Kasia Rodak 21.09.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 (edytowane) Witam, chciałabym powitać wszystkich. W tym roku, w maju zaczęliśmy budowę naszego wymarzonego domku. Obecnie jesteśmy na etapie więźby dachowej - konkretnie rzecz ujmując wiązary. Dom od początku budujemy własnymi rękami, Mąż, Ja i Teść. Chciałabym się z Wami podzielić naszymi poczynaniami w sferze naszej budowy jak również liczę na Waszą pomoc w inspiracji wykonania kuchni i łazienki. Wybraliśmy już w zasadzie blachę na dach: GERMANIA z blachotrapezu - Superior HB w kolorze czarny połysk, do tego srebrne obróbki i czarne rynny PCV. I teraz mam problem, gdyż mam do wyboru okna w kolorze orzech lub antracyt, jeszcze nie zdecydowałam jakiej firmy gdyż jeszcze nie spłynęły wszystkie wyceny. Zastanawiam się nad kolorem okien które będą lepiej wyglądać na naszej przyszłej elewacji (raczej biała ale to dopiero przyszłość). Liczę na wasze zdanie gdyż trudno się zdecydować... Edytowane 21 Września 2014 przez Kasia Rodak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Rodak 22.09.2014 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 (edytowane) Tak wygląda stan domku na dzisiaj plus dodatkowo postawione są dwa kominy systemowe - to uczyniliśmy w sobotę razem z mężulkiem. Jeszcze jedno, najbardziej chciałabym podziękować MSU za inspirację i motywację że do można zbudować "tymi ręcyma". Wracając do początku, dom powstał z pustaków ceramicznych w systemie DRYFIX, czyli pustaki klejone na piankę. Świetna sprawa, czysto, nie trzeba urabiać zaprawy, nie trzeba nosić ciężkich wiaderek z zaprawą. Ściany są estetyczne i nie są przesiąknięte wodą od zaprawy. A teraz to co już prawie śni mi się po nocach - jak urządzić kuchnię i łazienkę. Na rysunkach podane są dokładne wymiary jednego i drugiego pomieszczenia, proszę dobre dusze o pomoc w natchnieniu Edytowane 22 Września 2014 przez Kasia Rodak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Rodak 11.11.2014 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam, dach już skończony Teraz kończymy równać ziemię z 25 wywrotek, którymi musieliśmy podnieść trochę poziom działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Rodak 11.11.2014 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Teraz czekamy na okna, drzwi wejściowe i bramę - chcemy SSZ w tym roku wykonać. Czas wziąć się za elektrykę ale to już działka mojego Mężusia - moja rola kończy się na ustaleniu gdzie będzie stała lodówka i piekarnik, a potem kolor kontaktów - ale to już przyszłość bliżej nieokreślona:eek: Mnie jednak nurtuje co innego - zabudowa kuchni, łazienki oraz zmiany kosmetyczne w projekcie, tzn. tam gdzie miałam WC małe chcę zrobić spiżarkę a tam gdzie obecnie jest spiżarka pewnie zrobię małą garderobę. Tak wygląda projekt przed zmianami A tak po zmianach, które jeszcze jednak są w sferze planów - ale do wykonania. Zmniejszyliśmy łazienkę, jednak po pertraktacjach dodamy jeszcze kawałek ścianki aby wstawić pralkę do łazienki, a na korytarzu gdzie miała stać szafa do zabudowy będzie toaleta Co sądzicie o tych zmianach, jeśli oczywiście ktoś czyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Rodak 11.11.2014 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 A tu moje inspiracje kuchenne, przepraszam ale nie pamiętam od kogo zaczerpnęłam, jeśli będzie problem to oczywiści usunę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 11.11.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Fajny ten projekt, podoba mi się układ pomieszczeńPo zmianach chyba jeszcze lepiej, ale ja zrobilabym chyba szersze przejście z kuchni do jadalni.Wg mnie dobrze ze kuchnia nie jest otwarta, ale taka całkiem zamknięta tez niedobrze.Wg mnie można tam zrobić przejście np 2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Rodak 11.11.2014 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam w moim "dzienniku", obecnie przejcie do salonu ma szerokość 90 cm (tak było w oryginale) ale planuję je poszerzyć jakieś 15- 20 cm max, co z tego wyjdzie zobaczymy. Dziękuję za wizytę, czytam obecnie Twój dziennik i pochłania mnie bez reszty , a jestem dopiero w połowie. Naszym zamysłem jest stworzyć fajny domek za rozsądną kwotę. Twój styl domu bardzo mi się podoba jak na razie - niewiem co dalej jest dalej w dzienniku, ale obstawiam że jest pięknie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 11.11.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Ale zapowiada ci się śliczna kuchnia, wiec może szkoda ja tak całkiem zasłaniać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Rodak 11.11.2014 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Przemyślę to jeszcze na pewno nie raz - dziękuję za sugestie, a teraz czas na Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Rodak 20.11.2014 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Co za okropna pora roku, zbyt szybko robi się ciemno - po południu zaczyna się już noc, dobrze że posiłkujemy się prowizoryczną żarówką więc możemy popracować chociaż w środku - więc wzięliśmy się za sufity, jak wiadomo drewniane. Na pierwszy ogień poszedł garaż - na chwilę obecną jest już cały osznurowany, na połowie położona wełna. Postanowiliśmy jeszcze w tym roku ocieplić naszego Neptuna - czy się uda zobaczymy.... Pierwsze 10 płyt położone, oczywiście liczymy na to że uda nam się przykleić sam styropian bez zatapiania siatki (to już na wiosnę), chyba że zima będzie łaskawa..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jose18 21.11.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Projekt wybrany świetnie bo to również mój gust I białe meble w kuchni obowiązkowo Życzę wytrwałości bo już bliżej jak dalej Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Rodak 21.11.2014 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Dziękuję, Perypetie z wyborem były nie małe, ale jesteśmy zadowoleni - spełnia wszystkie nasze potrzeby. "Życzę wytrwałości bo już bliżej jak dalej" Co do bliżej niż dalej to mam wrażenie że nadal jesteśmy w lesie - jest tyle spraw, które trzeba ogarnąć, złożyć żeby wszystko grało razem - czasem aż głowa puchnie, zwłaszcza jeśli wszystko robi się samemu. Na szczęście forumowicze i wujek GOOGLE zawsze wesprze radą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Rodak 06.01.2015 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Ocieplenie - załatwione, a przynajmniej w połowie. Przykleiliśmy już styropian na cały dom Siatka + klej = wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Rodak 06.01.2015 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Strop - prawie zrobiona pierwsza partia, pierwsze 20 cm między belkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rd803 20.01.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Dzień dobry, w tym roku rozpoczniemy budowę domu neptun 5 bądź 7. Cieszę się, ze znalazłam Pani wpisy i z niecierpliwością czekam na dalsze informacje dotyczące budowy. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Rodak 20.01.2015 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Witam w moich skromnych progach. Cieszę się że są osoby które również tak jak my budują NEPTUNa. Czy wprowadzaliście jakieś zmiany do projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Rodak 20.01.2015 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Kupiliśmy płyty na strych, płyty MFP 22 mm - wielki format 2,8 x 2,1 m. Trochę ciężko z wkładaniem ich na górę ale dajemy radę. Mężunio wymyślił wciąganie kółkiem murarskim, ale nie zdało egzaminu, więc wymyślił dodatkowo przekładnię do tego kółka i jest git malina. Więc niedługo będziemy mieć podłogę na strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 21.01.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Katarzyno szanowna, skoro juz wpadlem to sie odezwe. Styropian warto bylo by jednak zabezpieczyc siatka z klejem jak najszybciej. Patrzac na gabaryty Waszego domku sadze ze powinno sie do udac zrobic w jakis tydzien + pozniej pomalowanie jakims gruntem aby klej nie nasiakal woda. Co to za styropian z tak nierownomiernym kolorem? Nabijajac podloge na strychu pamietaj aby welna pod plyta miala przestrzen zeby "oddychac". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.01.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Też mnie straszono w hurtowni, że grafitowca trzeba szybko zaciągnąć klejem, bo się szybko utlenia. Nawet nie chcieli mi go na składzie trzymać, bo ponoć mają złe doświadczenia. Co innego biały - ten odbija promieniowanie, a czarny pochłania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Rodak 21.01.2015 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Katarzyno szanowna, skoro juz wpadlem to sie odezwe. Styropian warto bylo by jednak zabezpieczyc siatka z klejem jak najszybciej. Patrzac na gabaryty Waszego domku sadze ze powinno sie do udac zrobic w jakis tydzien + pozniej pomalowanie jakims gruntem aby klej nie nasiakal woda. Co to za styropian z tak nierownomiernym kolorem? Nabijajac podloge na strychu pamietaj aby welna pod plyta miala przestrzen zeby "oddychac". Witam w moim dzienniku, jest mi bardzo miło, że do mnie zawitałeś Dziękuję za cenne rady, nie omieszkamy skorzystać Co do styropianu to jest podobno to samo, na pewno takie same były opakowania - pewnie do części w fabryce dodało się więcej grafitu. A z racji że miałam ciemniejszy i jaśniejszy pomyślałam że wykorzystam to w ociepleniu, i w ten sposób wyszedł fajny pasek wokół domu. Zaciągnąć siatką i klejem raczej nie damy rady tej zimy, gdyż nie mamy niestety takich możliwości, głównie czasowo-urlopowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts