Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie czy dobrze kombinuję :D

dino777

Recommended Posts

Witam

Potzrebuje porady, nakierowania na porawidłowe tory, projekt to Znany 113C, kosmetyczne zmiany, likwidacja wszytkich kominów poza kominkowym, bo kominek w salonie musi być, wentylacja mechaniczna rekuperator, i teraz sprawa ogrzewania w całym domu bedzie podłogówka, kombinuje sobie tak aby dać duży bufor ciepła 500-1000L tylko taki, który ma w sobie zbiornik na CWU, dopiero się rozglądam i sam nei wiem co wybrać, wspomaganie kominkiem (niekoniecznie ale możliwe) solar i elektryka, gazu nie chcę, ekogroszku też nie bo żaden ze mnei górnik :D i teraz tak, czy do takiego bufora potzrebny jest dodatkowy piec elektryczny do ogrzewania, czy jakas grzałka wewnątrz?? wiadomo, ze grzanie bufora w II taryfie i jego pojemność powinno załatwić sprawę ekonomiki systemu.

Byłbym wdzięczny za naprowadzenie w którym kierunku podążać :D

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ja w swojej instalacji mam taki http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=148739&d=1353133936

Mój jest 1000L i największym zbiornikiem na CWU, z 1 wężownicą do solara, kominek też podłączony przez wymiennik.

Jeżeli masz zamiar grzać grzałkami i w taryfach to jak największy, jeżeli PC to coś mniejszego o ile ci bufor potrzebny.

Pomyśl jakie rozwiązanie będziesz miał w lecie, też grzać cały bufor? Ja grzeję cały rok ale ja mam węgiel.

jak już to 1000 litrów niewiele cena nie rośnie taak szybko jak pojemność

masz opcję wężownicy zamiast zbiornika cwu, nie wiem co taniej

nie taniej osobno zbiornik na cwu? 140 litrów z weżownicą i powiesić na buforem, jak bufor będzie ciepły to grawitacja powinna zrobic swoje ale niech sie ktoś jeszcze w tym temacie wypowie

solary sobie odpusc, już lepiej te pieniądze wydać na pome ciepla do cwu albo ogniwa fotowoltaiczne

jak już to 1000 litrów niewiele cena nie rośnie taak szybko jak pojemność

masz opcję wężownicy zamiast zbiornika cwu, nie wiem co taniej

nie taniej osobno zbiornik na cwu? 140 litrów z weżownicą i powiesić na buforem, jak bufor będzie ciepły to grawitacja powinna zrobic swoje ale niech sie ktoś jeszcze w tym temacie wypowie

solary sobie odpusc, już lepiej te pieniądze wydać na pome ciepla do cwu albo ogniwa fotowoltaiczne

To zdanie jest najważniejsze, popieram chociaż mam solary.

dzięki za odpowiedż, odnosnie solarów to wróciłem od znajomego co ma ogrzewanie na gaz z duuuuzej butli :D i po założeniu solarów rachunki drastycznie spadły, dlatego skłaniam się ku temu aby je załozyć, ceny dość radykalnie spadły i własnie tez chodzi o ten zbiornik na cwu czy oddzielny czy razem, bo rozumiem, że jak będzie wspólny to trzeba grzać cały bufor?? jak tak, to może dodatkowo tylko na okres letni oddzielny zbiornik na cwu ?? ma to sens czy raczej nie??

Solary dają oszczędności w dni słoneczne, mniej w dni lekko pochmurne i wcale w pochmurne. W zimie zapomnij o solarach, nic nie uzyskasz a to z tego powodu że dzień krótki i dni słonecznych mało. Jak jeszcze raz miałbym zakładać coś podobnego to tylko ogniwa. Wystarczy że jest jasno i już masz zyski, małe bo małe ale większe niż na solarach.

Jeżeli masz takie możliwości i chcesz mieć tak jak piszesz czyli kominek i solary to ja bym zainwestował w PC i ogniwa. W kominku zapalisz rekreacyjnie a nie codziennie, na początku będzie fajnie i codziennie a potem fascynacja przejdzie. Mały bufor z grzałkami do ogniw a nadwyżki w aku i inwerterem w instalację domową. Jak wszystko ładnie dopracujesz to ogrzewanie będzie kosztowało grosze.

Solary dają oszczędności w dni słoneczne, mniej w dni lekko pochmurne i wcale w pochmurne. W zimie zapomnij o solarach, nic nie uzyskasz a to z tego powodu że dzień krótki i dni słonecznych mało. Jak jeszcze raz miałbym zakładać coś podobnego to tylko ogniwa. Wystarczy że jest jasno i już masz zyski, małe bo małe ale większe niż na solarach.

Jeżeli masz takie możliwości i chcesz mieć tak jak piszesz czyli kominek i solary to ja bym zainwestował w PC i ogniwa. W kominku zapalisz rekreacyjnie a nie codziennie, na początku będzie fajnie i codziennie a potem fascynacja przejdzie. Mały bufor z grzałkami do ogniw a nadwyżki w aku i inwerterem w instalację domową. Jak wszystko ładnie dopracujesz to ogrzewanie będzie kosztowało grosze.

masz? używasz?

mam dokładnie inne doświadczenia dot. solarów.

nawet w pochmurny dzień dolary pracują. w zimie gdy na zewnątrz jest -10 również.

nie są to wtedy wielkie uzyski, ale woda zawsze jest cieplejsza.

dokładnie odwrotnie mam doświadczenia dot. fotowoltaiki, zwłaszcza w układzie z aku oraz inwerterem, gdyż sprawność ładowania oraz rozładowania aku są kiepskie, oraz inwerter pożera prąd (i to całkiem sporo) niezależnie od tego czy pobieramy energię elektryczną czy nie.

co do reszty bufor jak najbardziej, koniecznie dobrze ocieplony.

pompa ciepła cwu 5-6 tys.

z fotowoltaiką jest taka wygoda, że podpinasz grzałkę i grzejesz, jak temperatura będzie wysoka to termostat wyłączy, przy kolektorach, masz węże, grupe pompową sterownik, dla dobrego odbioru ciepła woda w zasobniku powinna być jak najchłodniejsza, zabawy z glikolem, przegrzewaniem

Kominek to raczej sporadycznie, teraz tez mam i od roku nei palę, :D wolę zapłacić za gaz, choć to boli, choć może to też być wina mojej niewiedzy wcześniejszej i przewymiarowania kominka w stosunku do zapotrzebowania :D

PC to na dzień dzisiejszy dość kosztowny interes, dlatego na dzień dzisiejszy nie rozważam, wole ocieplić dom i pracować w II taryfie na dużym buforze

oczywiście,że jest pompa glikol rurki itp.

przy ogniwach masz przewody ( i to nie takie od przedłużacza) akumulator (który za tani nie jest a po paru latach tez trzeba go wymienić) wspomniany termostat styczniki itp. każdy wybierze co uzna za słuszne, ale nie jest tak, że jeden system to koszty i udręka, a z drugiego czerpiemy tylko korzyści i nie wymaga żadnego serwisu.

Edytowane przez macki12
błędy pisowni

dzięki za odpowiedż, odnosnie solarów to wróciłem od znajomego co ma ogrzewanie na gaz z duuuuzej butli :D i po założeniu solarów rachunki drastycznie spadły

Aż się wierzyć nie chce, solary niestety nie mają zbytnio sensu w domach. Sens jest w dużych budynkach typu hotel, gdzie rozbiór ciepłej wody jest zdecydowanie większy nawet w ciągu dnia.

możesz rozwinąć?? bo ja to taki lajkonik w tym temacie,

Pozwolę sobie rozwinąć za kolegę. Chodzi o to, że w przypadku paneli FV jeśli nie podłączysz pod nie obciążenia (bo woda jest już dość ciepła w zbiorniku) - nic się nie stanie; a zwykłe solary Ci się ugotują bez odbioru ciepła.

nie ma żadnego akumulatora, podpinasz panele prosto pod grzałkę i korzystasz w środku lata albo przez falownik ze sledzeniem punku mocy maksymalnej i masz zyski przy średnim nasłonecznieniu, czyli dużo więcej energii rocznie sie zyska, jak bufor osiąga temp. to po prostu sie grzałka odłącza i najwyżej nie wykorzysta się w pełni energii, przy solarach przegrzewamy. fotoogniwa szybko tanieją wiec warto się wstrzymac jeszczę trochę, mocowania są drogie.

a najprościej to pompa ciepla wbudowany zasobnik 200-300 litrów a jak sie pomyśli to i będzie trochę schładzać dom

masz? używasz?

mam dokładnie inne doświadczenia dot. solarów.

nawet w pochmurny dzień dolary pracują. w zimie gdy na zewnątrz jest -10 również.

nie są to wtedy wielkie uzyski, ale woda zawsze jest cieplejsza.

dokładnie odwrotnie mam doświadczenia dot. fotowoltaiki, zwłaszcza w układzie z aku oraz inwerterem, gdyż sprawność ładowania oraz rozładowania aku są kiepskie, oraz inwerter pożera prąd (i to całkiem sporo) niezależnie od tego czy pobieramy energię elektryczną czy nie.

co do reszty bufor jak najbardziej, koniecznie dobrze ocieplony.

44 rury wystarczy do potwierdzenia tego co napisałem?

mają takie zdanie jakie przedstawiłem we wcześniejszych komentarzach

jedno wezwanie serwisu do wymiany glikolu kasuje roczny zysk

fotoogniwa dzialają bezobsługowo, zaleca sie 2-3 razy w roku je przemyć, trwałość 30-40 lat, gwarancja na parametry 25 lat

pompa... najtansza inwestycja i najmniej klopotliwa, w cenie duży zasobnik, nie trzeba dachu ruszać