maciekkpl 21.09.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Witam serdecznie, czy ktoś z Państwa miał podobną sytuacje : kupiłem działkę rolną w klasie V w mieście. Działka miała promesy które uległy wygaśnięciu oraz posiadała ważną decyzję o warunkach zabudowy. Działka powstała w wyniku podziału na 3 działki budowlane i 1 działkę przeznaczoną pod drogę wewnętrzną której jestem właścicielem w 1/3. Poprzedni właściciel występując o WZ zaznaczył iż chce warunki na budowę 3 domów jednorodzinnych ( taka jest liczba działek po podziale ). Warunki zostały wydane, jednakże gdy pojechałem do urzędu to urzędnik powiedział że nie ma możliwości przepisania na mnie warunków zabudowy ponieważ nie mam zamiaru budować 3 budynków jednorodzinnych a jedynie jeden, w związku z czym muszę na nowo załatwić promesy ( z tym nie ma problemu ) oraz występować o warunki zabudowy na nowo, co w związku z przystąpieniem do wykonywania planu zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu może spowodować zmianę warunków jak i wydłużenie okresu oczekiwania na warunki do nawet 9 miesięcy. Wg logiki skoro zostały wydane WZ dla budowy 3 domów, ktoś z urzędników się nad tym napracował i wydał takie warunki, w międzyczasie nic się nie zmieniło ( chodzi o podział działek, ich powierzchnie ) to dlaczego muszę występować na nowo o WZ. Czy ktoś z Państwa miał podobny przypadek? Może to tylko niewiedza urzędnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.09.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Myślę, że to nieporozumienie, wynikające z wniosku o cesję WZiZT.Urząd może dokonać cesji, tylko w przypadku, kiedy nowy właściciel spełni wszystkie (warunek ustawowy) warunki WZiZT.WZiZT może (powinno) być przeniesione na wszystkich właścicieli działek, powstałych w wyniku podziału terenu określonego w WZiZT. Zasięgnij informacji w powiecie - tam powinni powiedzieć jak praktycznie "ugryźć" ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabor007 26.09.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Dzień Dobry Mam podobny problem z warunkami zabudowy. W gminie mają na ten temat odmienne zdanie aniżeli w powiecie. Dlatego zwracam się poradę do Państwa.Otóż, zakupiłem działkę od rolnika, który wytyczył ze swojego pola 1000m2 wystąpił o warunki zabudowy i je otrzymał (włącznie ze wszystkimi planami: energia, woda itp.). Czyli kupiłem działkę z warunkami zabudowy. W gminie twierdzą, że mogę przepisać te warunki zabudowy natomiast w powiecie twierdzą, że muszę jeszcze raz przejść wszystkie procedury związane z warunkami zabudowy.Logicznie myśląc to jest strata czasu i pieniędzy. Proszę o pomoc.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.09.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Niech poprzedni właściciel WZiZT zrobi na Ciebie cesję.Wtedy WZiZT będą twoją własnością.Powiat niech się goni. Ps. Na dzień dzisiejszy kupiłeś działkę bez WZiZT, bo nie jest na Ciebie.Poprzedni właściciel musi dokonać cesji inaczej ta działka pozostanie (dla Ciebie) bez prawa do zabudowy i będziesz musiał starać się o WZiZT od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 06.10.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Kurcze, kupiłam działkę od gminy. Gmina chcąc sprzedać działki sama wydała sobie (nieważne jak śmiesznie to brzmi) decyzję o warunkach zabudowy obejmującą trzy domy jednorodzinne z budynkami gospodarczymi. Później podzieliła jedną wielką działkę na trzy. Nam decyzja o warunkach zabudowy odpowiadała i po kupnie działki wystąpiliśmy po prostu o przeniesienie decyzji na nas jako nowych właścicieli działki. Żadnych problemów z tym nie było, nie występowaliśmy o żadne nowe warunki, a decyzja o przeniesieniu była prawomocna w ciągu miesiąca. Ale zaznaczam, to ja sama występowałam o przeniesienie, gdyby mi decyzja nie pasowała to wnioskowałabym o wydanie innych warunków. Moim zdaniem gmina nie ma podstaw, żeby nie przenieść decyzji o warunkach zabudowy, jeśli Ty przyjmujesz wszystkie warunki i osoba, która sprzedała Ci działkę się na to zgadza. Najlepiej byłoby złożyć oficjalny wniosek o przeniesienie, załączyć odpis oryginału decyzji, mapkę, KW, odpowiednie oświadczenia i dowód uiszczenia opłaty skarbowej i czekać na to, co odpowiedzą. Najwyżej wezwą do usunięcia braków, ale wtedy przynajmniej będzięsz miał konkretnie wskazane, co trzeba zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.10.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Mała uwaga.Przenieść może tylko właściciel decyzji - natomiast gmina, w zasadzie, nie może odmówić "przepisania" i nie jest stroną. Inaczej i prościej - tylko właściciel decyzji może wystąpić o jej przepisanie na kogoś innego (niekoniecznie nowego właściciela działki, bo to nie jest warunek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts