BrodowskiG 22.09.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 jest jak pisze teresznasz kogoś kto powie że wydał siano i g... z tego ma? tak jak ekogroszki kto sie przyzna że w malym dobrze izolowanym domku bawi sie węglem żeby zaoszczedzic kilka stowek rocznie, o ile cos zaoszczędzi, bo mam wątpliwości co do trwałości podajników i kiszenia kotła na 40 stopni.mały ubytek glikolu i bez pompki sam nie dobije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macki12 22.09.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 jest jak pisze teres znasz kogoś kto powie że wydał siano i g... z tego ma? tak jak ekogroszki kto sie przyzna że w malym dobrze izolowanym domku bawi sie węglem żeby zaoszczedzic kilka stowek rocznie, o ile cos zaoszczędzi, bo mam wątpliwości co do trwałości podajników i kiszenia kotła na 40 stopni. mały ubytek glikolu i bez pompki sam nie dobije teraz już mi się rozjaśnia. Wiem czemu tak bronisz paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.09.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 taak, mamy w ofercie solary i chętnie ja Pani/ Panu zamontujemy, ale w zasadzie to wielkie g***wno i się nie opłaca, w zasadzie to wcale nie wiem dlaczego mamy je w ofercie. niech Pan/Pani idzie do konkurencji oni mają co innego lepszego nie psuje się w ogóle super jest. po prostu mają różne źródła a czy klienta próbują przekonać do innego rozwiązania to nie wiem. ja z nimi współpracuje na zasadach serwisanta/instalatora i mi nie muszą opowiadać bajek jak to jest za darmo itd. pewnie nie masz pojęcia o branży a udajesz inteligenta nie będe pisał jaka firma ale duża i znana... producent i nie tylko on Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macki12 22.09.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 po prostu mają różne źródła a czy klienta próbują przekonać do innego rozwiązania to nie wiem. ja z nimi współpracuje na zasadach serwisanta/instalatora i mi nie muszą opowiadać bajek jak to jest za darmo itd. pewnie nie masz pojęcia o branży a udajesz inteligenta nie będe pisał jaka firma ale duża i znana... producent i nie tylko on nie chodzi mi o udawanie kogokolwiek, pomijanie wad danego systemu a mówienie tylko o jego zaletach jest delikatnie mówiąc nieeleganckie. każdy system grzewczy takowe posiada, czy to się komuś podoba czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 22.09.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 jest jak pisze teres znasz kogoś kto powie że wydał siano i g... z tego ma? tak jak ekogroszki kto sie przyzna że w malym dobrze izolowanym domku bawi sie węglem żeby zaoszczedzic kilka stowek rocznie, o ile cos zaoszczędzi, bo mam wątpliwości co do trwałości podajników i kiszenia kotła na 40 stopni. mały ubytek glikolu i bez pompki sam nie dobije Jeżeli pali suchym opałem to trwałość podajnika jest dość spora i na pewno będzie dłuższa niż glikolu. Co do dobijania glikolu wystarczy zwykły opryskiwacz 5L i żadnego kłopotu aby dobić. Tylko samo się nie zrobi. Druga sprawa to jak zabezpiczysz solary gdy w samo lato braknie energi nawet na 0,5 godz? Inwerter kosztuje, aku też i nie ważne czy żelowe czy samochodowe bo zmiana od 3 do 5 lat murowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.09.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 ale jakie zalety maja solary, daja ciepło i tyle, tylko że nie masz żadnego sterowania albo przegrzewasz albo wypuszczasz cieplo, wiele godzin chodzi pompka, węże też jakieś tanie nie są, nie wymienisz glikolu to syfem zarośnie, wyjedziesz na 2 tyg we wakacje i nie odprowadzisz nadmiaru ciepla to może i w jeden sezon zużyjesz glikol PS brak pradu to faktycznie kolejny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macki12 22.09.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 ale jakie zalety maja solary, daja ciepło i tyle, tylko że nie masz żadnego sterowania albo przegrzewasz albo wypuszczasz cieplo, wiele godzin chodzi pompka, węże też jakieś tanie nie są, nie wymienisz glikolu to syfem zarośnie, wyjedziesz na 2 tyg we wakacje i nie odprowadzisz nadmiaru ciepla to może i w jeden sezon zużyjesz glikol a ponoć to ja udaję inteligenta,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.09.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 a co zle napisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macki12 22.09.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Jeżeli pali suchym opałem to trwałość podajnika jest dość spora i na pewno będzie dłuższa niż glikolu. Co do dobijania glikolu wystarczy zwykły opryskiwacz 5L i żadnego kłopotu aby dobić. Tylko samo się nie zrobi. Druga sprawa to jak zabezpiczysz solary gdy w samo lato braknie energi nawet na 0,5 godz? Inwerter kosztuje, aku też i nie ważne czy żelowe czy samochodowe bo zmiana od 3 do 5 lat murowana. zgadzam się z Tobą, trzeba tylko wszystko dobrze poukładać / dopracować tak aby ustrzec się przed awariami. mały UPS na zasilaniu solarów oraz innych paru ważnych odbiorników w domu nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macki12 22.09.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 a co zle napisałem? a co dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.09.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 a co dobrze? a mógłbyś sie wypowiadac na jakims poziomie zamiast zaśmiecać wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macki12 22.09.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 a mógłbyś sie wypowiadac na jakims poziomie zamiast zaśmiecać wątek? powtórzę jeszcze raz zachwalanie jednego tylko sys. bez mówienia o jego wadach kosztach itp. jest zwykłym oszustwem, naciąganiem klienta. koniec kopka. Dodatkowo Twoje osobiste wycieczki świadczą tylko o Tobie. Dino777 oczekuje porady, czy taki system jaki napisał zakładając wątek będzie odpowiedni, oczekuje w zamian rzetelnej zgodnej z wiedzą i doświadczeniem innych odpowiedzi. Od Ciebie dowie się tylko tego że fotowoltaika jest najlepsza w świecie i okolicach i nic więcej. Jeżeli się zdecyduje i napotka na dodatkowe koszty serwisu to będzie rozczarowany bądź wk*****iony gdyż BrodowskiG pisał że panele fotowoltaiczne to lodzio miodzo iżadnych kosztów nie przynosi tylko same zyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 22.09.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 zgadzam się z Tobą, trzeba tylko wszystko dobrze poukładać / dopracować tak aby ustrzec się przed awariami. mały UPS na zasilaniu solarów oraz innych paru ważnych odbiorników w domu nie zaszkodzi.O tym trzeba myśleć wcześniej aby zabezpieczyć potrzebna jest odpowiednio ułożona instalacja, nie ma wtedy przedłużaczy i niepotrzebnego szukania kabli. Jak inwerter okaże się za mały można wtedy podpiąć jakiś mały agregat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.09.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 1 nie zachwalam jednego systemu tylko przedstawiłem 3 i podałem najistotniejsze cechy2 niczego nie zaoferowałem, więc na nic nie naciągam, mimo że mam możliwości załatwic taniej3 jak mam do Ciebie pisać jeśli Twoje posty sprowadzają się do idiotycznych komentarzy4 chyba sam napisałeś najwięcej nic nie wnoszących postów5 wolę pompy niż foto... 6 nigdzie nie pisałem że nie może wystąpić awaria tylko że przy foto nie ma serwisowania w domyśle konserwacji7 inni potwierdzają że solary nie mają sensu, z Twojej reakcji można by przypuszczać że Tobie zależy na wciskaniu solarów8 foto nie jest najlepsze na swiecie bo ma dlugi okres zwrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino777 22.09.2014 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 [quote=macki12;6616193 Dino777 oczekuje porady, czy taki system jaki napisał zakładając wątek będzie odpowiedni, oczekuje w zamian rzetelnej zgodnej z wiedzą i doświadczeniem innych odpowiedzi. . ooooo włąśnie o to chodzi raczej nei interesują mnei personalne wycieczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.09.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 ooooo włąśnie o to chodzi raczej nei interesują mnei personalne wycieczki chciałem napisać żeby wrócić na temat ale co zrobić jak ileś osób odradza solary a znajdzie się taki jeden, który sprowadza wszystkich do naciągaczy bo nie chcemy Ci wciskać jakiegoś badziewia, tylko proponujemy co innego. a sprzedac to moge i solary i foto i pompę, więc mi nie robi różnicy, tylko po co mam mieć zly wizerunek wciskając byle co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macki12 22.09.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 uważam iż ważną sprawą jest znać zapotrzebowanie na energię cieplną budynku.przewymiarować kocioł czy to gazowy, czy też inny jest łatwo, ale po co.Ja osobiście tez jestem za nie podłączaniem gazu projekt instalacja itp. to wszystko kosztuje, a przy tym ponosimy opłaty stałe.bufor jak najbardziej, paląc np. kominkiem czy innym kotłem nie musimy bać się przegrzania instalacji, nadwyżki idą w bufor.grzałki w bufor i II taryfa to rozwiązanie najtańsze inwestycyjnie. solary czy to rurowe czy płaskie; fotowoltaika to już większa inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 22.09.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 1... ... 8 foto nie jest najlepsze na swiecie bo ma dlugi okres zwrotuAle nie potrzebuje prądu do pomp, wymiany glikolu. Reszta to prawie to samo czyli aku, inwerter .... Ogniwa działają cały rok, raz słabiej raz mocniej a solary ostatniej zimy u mnie działały łącznie 1,5 do 2 tyg. jeszcze rok do tyłu około 1 tyg. Śnieg zgarniać trzeba czy z jednego (piszę o rurach) czy z drugiego (ogniwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.09.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 ja to wiem żeby sie opłacało to albo grzejesz bufor z wodą albo oddajesz do sieci, magazynowanie w aku to najgorsze rozwiązanie jesli patrzeć na kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 22.09.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Będziesz oddawał jak dużo zainwestujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts