Stalowy14 22.09.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Witam. Mam dom w starym budownictwie po remoncie w jednym pomieszczeniu bez okien z jednymi drzwiami (nie mozliwy przeciąg) brak jakiekolwiek posadzki tzn jest wylany beton to takie pomieszczenie jako spizarnia jest tam dość duża wilgoć z racji tego ze na zimę chciałbym przenieść tam pare klatek z szynszylami pojawia się pytanie jak zmniejszyć tą wilgotność do 60%??? pomieszczenie ma 25 - 30 m2. Troche czytałem o osuszaczach powietrza i jedni chwalili osusacze elektryczne a inni chemiczne przy takich własnie pomieszczeniach. z tego co wyczytałem to osusacze chemiczne sa tańsze w utrzymaniu ale czy nie beda szkodzić zwierzakom???? Jeszcze jedno pytanie jakie urzadzenia pozwalają nam zmierzyć wilgotnośc powietrza oczywiście nie jakieś drogie a w miare poprawnie wykonujące pomiar. Czekam na odp z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.B.C. 27.11.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Tak jak pisałam na wcześniejszych wątkach - nie chcę z siebie robić specjalisty, ale od jakiegoś czasu szukam informacji o pompach ciepła do cwu. No i interesuje mnie jedna (konkretnie vitocal 060A). Jak czytałam specyfikacje tego urządzenia to pisano tam, że może ona chłodzić i suszyć powietrze w pomieszczeniu. To tak podczas przygotowywania ciepłej wody. Zwróciłam na to uwagę, bo też mam piwnicę - i kotłownię ze starym węglowym i brudzącym cudem... No i w tej piwnicy mam też przez całą jesień i zimę przetwory i warzywa - czasem czuć wigloć w powietrzu więc dlatego zwróciłam uwagę na tę cechę. Tak jak mówie.. nie jestem specjalistą, ale może chociaż znajdziesz kierunek w którym szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 27.11.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 potwierdzam, pompy ciepła do cwu mogą osuszac i chronić przed wilgocią, więc jest to dobra rada. przykładowo wymieniony vitocal ma takie funkcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts