Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Parterówka NEPTUN 7

Recommended Posts

Witam, chciałabym powitać wszystkich. W tym roku, w maju zaczęliśmy budowę naszego wymarzonego domku. Obecnie jesteśmy na etapie więźby dachowej - konkretnie rzecz ujmując wiązary. Dom od początku budujemy własnymi rękami, Mąż, Ja i Teść.

Chciałabym się z Wami podzielić naszymi poczynaniami w sferze naszej budowy jak również liczę na Waszą pomoc w inspiracji wykonania kuchni i łazienki.

Wybraliśmy już w zasadzie blachę na dach: GERMANIA z blachotrapezu - Superior HB w kolorze czarny połysk, do tego srebrne obróbki i czarne rynny PCV.

I teraz mam problem, gdyż mam do wyboru okna w kolorze orzech lub antracyt, jeszcze nie zdecydowałam jakiej firmy gdyż jeszcze nie spłynęły wszystkie wyceny. Zastanawiam się nad kolorem okien które będą lepiej wyglądać na naszej przyszłej elewacji (raczej biała ale to dopiero przyszłość). Liczę na wasze zdanie gdyż trudno się zdecydować...

neptun_7.jpg

neptun_7_rzut.jpg

Edytowane przez Kasia Rodak

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

IMGP0625.jpgIMGP0632.jpgIMGP0633.jpgIMGP0626.jpg

Tak wygląda stan domku na dzisiaj plus dodatkowo postawione są dwa kominy systemowe - to uczyniliśmy w sobotę razem z mężulkiem.

Jeszcze jedno, najbardziej chciałabym podziękować MSU za inspirację i motywację że do można zbudować "tymi ręcyma".

Wracając do początku, dom powstał z pustaków ceramicznych w systemie DRYFIX, czyli pustaki klejone na piankę. Świetna sprawa, czysto, nie trzeba urabiać zaprawy, nie trzeba nosić ciężkich wiaderek z zaprawą. Ściany są estetyczne i nie są przesiąknięte wodą od zaprawy.

A teraz to co już prawie śni mi się po nocach - jak urządzić kuchnię i łazienkę. Na rysunkach podane są dokładne wymiary jednego i drugiego pomieszczenia, proszę dobre dusze o pomoc w natchnieniu

IMGP0639.jpg

Edytowane przez Kasia Rodak

• 1 month później...

Teraz czekamy na okna, drzwi wejściowe i bramę - chcemy SSZ w tym roku wykonać. Czas wziąć się za elektrykę ale to już działka mojego Mężusia - moja rola kończy się na ustaleniu gdzie będzie stała lodówka i piekarnik, a potem kolor kontaktów - ale to już przyszłość bliżej nieokreślona:eek:

Mnie jednak nurtuje co innego - zabudowa kuchni, łazienki oraz zmiany kosmetyczne w projekcie, tzn. tam gdzie miałam WC małe chcę zrobić spiżarkę a tam gdzie obecnie jest spiżarka pewnie zrobię małą garderobę.

Tak wygląda projekt przed zmianami

neptun-7-ce-rzut-parteru-R5.jpg

A tak po zmianach, które jeszcze jednak są w sferze planów - ale do wykonania. Zmniejszyliśmy łazienkę, jednak po pertraktacjach dodamy jeszcze kawałek ścianki aby wstawić pralkę do łazienki, a na korytarzu gdzie miała stać szafa do zabudowy będzie toaleta

neptun-7 po zmianach.JPG

Co sądzicie o tych zmianach, jeśli oczywiście ktoś czyta?

Fajny ten projekt, podoba mi się układ pomieszczeń

Po zmianach chyba jeszcze lepiej, ale ja zrobilabym chyba szersze przejście z kuchni do jadalni.

Wg mnie dobrze ze kuchnia nie jest otwarta, ale taka całkiem zamknięta tez niedobrze.

Wg mnie można tam zrobić przejście np 2m

Witam w moim "dzienniku", obecnie przejcie do salonu ma szerokość 90 cm (tak było w oryginale) ale planuję je poszerzyć jakieś 15- 20 cm max, co z tego wyjdzie zobaczymy. Dziękuję za wizytę, czytam obecnie Twój dziennik i pochłania mnie bez reszty :yes:, a jestem dopiero w połowie. Naszym zamysłem jest stworzyć fajny domek za rozsądną kwotę. Twój styl domu bardzo mi się podoba jak na razie - niewiem co dalej jest dalej w dzienniku, ale obstawiam że jest pięknie. Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Co za okropna pora roku, zbyt szybko robi się ciemno - po południu zaczyna się już noc, dobrze że posiłkujemy się prowizoryczną żarówką więc możemy popracować chociaż w środku - więc wzięliśmy się za sufity, jak wiadomo drewniane. Na pierwszy ogień poszedł garaż - na chwilę obecną jest już cały osznurowany, na połowie położona wełna.

Postanowiliśmy jeszcze w tym roku ocieplić naszego Neptuna - czy się uda zobaczymy.... Pierwsze 10 płyt położone, oczywiście liczymy na to że uda nam się przykleić sam styropian bez zatapiania siatki (to już na wiosnę), chyba że zima będzie łaskawa.....

Dziękuję, Perypetie z wyborem były nie małe, ale jesteśmy zadowoleni - spełnia wszystkie nasze potrzeby.

"Życzę wytrwałości bo już bliżej jak dalej"

Co do bliżej niż dalej to mam wrażenie że nadal jesteśmy w lesie - jest tyle spraw, które trzeba ogarnąć, złożyć żeby wszystko grało razem - czasem aż głowa puchnie, zwłaszcza jeśli wszystko robi się samemu. Na szczęście forumowicze i wujek GOOGLE zawsze wesprze radą :yes:

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Kupiliśmy płyty na strych, płyty MFP 22 mm - wielki format 2,8 x 2,1 m. Trochę ciężko z wkładaniem ich na górę ale dajemy radę. Mężunio wymyślił wciąganie kółkiem murarskim, ale nie zdało egzaminu, więc wymyślił dodatkowo przekładnię do tego kółka i jest git malina. Więc niedługo będziemy mieć podłogę na strychu :-)

Katarzyno szanowna, skoro juz wpadlem to sie odezwe. Styropian warto bylo by jednak zabezpieczyc siatka z klejem jak najszybciej. Patrzac na gabaryty Waszego domku sadze ze powinno sie do udac zrobic w jakis tydzien + pozniej pomalowanie jakims gruntem aby klej nie nasiakal woda. Co to za styropian z tak nierownomiernym kolorem?

Nabijajac podloge na strychu pamietaj aby welna pod plyta miala przestrzen zeby "oddychac".

Katarzyno szanowna, skoro juz wpadlem to sie odezwe. Styropian warto bylo by jednak zabezpieczyc siatka z klejem jak najszybciej. Patrzac na gabaryty Waszego domku sadze ze powinno sie do udac zrobic w jakis tydzien + pozniej pomalowanie jakims gruntem aby klej nie nasiakal woda. Co to za styropian z tak nierownomiernym kolorem?

Nabijajac podloge na strychu pamietaj aby welna pod plyta miala przestrzen zeby "oddychac".

Witam w moim dzienniku, jest mi bardzo miło, że do mnie zawitałeś :-)

Dziękuję za cenne rady, nie omieszkamy skorzystać :-)

Co do styropianu to jest podobno to samo, na pewno takie same były opakowania - pewnie do części w fabryce dodało się więcej grafitu. A z racji że miałam ciemniejszy i jaśniejszy pomyślałam że wykorzystam to w ociepleniu, i w ten sposób wyszedł fajny pasek wokół domu.

Zaciągnąć siatką i klejem raczej nie damy rady tej zimy, gdyż nie mamy niestety takich możliwości, głównie czasowo-urlopowych