że mam atrapę dachu a sam dom ma dach płaski chciałem dać najtańszy możliwy typ właśnie przykręcany na farmery:) Jaka jest żywotnośc takiej blachy ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.10.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Znikoma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 04.10.2014 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 a jaka alternatywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel38 19.11.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 (edytowane) Dołączę do wątku, ponieważ mam pytanie związane z domami pasywnymi. Otóż chciałbym w przyszłości wybudować/zlecić realizację domu pasywnego, jednak nie wiem co jest lepszym rozwiązaniem. Czy możliwe jest samodzielne wybudowanie domu pasywnego? Wiem, że jest to trudne, ale czy wykonalne? I druga sprawa, czy lepiej jest zlecić to firmom, które specjalizują się w budynkach tego typu, chociażby tej firmie - http://domy.procyon.com.pl/dom-pasywny? Co sądzicie? Edytowane 28 Listopada 2014 przez Pawel38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 19.11.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 (edytowane) Dołączę do wątku, ponieważ mam pytanie związane z domami pasywnymi. Otóż chciałbym w przyszłości wybudować/zlecić realizację domu pasywnego, jednak nie wiem co jest lepszym rozwiązaniem. Czy możliwe jest samodzielne wybudowanie domu pasywnego? Wiem, że jest to trudne, ale czy wykonalne? I druga sprawa, czy lepiej jest zlecić to firmom, które specjalizują się w budynkach tego typu, chociażby tej firmie - [moderowano]? Co sądzicie? Ważne aby wybudować zgodnie ze sztuką budowlaną i dobrze zweryfikować projekt. Im więcej energii dom zatrzymuje dla siebie tym lepiej dla Ciebie. Dzięki temu zaoszczędzasz na ogrzewaniu, a to największy z kosztów eksploatacji. Najlepszym materiałem, który pozwala na maksymalizację kumulacji energii cieplnej wewnątrz domu jest beton komórkowy. Edytowane 20 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.11.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Ważne aby wybudować zgodnie ze sztuką budowlaną i dobrze zweryfikować projekt. Im więcej energii dom zatrzymuje dla siebie tym lepiej dla Ciebie. Dzięki temu zaoszczędzasz na ogrzewaniu, a to największy z kosztów eksploatacji. Najlepszym materiałem, który pozwala na maksymalizację kumulacji energii cieplnej wewnątrz domu jest beton komórkowy.Nie gadaj bzdur Gawor. Nie na tym forum takie teksty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.11.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Nie gadaj bzdur Gawor. Nie na tym forum takie teksty. Może miał na myśli, że ściany zewnętrzne z BK a środek z betonu/silki. W takiej konfiguracji można powiedzieć, że układ domu jest akumulacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts