Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNA ZE SZ[PROSAMI

Gość

Recommended Posts

Wygląd to jedno, ale czy widzieliście kiedyś okna ze szprosmi międzyszybowymi zimą? Przy dużej różnicy temperatur na ich wysokości skrapla się woda. Szprosy są wykonane z aluminium i tworzą mostek termiczny :smile: .

hmm co za słownictwo :smile: swoją drogą to anonim chyba rzeczywiście jest przewrażliwiony, poza tym skąd to aluminium ? Wydawało mi sie że dajmy na to w drewnianych oknach szprosy są drewniane to raz a i same szprosy z tego co wiem nie dotykają ani zewnętrznej ani wewnętrznej szyby, to dwa.

On 2002-07-03 15:18, dobrzykowice wrote:

Wydawało mi sie że dajmy na to w drewnianych oknach szprosy są drewniane to raz a i same szprosy z tego co wiem nie dotykają ani zewnętrznej ani wewnętrznej szyby, to dwa.

Zastanawialiśmy się długo z żoną nad ewentualnością zakupu okien ze szporosami, lecz w końcu z nich zrezygnowaliśmy (ach te ceny).

Sporo takich okien naogladaliśmy się i stwierdzam, że szprosy bywają i drewniane i plastikowe i metalowe (czy to aluminium - nie wiem). Bywają umieszczone między szybami, przylegają do szyb a także są umieszczane na ruchomych zawiasach na zewnatrz okna. Czyli "do wyboru - do koloru"

Co do słownictwa anonimowego - to masz całkowitą rację.

Pozdrawiam

Sorry - ponioslo mnie. Wiec nie zawsze sa szprosy drewniane - ja mam w drewnianych oknach szprosy aluminiowe tylko sa powleczone metalem w kolorze zlota. Szpros nie dotyka do szyby - powiem wiecej - utrzymuje staly dystans pomiedzy szybami. Na przecieciach ma nalozone silikonowe krople, ktore dotykaja do szyby utrzymujac stala odleglosc. Czy to w czyms pomaga? - nie wiem ale wystarczy popatrzec na szyby bez szprosow np. rano - widac ze nie sa plaskie tylko wklesle - wszystko przez zmiany temp. Takie chodzenie szyby moze miec wplyw na szybsze ubycie argonu z miedzyszybia.