Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnica wilgoć

Recommended Posts

Witam. Mam dom w starym budownictwie po remoncie w jednym pomieszczeniu bez okien z jednymi drzwiami (nie mozliwy przeciąg) brak jakiekolwiek posadzki tzn jest wylany beton to takie pomieszczenie jako spizarnia jest tam dość duża wilgoć z racji tego ze na zimę chciałbym przenieść tam pare klatek z szynszylami pojawia się pytanie jak zmniejszyć tą wilgotność do 60%??? pomieszczenie ma 25 - 30 m2. Troche czytałem o osuszaczach powietrza i jedni chwalili osusacze elektryczne a inni chemiczne przy takich własnie pomieszczeniach. z tego co wyczytałem to osusacze chemiczne sa tańsze w utrzymaniu ale czy nie beda szkodzić zwierzakom???? Jeszcze jedno pytanie jakie urzadzenia pozwalają nam zmierzyć wilgotnośc powietrza oczywiście nie jakieś drogie a w miare poprawnie wykonujące pomiar. Czekam na odp z góry dziękuje

• 1 year później...

Tak jak pisałam na wcześniejszych wątkach - nie chcę z siebie robić specjalisty, ale od jakiegoś czasu szukam informacji o pompach ciepła do cwu. No i interesuje mnie jedna (konkretnie vitocal 060A). Jak czytałam specyfikacje tego urządzenia to pisano tam, że może ona chłodzić i suszyć powietrze w pomieszczeniu.

To tak podczas przygotowywania ciepłej wody.

Zwróciłam na to uwagę, bo też mam piwnicę - i kotłownię ze starym węglowym i brudzącym cudem... No i w tej piwnicy mam też przez całą jesień i zimę przetwory i warzywa - czasem czuć wigloć w powietrzu więc dlatego zwróciłam uwagę na tę cechę.

Tak jak mówie.. nie jestem specjalistą, ale może chociaż znajdziesz kierunek w którym szukać.